Breivik, Fjordmann og Trump

For tiden leser jeg Per Fugelli sin bok “Vaksinen mot frykt terror og rasisme” .  Per Fugelli var en klok mann som det er verdt å lytte til – også etter hans død.  Han har skrevet boken som kom ut i 2016 for å advare mot den fremmedfrykten og kynismen som truer Norge. Han vil advare oss om at det synes som rasismen gror godt  i et politisk  klima som splitter befolkningen i “oss” og “de andre”.  Det er verdt å lytte til hans budskap.

Redaktør Per Anders Madsen i Aftenposten skriver 12.01.16. “Fjordmann fremstår i dag som mindre ekstrem. Ikke fordi han har endret meninger, men fordi vi har blitt mer vant til antimuslimske holdninger.”  Det skremmer meg.  Fjordmann er ekstrem. Han har ekstreme meninger.  Meninger som sjokkerte oss i 2012 da han  fremsto som, muligens ufrivillig, ABBs åndelige leder. Men jeg vet Madsen har rett.  Jeg hører kommentarer fra kollegaer, venner og bekjente.  Hva som er akseptert å uttale har endret seg, og det har endret seg i feil retning.  

“Med stjerna Erna bak rattet styrer Norge mot mer menneskekulde, mer frykt, mer rasisme – mens Anders Behring Breivik smiler sitt Moa Lisa-smil.”  skriver Fugelli. 
Det er flere dager siden jeg første gangen leste den setningen, men den har festet seg med uhygge i meg.  Fordi menneskekulden Fugelli advarer mot, ser jeg også brer om seg i andre deler av samfunnet enn i innvandringspolitikken.  Et tøffere arbeidsliv med uthuling av Arbeidsmiljøloven. Et helsevesen hvor, til tross for fine ord, det i større og større grad er pengene og ikke pasientene som står i sentrum.  Unge voksne som trenger hjelp innen rus og psykiatri skal nå ikke lenger slippe å betale egenandel.  Psykiatrien skal forbeholdes de unge som har råd til det….  
Men dette skulle handle om rasisme, om menneskekulde og fremmedfrykt.
Tenk at Erna, ei pen dame jeg på mange måter har sansen for, styrer landet i den retningen som ABB, Fjordmann og deres like ønsker.  
Dette skrev Fugelli i 2016.  Vi har hatt et stortingsvalg siden Fugelli skrev disse ordene.  Erna og Siv fikk fornyet tillit.  Flertallet er fornøyd. Det skremmer meg kanskje enda mer…

Hege Storhaugs bok “Islam den 11. landeplage” kom ut i et opplag på 50.000 eksemplarer og solgte godt.  Det vil si at 50.000 gode Nordmenn, kanskje flere har lest boken og latt seg inspirere eller hjernevaske.  Kanskje lå boka pent innpakket under mange norske juletrær jula 2015. 
Per Fugelli forteller i boka si om en annen bok. Om et eksemplar av Adolf Hitlers “Min kamp” som han hadde lånt på Deichmanske bibliotek. På tittelbladet sto, i følge Fugelli følgende hilsen:

Til tante Ragnhild Julen 1942
Jeg håper du finner like mye godhet og håp i denne boken som jeg har oppdaget.
Klem og kjærlighet fra Else.

Kanskje sto det slike koselige julehilsener og ønsker om godhet og håp på tittelbladene til noen av Hege Storhaugs bøker der de lå innpakket i glanset julepapir under juletrær fulle av gull og glitter.

Terroren har slått til i en mengde Europeiske byer de siste årene.  Terroren har slått til så mange ganger at jeg må slå opp statistikken for å huske alle grusomhetene. Paris, København, Savajevo, Istanbul, Brussel, Nice, Berlin, London, St. Petersburg, Stockholm, Manchester….  Kanskje er lista lenger. Denne ble oppdatert mai 2017. Jeg husker ikke…
Ikke fordi ikke grusomhetene og de menneskelige lidelsene går inn på meg.  Biler kjører ned uskyldige barn og voksne som går langs strandpromenaden i Nice for å se fyrverkeri og feire.  Avisfolk blir skutt på jobb i sitt eget redaksjonslokaler.  Folk blir drept mens de venter på fly-avganger.. Helt vanlige mennesker som dør fordi de var på feil sted til feil tid. Helt vanlige mennesker som dør fordi noen ønsker å spre død og frykt. 
Grusomhetene berører meg.  Jeg finner det ufattelig at noen kan være så grusomme.   Men lar jeg frykten og sinnet få overtaket har terroristene oppnådd det de ønsker.  Fordi da vil jeg endre livet mitt, se meg over skuldrene og alltid være redd.  

Disse glasshjertene henger i “glassgangen” på Ringerike Sykehus.  Det er 35 hjerter. Ett hjerte for hver av de ungdommene vi fikk til behandling etter Anders Behring Breiviks terrorangrep på uskyldige ungdommer på sommerleir på Utøya.  
Når terroren rundt i verden skaker meg, tar jeg meg gjerne noen stille minutter foran hjertene på vei til eller fra jobb.  Takknemlig for at jeg hadde mulighet til å hjelpe, men mest tenker jeg på den uroen, den frykten som snek seg inn under huden min den ettermiddagen, kvelden og natta. 
Jeg husker følelsen jeg hadde da jeg fikk en hvit kassebil foran meg i et lyskryss i Kongens gate i folketomme Hønefoss. Den iskalde frykten, og at jeg lot den bilen få et kvartals forsprang gjennom den tomme byen. 
Jeg husker hva jeg sa til Datteren som kom hjem fra ferie i nord den svarte natta, hjem til en kjellerleilighet i Hole med utsikt mot Utøya.  Jeg husker jeg sa at hvis politiet ringte på døra måtte hun ikke åpne. Jeg husker jeg sa at da måtte hun hente “Onkel Bjørn”, huseieren, og la han åpne. Han hadde tross alt levd et lengre liv. 
Jeg husker kollegaen min som fortalte at hun hadde vært redd for at det skulle gå av en bombe når hun startet bilen for å dra hjem fra jobb  den natta.
Jeg husker at da jeg kom hjem fra jobb kvelden etter, en vakt som og hadde vært en spesiell vakt ved Ringerike Sykehus, . Et lyn flerret himmelen, torden hørtes i det fjerne da jeg gikk inn i stua til Gamle Gubben Grå. “Naboen skyter på oss.” sa jeg engstelig. Gubben så knapt opp fra boka, og svarte tørt.  “Naboen har alltid vært en fredelig kar. Da må det være katta has. Jeg veit at den ikke liker Kjøteren:”

Det er akkurat det Per Fugelli advarer mot. At vi skal la terroristene vinne. At vi skal bli så redd “de andre”  At vi skal tenke “Muslimene kommer og tar oss. Kalifatet med sharialover, steining og henging og skjæring av struper er nær”.  Vi vil vinne mye på å moderere vår emosjonelle respons på terroren. 

I årene før andre verdenskrig stengte de fleste europeiske land grensene for jøder.
I 2016 foreslo Trump, vår alles kjære Donald, å nekte muslimer adgang til USA.
1. september 1941 bestemmer Hitler at alle jøder over 6 år skulle bære en gul Davidstjerne godt synlig på brystet.
I 2016 krevde Donald Trump at hver eneste muslim som befinner seg i USA skal føres inn i eget register og bære identifikasjon som viser at hun eller han er muslim.
“I 70 år har vi forsøkt å forstå hvordan holocaust kunne skje. Nå er vi blinde for at vi kan være på vei inn i et psykopolitisk vanvidd, denne gangen rettet mot muslimer i Europa og USA.”  advarer Fugelli. 

Per Fugelli er død. Hans stemme har sloknet.  Men vi som skal leve videre må fortsette kampen. Kampen mot frykten, mot hatet og mot den menneskekulden Fugelli advarte mot. 

,

 

 

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg