Julens aller beste – og definitivt billigste multekrem

Jeg er fremdeles på en 23. plass og nå skal jeg få skrive om noe jeg er veldig glad i; mat!

Det er ikke sant det Toppbloggeren der oppe på bloggtoppen skriver at maten er bedre jo dyrere den er. Selvsagt har pris og kvalitet noe med hverandre å gjøre, men her snakker vi om MULTEKREM!  Jeg skal kunne lage en god porsjon multekrem til de 7 vi pleier å være på julaften til den nette sum av en snau 50-lapp. Det billigste kan ofte være best.

Nå skal jeg ikke hevde at du kan lage multekrem til storfamilien til en 50-lapp denne jula, for skal man klare det må man liksom ta de første og viktigste grepene allerede i august.

Den viktigste ingrediensen i multekrem er jo multer, og de kan hvem som helst plukke helt gratis! Ja man får frisk luft, lett mosjon og en hyggelig opplevelse med på kjøpet.

Det er bare en liten ting du skal huske på før du begir deg ut på multetur. I Sør-Norge kan du plukke de multene du finner på fjellet eller i skauen.  Dette følger av Allemannsretten. Lar du være å plukke de bærene som vokser i hytteveggen til folk så irriterer du ingen.  For multer på multebærland i Nordland, Troms og Finnmark gjelder retten til å plukke multer bare når eier eller bruker ikke har nedlagt uttrykkelig forbud mot plukking.  Det finnes multemyrer hvor du kan plukke multer fritt i nord også, men drar du sør over i sensommer så er du sikker.

Jeg har vært nye på multetur.  Å røpe gode multemyrer kan i enkelte familier likestilles med å røpe statshemmeligheter. Jeg kommer fra en slik familie. Men hvis vi lar multemyrene på Krokskogen i fred, har vi nok av myrer på de fleste fjellområder jeg ferdes. Både på Norefjell, på Vikerfjell og rundt hytta i Valdres har jegcfunbet nok av multer bare å rusle rundt litt på måfå. På en kort kveldstur for noen år siden plukket Gamle Gubben Grå og jeg et par – tre liter på en drøy time under 500 meter fra der vi parkerte bilen.

Hjem fra tur renser du bærene. Det er ikke den store jobben. Multer plukkes jo ett og ett bær, og de er ikke modne og skal ikke plukkes hvis de ikke slipper hamsen.

Jeg fryser ned multene til julens multekrem i en passende stor boks hele, bare med litt sukkerstrø.  Jeg pleier og å fryse ned noen av de fineste bærene enkeltvis på et brett. De bruker jeg til å pynte desserter og kaker med, blant annet julens multekrem.

Julaften tar jeg bærene opp av fryseren, pisker kremfløte med litt sukker, og vender inn multene og serverer i skåler med noen pynte-bær og gjerne en strull (kake).

Man kan altså lage en fantastisk god multekrem uten å blakke seg på dyre varer fra fancy nettbutikker. Det enkleste er ofte det beste.

9 kommentarer
    1. Har plukket molter i år, fant ikke så mye, men det er nok til moltekrem i jula og det holder. Har ingen tradisjon på å plukke molter, så jeg vet ikke om noen gode moltemyrer. Det er nok på linje statshemmeligheter å røpe det☺.
      Ha en fin dag!

    2. Multekrem med sjølplukka bær..nammm😊 åsså må bæra ikke være kokt, bare rørt eller frosset heil😊 God helg, og takk for fine leseopplevelser.

    3. Multer er oppskrytt! Multekrem er oppskrytt! Her i huset er det kun flamberte multer som gjelder 🙂

        1. Ja, selvfølgelig. En multebærtur i året er tilstrekkelig, fordi flamberte multer kun lages en gang i året 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg