Kunst- og kulturvandring på Norsia

 

I dag ble det en tur på “Norsia”. Hønefoss er delt av Bybrua i “Norsia” og “Sydsiden”. Som du sikkert ser av de muntlige skrivemåtene var det fra gammelt av litt forskjell på hvor i byen en familie holdt til. Nå er den forskjellen rimelig utvisket, men det finnes folk som prøver å skryte på seg et visst arbeiderklasse-stempel ved å være patriotisk Norsia-gutt.

På hver sin side av Bybrua på Norsia står to skulpturer av to bjørner.  De er laget av Ståle Kyllingstad og ble plassert der da den nåværende brua var ny i 1952. 

Går du fra Bybrua og Nordre Torg ned Pottemakerbakken kommer du til  Gledeshuset som ligger ved Gladtvedt brygge. Gledeshuset sto ferdig i vår og er Hønefoss nye underholdningshus. Gledeshuset fikk ikke sitt navn uten diskusjoner i lokalavisen. Jeg synes Gledeshuset er et fantastisk flott navn på byens hus for latter og glede.  Den doble betydningen gjør bare navnet enda mer passende.  Svigermor syntes tydelig ikke det.  Da vi ga henne en opplevelsesdag på Hønefoss i 80 års gave og lurte på om hun ville spise på  Gledeshuset eller Fengselet, syntes hun ingen av stedene fristet…
Pottemakerbakken er en liten gå-gatestump om har blitt opparbeidet med hellelagte arealer, trapp i granitt, murer i naturstein og områder med små gatestein. Området er vakkert belyst med lys innfelt i murer og området rundt.

På brokarene under brua har kunstneren Børge Brekke fått frie tøyler og har laget fire flotte malerier. Moderne street-art.  Jeg liker disse maleriene veldig godt, og har tatt bilder av dem flere ganger.  I dag ble det bare dette. 

 

Når du går fra Gledeshuset, under bybrua kommer du til Nordre Park.  der kan du se Oppgangssaga som står plassert ute i fossen.  Oppgangssaga er laget av kunstneren Knut Steen.  Den er flott der den står ute i fossen, og enda finere når det er mer vannføring i fossen enn i dag.  Men den er jo flott omkranset av høstfarger og. 
Oppgangssaga er og noe det var mye diskusjon om da den ble gitt som gave til byen i 1979.  Det var mange som ikke likte “metallskrapet”.  Den største grunnen til motstanden tror jeg kom av at skulpturen, som er gigantisk, først ble plassert oppe på brua på et platå.  Du fikk liksom ikke studert den nøye om du ikke sto midt i kjørebanen på bybrua og samtidig pådro deg kink bed å legge hodet bakover.  Etter at oppgangssaga en gang på slutten av 80-tallet fikk sin plass ute i fossen slik kunstneren hele tiden hadde ønsket, roet støyen seg. Jeg tror de fleste er enige om at det er en flott skulptur i dag.

Turen vår var lengre enn det kan virke som, men det var ikke alle bildene som ble like bra – så da ble det denne smakebiten

 

 

2 kommentarer
    1. Flotte bilder fra Hønefoss, Brit! Det er litt synd at Børge Brekke sine malerier er gjemt under bybrua, for det er liksom ikke så mange som ferdes der. Han har også malt et svært bilde av Skibladner på en vegg på Gjøvik, – sees fra togstasjonen. Hehe, skjønner forsåvidt at svigermoren din ikke ville tilbringe tid verken i fengselet eller på gledeshuset, men de har visst god mat.

    2. Hanne Beate: Takk! Ja, litt synd bildene er under brua, men det går nok flere der nå etter at Pottemakerbakken og Gledeshuset kom. Og, det er Brekke selv som valgte seg brukarene som lerret.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg