Jeg har lyst til å slå….

Det er ikke ofte jeg føler trang til å slå. Jeg er sjelden redd for å ta kamper, blir sjelden eller aldri sett på som konfliktsky, men det er sjelden jeg får lyst til å benytte meg av vold. Ordet er mitt våpen, og av og til burde jeg ha våpenløyve for i det hele tatt å åpne kjeften.

Men her om dagen følte jeg enorm trang til å slå, skrike og kanskje aller aller mest gråte. Og jo mer virkeligheten siger inn over meg, jo mer kjenner jeg at tårene brenner bak øyelokkene.

Tirsdag hadde jeg første dag på Lærings og Mestringssenteret på sykehuset. Jeg skulle lære meg og mestre sykdommen som kom og tok fra meg livet mitt. Den forbannede Diabetes 2 diagnosen. I innlegget Nederlagsfølelse…. som jeg skrev for en stund siden kan dere lese litt om tankene mine rundt det å godta at jeg har blitt syk og at jeg vil forbli syk resten av livet.

Etter hvert som første kursdag skred frem ble det klarere og klarere for meg at her var noe utrolig galt. Her var det noen som ikke hadde gjort jobben sin, og den som hadde fått lide for det var meg. For hvorfor er mitt blodsukker konstant over 10? Jeg tar medisinene legen har foreskrevet. Jeg kan sikkert bli flinkere med kostholdet og jeg kan sikkert bevege meg mer, men jeg har tatt grep. Men samme hva jeg gjør, samme hvor flink jeg er så er likevel blodsukkeret mitt gjerne rundt 14. Bare en håndfull ganger i løpet av den tiden jeg har målt det har det vært under 10. Og det spørsmålet som plager meg aller mest er; Hvorfor har Fastlegen gitt uttrykk for at det er ok?

Og jeg har flere spørsmål. Hvorfor har han ikke en eneste gang målt blodtrykket mitt? Jeg har gått der nesten en gang i måneden i over to år. Jeg har hele tiden sagt at jeg er så utrolig trøtt og sliten. Jeg fikk påvist Disbetes 2 for to år siden. De sier jo på kurset at det skal kontrolleres hver tredje måned.
Hvorfor har han ikke undersøkt bena mine? Det skal og gjøres tredje hver måned.
Og slik kunne jeg ha fortsatt.

Jeg snakker med legen på kurset. Er det noe jeg har misforstått? Men det var ikke det.  Jeg skulle ikke gått med så høyt blodsukker over tid. Det skulle jeg ha fått medisiner for. Det må jeg få medisiner for så raskt som mulig! Andre medisiner i tillegg til de jeg tar i dag.

Jeg drar hjem og fordøyer første kursdag.  Her må noen ta grep, og den noen er meg! Det første jeg gjør er å bestemme meg for å skifte fastlege. Det hjelper ikke for en fin fyr han er, jeg trenger en lege som følger meg opp på en god måte.

Dag 2 gir flere aha-opplevelser. Og det er vel nå tårene begynner å brenne bak øyelokkene.
For når turen kom til meg. Når vi skulle gå gjennom mine blodsukkertall tatt på forskjellige tidspunkt gjennom de to kursdagene, ja da vant jeg!
Ingen andre hadde så høye blodsukkerverdier som meg. Ikke en gang han som hadde glemt seg bort og spist Dajm til frokost.
Og når jeg da sa hvilke medisiner jeg gikk på, eller helst hva jeg ikke gikk på.
Når jeg forklarte at jeg hadde spurt fastlegen om når jeg skulle ta tablettene, Om jeg skulle ta de samtidig, til mat, morgen kveld osv, hadde legen sagt at det jeg synes var enklest.  Det enkleste for meg var å ta de på morgenene. Lettest å huske i en travel hverdag. Så da gjorde jeg det.
Og når jeg hadde spurt om blodsukker målinger. Når burde jeg ta de? Nei, det kunne jo være greit å følge med litt, men han håpet jeg ikke ble en sånn som var fanatisk opptatt av å måle blodsukker mange ganger om dagen. Så en gang i uka eller noe slikt..
Så jeg ble ingen fanatiker.  Jeg målte en gang i blant når jeg husket på det. Når jeg følte meg ekstra sliten, eller når jeg var redd blodsukkeret var veldig lavt fordi jeg hadde glemt å spise gjennom en travel dag.  Jeg ble aldri hlet klok på de verdiene.  Så ingen sammenhenger.  Heller ikke når jeg målte flere ganger på en dag, lekte fanatiker, synes jeg det var enkelt å se noe mønster.
Nå som jeg hadde lært hvordan det var lurt å bruke målingene som en hjelp i hverdagen. Hjelp til å få kontroll, bli herre i eget liv, ja da så også jeg et mønster. Og alt viste med all mulig tydelighet at min Diabetes 2 var langt fra under kontroll.

Diabetessykepleieren spurte om de andre kursdeltakerne hørte hva jeg fortalte. Og de hørte utmerket godt – og forsto.  En mente legen kunne ha drept meg, noe diabetessykepleieren ga han rett i.
Og langsomt begynner det å gå opp for meg at alle plagene mine, det at jeg er konstant sliten, at bena mine hovner opp, at jeg er så utrolig trøtt og at jeg ikke klarer å fungere på jobb. Alt det skyldes dårlig medisinert Diabetes 2.

I nesten 2 år har jeg gått å blitt langsomt dårligere. . Jeg har blitt anbefalt psykolog.  Jeg har fått gjentagende spørsmål om konflikter på jobben og forholdet til nærmeste leder. Og alt jeg har sagt at jeg er sliten, trøtt og lei, at jeg ikke fungerer på jobb.- og at blodsukkeret mitt er høyt.
Behandlingen har bestått av “Samtaleterapi”  et kvarters legekonsultasjon en gang i måneden. Og mens han har snakket om mulige konflikter på jobb, har jeg tenkt at jeg ikke er typen til å sykmelde meg selv om forholdet til en leder ikke er optimalt.
Men jeg har vært så sliten, kanskje det er slik depresjon eller utbrenthet forholder seg.  Jeg har kjørt rovdrift på meg selv i årevis. Men hvis jeg bare var utslitt, hvorfor ble jeg ikke bedre nå som jeg hadde gira ned så lenge? Kansje var det psykisk – depresjon. Det var legen som var eksperten. Det er jo ikke så rart om en som er deprimert fornekter diagnosen. Også var jeg jo så sliten hele tiden. Godt bare å la livet passere, få sykemelding på sykemelding for jeg orket ikke arbeide mer enn jeg gjorde. Noen ganger var selv det i meste laget.

Jeg har lært å mestre sykdommen min bedre.  Jeg fikk og hjelp av legen til å øke medisineringen, og få en diabetesmedisin til  Jeg begynte med den nye medisineringen i går kveld.
I dag har nesten alle blodsukkerverdiene mine ligget under 10. De gangene de ikke har ligget der har jeg forklaringer på det som jeg kan rette på.  Brødet må bli grovere – og selv den minste utskeielse får langt større innvirkning på blodsukkeret enn jeg trodde. Grei lærdom å ta med seg.

Men det rant noen tårer ned over kinnet i dag når sannheten begynte å gå opp for meg.
Hadde legen tatt diagnosen mer alvorlig da den ble satt i mars 2018, hadde jeg blitt fulgt bedre opp, og ikke minst hadde jeg fått hjelp til å forstå sykdommen min bedre i løpet av 2018så hadde jeg kanskje ikke gått på en ny smell i starten av 2019.  Og hadde jeg fått riktig medisin raskere så hadde ikke jeg vært totalt utslitt hele 2019.
Hadde jeg fått riktig diagnose og riktig hjelp allerede i 2018, kunne jeg ha levd det livet jeg elsket også de siste to årene – med kun å ta noen små grep.

Diabetes 2 er en livsstils sykdom  Det er min livsstil som har ført til sykdommen. Jeg mener ikke at det er legens feil at jeg har fått Diabetes.  Det kan jeg ene og alene takke meg selv for.
Men hadde legen vært mer opptatt av diabetesdiagnosen min i stedet for psyken min, hadde han fulgt meg opp slik retningslinjene tilsier, ja da hadde jeg hatt det mye bedre det sist året. Det er vondt å tenke på, det fremkaller noen tårer når jeg er alene.

Men nå må jeg tenke fremover.
Jeg skal lære meg å leve med Diabetes 2. Jeg skal bli flinkere på kosthold og fysisk aktivitet. Det er mine hjelpemidler til å kontrollere sykdommen.  Jeg skal påse at en nye legen ikke glemmer å kontrollere det som skal kontrolleres. Og jeg skal påse at hvis jeg etter hvert trenger å øke medisineringen, ja så skal jeg ta den diskusjonen med legen.  2020 skal bli et bedre år enn 2019.  Jeg skal ta livet mitt tilbake.  Ikke det travle, usunne livet jeg levde i 2017 – men det nye sunnere livet.  Jeg skal bli sjef i eget liv igjen.

17 kommentarer
    1. Det er to lidelser absolutt ingen “naturleger” og kvakksalvere får lov å behandle pga det er så ALVORLIGE sykdommer. Den ene er kreft, den andre er diabetes….
      Selv om du er et stabeist, ville den rette fastlegen likevel fått banket alvoret inn i deg angående sykdommen din slik at du foruten rett medisinering også ville endret livsstilen ( det skal diabetikere også ha eksperthjelp til. Har masse med kosthold å gjøre.)

      Lykke til videre..det bør gå rette veien nå. For deg..og litt for meg også for tiden,( vet ikke hvor lenge det siste varer, men det er ikke så viktig). 👍🏻

      1. Ja. De banket litt vett og forstand inn i hodet mitt på lærings- og mestringssenteret.
        Jeg er evig takknemlig for at jeg kom dit. Nå har jeg fått de kunnskapene jeg har etterspurt. Jeg har fått kontrollmuligheter. Jeg er optimist,
        Så bra å lese at det for tiden går litt bedre for deg og. Du vet jeg bekymrer meg litt for deg.

        1. ❤️ og jeg bekymret for deg, men våget ikke skrive så mye. Jeg er ikke helsepersonell, og da er det litt vrient å blande seg inn i et kommentarfelt i en blogg, – men diabetes vet jeg faktisk likevel en del om. Ingen i min slekt har det, men tror omtrent alle i slekten til mine barns far har/hadde diabetes, inkludert ham. Så barna mine må være litt obs etterhvert som de eldes.
          Røde Brit kan nok sette inn litt mer turbo med tiden. 😁 Snart valg igjen..hehe!

    2. Sterkt å lese. Legen har ikke gjort jobben. Rett og slett ille synes jeg.
      Dette er en veldig alvorlig sykdom og da bør det settes inn tiltak, hvor har vedkommende vært .
      Trøsteklem herfra meg <3

      1. For å forklare om ikke forsvare legen, såer jeg jo kjerringa som fikser alt. Han tippet vel at jeg kunne alt om diabetes, søkte informasjon andre steder,., Selv om jeg spurte, gang på gang. Det er ikke alltid like greit å være helsearbeider og pasient, og jeg er ei som ikke liker å sitte å klage og syte.
        Jeg sier jeg er sliten, men kanskje forklarer jeg ikke godt nok hvor sliten jeg er…

    3. Å fytti! Dette var lei lesing, Brit.
      Det er overhodet ikke greit å gå så lenge med såpass høyt blodsukker uten å bli fulgt skikkelig opp av legen.
      Pappa fikk steroid-utløst diabetes for et år siden pga høydose prednisolon-behandling, han var oppe i over 30, og lå lenge over 20.
      Han ble fulgt opp av hjemmesykepleien to ganger pr dag som målte blodsukker og satte insulinsprøyter.
      Nå har han sluttet med prednisolon, men har fortsatt diabetes. Heldigvis ligger verdiene nå på mellom 5-10 (han får insulin), men formen hans har blitt bedre.
      Han fikk et sår på foten som ikke grodde, takket være at han ble fulgt opp, klarte de å redde foten og han slapp å ende opp med en amputert fot.

      Diabetes er en skummel sykdom! Er sååå glad for å høre at du har fått kontakt med den gruppa du er med i nå.
      Håper du får bedre kontroll på sykdommen og at du etter hvert vil føle deg bedre.

    4. Godt du endelig skifter fastlege… , men aller mest godt du har fått innsikt og vet hvordan det er fatt…
      Greier du å endre livsstilen din nå, er jeg sikker på at du vil få mange aha-opplevelser og livskvaliteten vil gå rett til vers…
      Men pass nå på den mentale helsen din også underveis , og bli nå ikke voldelig mot gubben…:)

    5. Uff, så gæli!

      Den sosialdemokratiske arbeidsmodellen tilsier at det er ingen som beskylder deg for å ha fått din sykdom. Men du er selv ansvarlig for å leve med sykdommmen/bli bedre/bli bra. Jeg vil tro at i dette tilfellet kan Rødt også si seg enig i denne modellen.

      Det er klart at om du går rundt med konstant så høyt blodsukker som du forteller om, blir du sliten, trøtt og lei. Og om det i tillegg går opp og ned som surmjølk i en kattunge, blir det like gæli.

      Jeg har hatt diabetes 2 i 21 år, og har ganske god kompetanse på dette. Det vil si på livet mitt.

      Det kreves et meget godt samarbeid mellom deg og fastlegen, ev. diabetessykepleier. Jeg foretrekker fastlege. Jeg har vært heldig i Norge. Ganske uheldig i Spania, men overlevde på egen evne til å takle sykdommen.

      Du behøver ikke spise veldig grovt brød. Det gjør du eventuelt for fordøyelsen. Brød er brød. Fullt av karbohydrater, sammen med pasta, poteter og ris.
      Man kan selvfølgelig holde seg symptomfri ved å leve asketisk, det vil si uten karbohydrater. Det har jeg prøvd, men det går ikke i lengden. Ikke om du skal være snev av sosial.

      En halv times gåtur om dagen, gjerne oppdelt i to, er nok til å holde kroppens systemer i gang. Da tenker jeg både på blodsukker, men også lipider og blodtrykk.

      Oppsummert: Tenk over karbohydrater. Tenk smarte/langsomme karbohydrater, og gå deg et par kvarter om dagen. Sammen med god medisin vil du få et helt nytt liv. I promise! Og om det går gæli igjen: DET ER IKKE DIN SKYLD! Jeg er på insulin-kjøret. Det blir som regel til det når du har hatt dette i mange nok år.

      Lykke til med god kontroll på blodsukkeret! Du kommer til å få ditt livs sommer! 🤗🤗🤗

    6. Ingen beskylder meg for å ha påført meg selv Diabetes 2, og i Rødt sin tankegang er det det kapitalistene som har påført meg Diabetes 2 ved å la store internasjonale konsern få markesføre og lokke meg til å bruke mine surt opparbeidete midler til å helle i meg Coca Cola i litervis i årevis. Fyll på med en del raske baconpølser mellom møter og en stor pose smågodt eller potetgull når du lander på sofaen, sukkerindustri-kapitalistene har sikkert også sin del av skylda.
      Grovere brød vil gjøre at sukkeret tas opp litt langsommere.
      Og jeg havner nok på insulin om ikke riktig ennå, så er nok sjansen for det relativt stor i fremtiden. Alt tyder på at bukspyttkjertelen min begynner å bli veldig sliten.

      Jeg gleder meg til mitt livs sommer.

    7. Faktisk ganske rystende lesing..og lærerikt om hvor “skummelt” det kan være med diabetes 2 som ikke blir holdt under “streng” kontroll. Men så bra at du har fått så mye ny innsikt og lærdom da! Og lykke til med ditt “nye liv”!

    8. Fryktelig opprørende å lese om, men blir dessverre ikke overrasket. Har selv måttet lære den harde veien at jeg ikke kan overlate kontrollen til legene – tok bare altfor lang tid før jeg virkelig skjønte det. Nå blir jeg positivt overrasket hver gang jeg møter en lege jeg føler jeg virkelig kan stole 100% på, men jeg stiller likevel kontrollspørsmål for å være sikker. Problemet med det er at man må vite hva man skal spørre om, og det tar ressurser å sette seg inn i som man kanskje ikke har, ihvertfall ikke når man er nedkjørt fra før. Er lett å bli deprimert av å være fysisk nede, men legene må lære seg å skille mellom fysiske symptomer som er utløst av depresjon, og depresjonssymptomer som er utløst av fysisk sykdom. I ditt tilfelle hadde han ikke trengt å lete så lenge for å finne det mest sannsynlige svaret på det. Hvorfor har det forresten tatt hele to år før du ble tilbudt dette mestringskurset?

      1. Jeg fikk tilbud om dette mestringskurset i mai. Ble satt på venteliste, og må ha falt ut av lista for da jeg purret fikk jeg brev om kurs noen dager senere.
        Jeg pleier ikke stole blindt på leger.Jeg arbeider selv på sykehus. Men Fastlegen har jeg hatt tillitt til. Tillitt til at han kan det mest elementære om en så vanlig lidelse som Diabetes 2.
        Og så har jeg ikke hatt overskudd til stort mer enn arbeid og politikk… Og selv der har det skortet på energien.

        1. Ja, det er nettopp det – når man er som lengst nede ønsker man bare å stole på at de både kan og gjør jobben sin. Mai er likevel ett år for sent …
          Minner meg om en bekjent som tok glukosebelastninstesten mens hun var gravid og fikk muntlig beskjed av fastlegen om at alt var i orden. Først da fødeavdelingen etterlyste det skriftlige resultatet en uke før termin, kom det frem at hun hadde svangerskapsdiabetes – som altså hadde vært ubehandlet i halve svangerskapet med de konsekvensene det kunne ha for både mor og barn.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg