Evig liv…

Til tross for at jeg prioriterte rygg og ikke blogg i går avanserte jeg fra 25. ti 24. plass på bloggtopplista.  Det er det jeg sier Koronatest….. og  viruset vi alle frykter gir fortjeneste bare man vet å utnytte markedet.

Vi lever i dag den villfarelsen at aldring og til slutt død er en naturlig konsekvens av det å være menneske. Når vi våkner opp fra denne misoppfatningen, vil vi alle ønske å leve evig – på jorden.

Sitatet ovenfor er fra transhumanist Aubrey de Greys.
For meg virker det som om mange deler hans tanker.  Man ønsker å se på aldring som  en sykdom vi bør forsøke å kurere, slik vi ønsker å kurere kreft og andre sykdommer.  Jakten på ungdomskilden og jakten på det evige liv er vel omtrent like gammel som det har vært mennesker på jorden.  Det er ikke vanskelig å forstå resonnementet. Hvis man får spørsmålet om man vil leve lenger,  vil de aller fleste svare ja. Viljen til å leve er heldigvis sterk hos oss mennesker.

Ønsket om at våre barn skal leve lenge,, er om mulig kanskje enda sterkere enn ønsket om å leve lenge selv.  Man finner knapt det forelder som ikke ville værevillig til å ofre eget liv for å redde sine barn fra ulykker, sykdom eller død.  Slik sett er det helt forståelig at Kokkejævel, langt der oppe gjør alt han kan rasjonelt og irrasjonelt, for at den lille sønnen skal ha alle muligheter til å vokse opp.

Kokkejævel ja, han har et fint bilde av sin mor ved gravstedet til sine to barnebarn. Minner oss om at vi ikke er alene med sorgen når vi mister noen.  At andre familiemedlemmer som besteforeldre også har sin sorg.
Jeg har flere ganger når jeg har lest eller deltatt på foredrag om å miste barn reflektert over besteforeldresorgen når et barn dør.  Det er en tøff sorg.

Selvsagt sørger de over et elsket barnebarn som har blitt revet bort så alt for tidlig.  Og den sorgen kan være tøff og vanskelig slik all sorg er når døden kommer tidlig , meningsløst tidlig.
Samtidig ser de at barnet sitt, foreldre som har mistet barn, i sorg. Og som alle foreldre vil jo også besteforeldre gjøre alt de kan for å skåne sitt barn mot sorg og smerte.
Og mens de selv er  i sorg og kanskje sjokk, ønsker de å være der for barnet sitt.  Være til støtte og kanskje praktisk hjelp. Ta seg av søsken til den døde.  De ønsker å gjøre alt de kan for å lindre sorgen fjerne smerten hos barnet sitt – samtidig som de selv er i bunnløs sorg.
Besteforeldresorgen er en tøff påkjenning for mange.

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg