Kraftverket lover “all time high”…

Vi er heldige her i kommunen.  Allerede i januar, i årets første måned, står konsernsjef i det lokale kraftverket og lover at 2022 vil bli et rekordår for konsernet.  2022 vil bli “all time high” lovet han da han møtte politikerne i Formannskapet. her om dagen.
For 2021 forventer kraftselskapet et overskudd omtrent som i 2020,rundt 50 millioner.  I 2022 skal det altså bli et betydelig høyere overskudd enn det, selv om 50 millioner ikke akkurat er et lite overskudd det heller.

Vel, jeg synes i grunn ikke det er så overraskende at kraftverk går med overskudd for tiden.  Et lite blikk på siste strømregning og med kunnskapen om hva det koster å produsere en kWh så forstår jeg at det lukter solid overskudd for selskapet. Men konsernsjefen bedyrer at det forventete høye overskuddet skyldes ikke ført og fremst de høye  strømprisene.  Nei, langt der i fra.

Jeg merker meg at det ikke først og fremst skyldes strømprisene, men at de skyhøye strømprisene nok er med på å bidra til dette høye overskuddet de og.

Kraftverket er ikke hva det en gang var. Tiden som litt traus del av den kommunale virksomheten er forbi.   Nå er kraftverket et konsern med mange underbedrifter. Blant dem en som driver med ladere til elbiler, og det er dette elbil-lader selskapet som får mye av æren for det store overskuddet.  I tillegg til at han lover et gigantisk overskudd dette ået som så vidt har begynt, lover han at det og vil komme mange nye arbeidsplasser til distriktet på grunn av dette elbil-lader-selskapet.  Hvor mange vil han klokt nok ikke stadfeste.

Ikke det at disse laderne skal lages her i distriktet.  De produseres “andre steder”. Konsernsjefen er lur nok til ikke å presisere hvor noe nærmere.

Dette strålende  selskapet som lager elbil-ladere var før 100 prosent eid av det lokale kraftverket, men konsernet  (altså kraftverket) har solgt seg ned til kun 44% av aksjene, og har som mål å selge seg helt ned i 30% av aksjene.  Aksjemajoriteten i dette lukrative elbil-lader firmaet er nå eid av et firma i Luxemburg.
Så mulig overskuddet skyldes mer salg av aksjer enn at konsernet går så eventyrlig godt.
Hvordan konsernsjefen da kan stå og love at det skal bli et betydelig antall lokale arbeidsplasser av å selge deler av virksomheten til folk i Luxemburg skjønner jeg ikke. Men så har jeg aldri påstått at jeg er spesielt god i samfunnsøkonomi. Derimot er jeg god på prosentregning. Jeg forstår utmerket godt at hvis du eier 30 (eller44) prosent av noe, ja da er det ikke du som har det største kakestykket.

Siden vi er inne på kraftverket, konsernet altså og enkel matematikk. La oss også se litt på lederlønningene i konsernet, og ikke minst lønningene til de som ikke lengre er i konsernet. For disse gutta som styrer kraftverket vårt er dyktige karer som kan forhandlinger.  Det nyter vi forhåpentligvis godt av når de selger deler av selskapet til investorer fra Luxemburg., og det nyter de selv godt av når de forhandler om egen lønn og sluttavtaler. Han konsernsjefen som gikk av beholder lønna på tre millioner i året selv om han nå er pensjonist.  Jeg regner med at den nye konsernsjefen ikke har noen dårligere lønn enn pensjonisten.

Når enkelte politikere er dumme, eller frekke nok til å påpeke at de mener lederlønningene i konsernet, altså kraftverket, får de som svar både av styreleder og politikere i Høyre at det er styret og ikke politikerne som bestemmer lederlønningene.  Det er noe de ikke har noe med.
Akkurat det har jeg litt vanskelig for å forstå.  For det er Ringerike kommune som eier aksjemajoriteten i kraftverket altså konsernet. Selv i blårussens verden har vel eierne en innvirkning på hvordan firmaet disponerer sine midler, eller er det noe jeg ikke forstår?

Lederlønningene i kraftselskapet er ikke lønnsledende, forklarer styrelederen.  Han liker ikke sammenligningen med statsmininisterens lønn eller kommunal ledere generelt.  De sammenlikner seg heller med kraftbransjen og andre selskaper som det er naturlig å sammenligne seg med.
Ja hvem liker å bli sammenlignet med trauste kommunale lønninger når en for eksempel kan sammenligne seg med for eksempel toppledelsen i Lundin Energy.  I det firmaet får toppledelsen en kvart milliard kroner som bonus når firmaet nå blir slukt av Aker BP.

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg