Øl, fotball – og noen visne blomster

Øl og fotball.  Dette burde bli et innlegg som også appellerer til mine mannlige lesere.  Samtidig kan jeg være ærlig nok til å innrømme at akkurat øl og fotball er to temaer jeg ikke er så veldig god på, men det behøver ikke skremme vekk lesere. Noen av mine bede innlegg, som det om huskors blir til når jeg skriver om noe jeg må lese meg litt opp på.

Vi starter med øl.
Neida, slapp av.  Jeg har ikke kastet meg på flaska.  Jeg starter så visst ikke mandagen med en øl til frokost, jeg sitter her med tekoppen og kneippbrød-skiva med kaviar. Mandagen starter like grått som regnet utenfor vinduet tilsier.
Lassel er en blogger som anmelder øl, og han har i dette innlegget anmeldt ølet  Joda, Neipa fra Ægir bryggeri.

Jeg har ikke smakt det ølet.  Så mine skriverier blir litt mer sånne betraktninger rundt temaet.  Men følg med, her tror jeg flere kan ha noe å lære.

Jeg liker navnet. Joda, Neipa,  At det kalles Neipa, kommer av at ølet er av typen New English ipa eller en New English Indian Pale Ale om du vil.  Datteren er bartender, har vært barsjef på en skikkelig øl-bar. Gamle Gubben Grå er og veldig opptatt av øl, og har mye kompetanse om faget.  Brygger litt selv innimellom.
Jeg burde selvsagt vite hva en New England Indian Pale ale er.  Men sannheten er at jeg ikke vet forskjellen på en pale ale og en indian pale ale.

Jeg forsøker å trekke Gamle Gubben Grå inn i skriveriene mine.  Det resulterer i dagens første raseriutbrudd fra min side. (lunta er litt kot etter tre uker med beinet i gips). For Gamle Gubben Grå var opptatt med å lese Rødt sitt leserinnlegg i lokalavisa, og hadde ikke hjernen innstilt på øl en mandag morgen klokka 8.

Siden verden er snudd litt på hodet – Gamle Gubben Grå er opptatt av Rødt sin politikk og jeg er opptatt av øl får jeg  lese meg litt opp.
Pale ale er et overgjæret gyllent øl med middels maltsødme, lav til middels fruktighet og middels bitterhet.
Navnet overgjæret kommer av at gjærsoppen flyter opp, og ligger på toppen av brygget i prosessen. Da det produseres mye varme under gjæringen, var det tidligere kun mulig å lage overgjæret øl. Overgjæret øl er raskt drikkeferdig, og skal behandles som ferskvare, men overgjæret øl vil som regel utvikle seg positivt ved lagring.

India pale ale (IPA) er en variant av pale ale som kjennetegnes ved høyere alkoholprosent og utstrakt bruk av humle, som gir ølet en bitrere smak.

En New England ipa (NEIPA) skiller seg fra andre ipaer, da den er ufiltrert og har ekstremt lav bitterhet i forhold til sine nære slektninger.  Ølet ser ut som appelsinjuice og lukter og smaker som fersk fruktsalat.  

Lassel skriver på sin blogg at Joda, Neipa har en tropisk aroma med aprikos, mango, papaya og mandarin og touch av bitterhet i avslutningen.
Smaken karakteriserer Lassel slik:

Søtlige toner av tropisk og noe sitrus. Igjen er det aprikos, papaya og mango som leder an og mandarin føler på, men skulle gjerne sett at smakene var litt mer fremtredende her når det er 7% alkohol.

Ja, det høres jo unektelig ut som den reneste fruktsalat.  Jeg blir i grunn litt nysgjerrig på det ølet.

Jeg føler at jeg blir litt nysgjerrig på å lære litt mer om bryggeriet Ægir og.  Og når jeg klikker meg inn på hjemmesiden deres for å lese om Ægir er jeg solgt.  Dett er et firma som kan markedsføring og kultur.  Her er kortversjonen av bryggeriets historie.

Historia om Ægir startet egentlig allerede på 1980-talet – og på den andre sida av Atlanteren – da gymnasiast Evan Lewis begynte med hjemmebrygging. Han hadde åpenbart talent, det sies at selv rektoren på gymnaset stadig fikk noen flasker av brygget til Evan smuglet inn bakdøra. 
Noen år senere møtte Evan sognejenta Aud Melås, og søt musikk oppstod. I 2004 fikk Aud og Evan tilbud om å kjøpe serveringsstedet Furukroa i Flåm, og Evan gjorde sogning av seg. 
I 2007 etablerte de to Ægir Bryggeri som fikk sitt navn etter havherskeren Ægir fra norrøn mytologi – i følge allfader Odin den beste øl-bryggeren i verden.

Fikk ikke mindre lyst på å prøve ut ølet etter besøk på hjemmesiden til bryggeriet.

Vel etter en øl går vi videre til Katieshjerte.
Hun ser på serien “Younger” Ukjent for meg.  Jeg har enda mindre greie på serier enn jeg har på øl.
Men med litt lesing finner jeg ut at det er en komiserie om en fraskilt kvinne i 40 års alderen som tar identiteten til en yngre kvinne for å få en stilling – og så livet til denne frustrertfraskilte fruen. Frister ikke meg til å skru på skjermen.

Vi hopper raskt videre til fotball.  Heller ikke et tema jeg er spesielt opptatt av.

Froden på 98. plass er Brann supporter, og tar fo seg kampen mellom Brann og Viking som var i går. Viking vant 3-1 over Brann. Det har Froden stor forståelse for.  Han mener at Brann har et dårlig lag i år, og spår nedrykk.
Jeg er ikke så opptatt av Brann eller Viking. Og Hønefoss Ballklubb, HBK, har rykket ned for mange år siden…

Friluftsheidi er på plass nummer 97.  Det er i grunn rart. For hun er en utrolig klok kvinne med tankevekkende innlegg.  Hun hadde fortjent en plasslangt høyere opp på lista.

I innlegget skriver hun om visne blomster, blomster som henger litt med hodet der i vasen på bordet.  Om hvordan vi tar de ut av buketten. dytter de litt lenge ned i vasen så de når ned til vannetog stikker de inn i midten av buketten slik at de får støtte av de andre blomstene. Støtte av fellesskapet.
Hun skriver om at innimellom er vi alle den blomsten som tenger litt ekstra næring, litt ekstra støtte.  Vakkert og klokt.

Leneetarnes har det samme innlegget om restituering som jeg skrev om i innlegget Bondetupper, interiør og egentid  Tankene er like kloke i dag. Vi trenger alle litt tid til å hente oss inn, eller litt støtte og ekstra næring.

Hva tar jeg med meg fra toppbloggerne i dag?
Jeg tror jeg må sende Gamle Gubben Grå på poltur.  Jeg har lyst på å smake på den “fruktsalaten”
Kanskje bør jeg heller ikke vær så frustrert over at jeg for tiden er en av de blomstene i buketten som trenger litt ekstra støtte fra resten av buketten. At jeg tenger noen til å trille rullestolen og hjelpe meg med alt jeg ikke klarer selv.  Jeg ville jo gjort det samme for dem.

 

16 kommentarer
    1. Så spennende lesing, har smakt på øl fra Ægir, spennende smaker. Dem har også en øl som er litt mørkere den liker jeg. Det er ikke så mange plasser jeg finner den her. Den fruktige sorten må jeg jo prøve, ham lurer på om det blir en poltur i dag. Kan være greit å ha stående til lysten komme og da smake på den.
      Det er mye sannhet for mange at av og til er vi den som henger litt med hodet og trenger litt nærhet og støtte.
      Ønsker deg en så fin som mulig. ❤
      Styrkeklem fra solfylte Alta

    2. Tusen takk for gode ord og framsnakking! Det er ikke verst å få være en klok halvvissen hvitveis på en mandag 🙂

      Jeg liker øl. Både å drikke og å brygge. Og Ægir har mange bra, så det anbefales å prøve noen av dem også for ølskeptikere! Og apropos historie: Ægir bryggeri har restaurant, slash “ølsmakeslott” på brygga i Flåm. Litt “turistifisert” men absolutt en plass jeg kommer til å dra innom igjen om jeg er på de trakter. Deres ølplanke og smårettplanke med smaksporsjoner av både vått og tørt va helt himmelsk da jeg og min “partner in crime” havnet der etter endt sykkeltur på Rallarvegen for noen år siden. Jeg har visst blogget om den ølplanken til og med, og faktisk var det fotballreferanser der også:
      https://friluftsheidi.blogg.no/kan-zlatan-sykle-og-snakke-samtidig.html

      Og ps: la de andre blomstene i buketten støtte deg ei stund! Du får sjansen til å blomstre for fullt igjen!

      1. Jeg  synes du har en fin blogg som fortjener flere lesere.
        Jeg har hørt om stedet i Flom, og leste om det på hjemmesiden til Ægri. Det kan jo bli en fin tur dit i løpet av sommeren

    3. Hehe ja dette er spennende teamaer, og jammen meg lærer du noe nytt hver dag når du går nedenfra og litt oppover. Bra hjernetrim:) Ha en ny spennende da, og håper det går greit med foten:)

    4. Her lærte du mye i dag! Fin blogg han med ølet! Liker den jeg.
      Kjøp deg en flaske godt øl! Kan være deilig innimellom det altså…Øl er ikke som før, med alle disse bryggeriene rundt omkring. Så blir det variasjon..Liker det. Spennende saker..

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg