“Kommunist-spira snakker om fri konkurranse “

Like utenfor Hønefoss ligger Ringkollen. Et ski-eldorado for folk fra hele distriktet. Preparerte skiløyper i et nettverk som gir deg hele Krokskogen, Nordmarka og Oslomarka som boltreplass. lysløype på 5 km med mulighet for mindre runder, skileik område med mulighet for en matbit, hoppanlegg med hoppbakker i ulike størrelser og et lite alpinanlegg med snow-board park. Kort sagt noe for en hver smak.

I april ble det søkt kommunen om flere millioner i støtte til å lage et kunstsnø anlegg der. Slik støtte fikk ikke flertall i kommunestyret, noe jeg er glad for. Ringkollen er et relativt snøsikkert sted vinterstid, og kommunen har nok av andre utfordringer å bruke penger på.

Men en av Ap representantene fikk med seg salen på at man skulle ta kontakt med buss-selskapene for å se på en mulighet for å få til en bussrute til Ringkollen i helgene og et par kvelder i uka. Nå hadde kommunen undersøkt og finnet ut hva kommunen måtte betale for å få til et slikt tilbud. Summen var på 780.000. Det er mange penger, og Rådmannen sin innstilling var å ikke gå inn for et slikt busstilbud. 

Vi i Sol syntes det var litt synd. “I gamle dager” da vi var unge var det jo buss dit. Og flere av oss hadde underholdende minner fra bussturer til Ringkollen. Vi mente og at dette kunne gjøre det enklere for barn og unge å komme seg ut på ski. Og siden man ønsker fortetting i sentrum og vekst i bruken av kollektivtrafikk, måtte jo dette være et utmerket og fremtidsrettet tiltak. Miljøvennlig er det jo og.

Men så var det det med pengene da…  Vi pleier å bli beskyldt for å ikke ha realisme i våre forslag, og at vi har mer penger å rutte med enn det kommunen egentlig har. Det har vi ikke. Vi har bare andre prioriteringer. Vi har levert alternative budsjett i balanse hvert år siden vi kom inn i kommunestyret.  Også vi mener 780.000 er mange penger. Veldig mye penger for ei bussrute til Ringkollen.

Av sakspapirene ser det ut som om administrasjonen bare har tatt kontakt med et buss-selskap. Det store som så og si har monopol her i distriktet. Men i kommunestyrevedtaket står det helt klart buss-selskapene. For selv om det store buss-selskapet nærmest har monopol, er det et par små buss-selskap i kommunen. Kanskje de kunne klare å løse oppgaven til en lavere pris?

Som kommunestyrerepresentanter kan ikke vi innhente tilbud for kommunen. Vi kan ikke inngå avtaler eller saksbehandle. Det er administrasjonens oppgave.  Men siden ett buss-selskap har blitt forespurt så kan vi jo vise til saken som skal opp og spørre de andre selskapene om de har blitt forespurt. Det gjorde vi. 

Vi fikk svar fra det mest aktive av de andre. De hadde ikke blitt spurt. I løpet av kommunikasjonen vi hadde med selskapet kom det frem at de kunne gjøre oppdraget for nesten halve prisen. Dette var kjekke opplysninger å ha med seg inn i kommunestyresalen.

Så da saken kom opp, entret jeg talerstolen. Først henviste jeg til at det i saksframlegget sto at kommunestyret i april 19 altså om 5 måneder hadde bestemt….   Og at noen (leses Rådmannen) tydeligvis så på kommunestyrevedtak kun som formalia. Folk fulgte med, de sjekka papirene sine, jammen sto det 19.. Humring brer seg… Så påpeker jeg at den neste feilen vi fant desverre ikke bare var en skrivefeil. Så kom en redegjørelse om buss-selskapene som var blitt til selskapet, og det uheldige ved det. Jeg snakket om det å gi en stor offentlig aktør monopol, og ikke en gang spørre det lille privateide selskapet. Jeg, kommunist-spira snakket om markedsøkonomi kontra planøkonomi. Det var rimelig stille i salen. 

Jeg hadde ikke kommet tilbake til plassen min da jeg hører Varaordføreren fra Høyere spørre Rådmann om de virkelig bare hår spurt 1 tilbyder. Rådmannen sender spørsmålet til Kommunalsjefen som må opp på talerstolen å forklare seg.
Nei, de hadde bare innhentet et tilbud.   Det var noe med anbud, og at kommunen allerede hadde avtale med dette selskapet, unngå offentlig anbud. 
Jeg er usikker på lovverket der.  Har forsøkt å google, men dog tror jeg det er åpent for tolkning.  Tok ikke debatt på temaet.  

Øyangen ved Ringkollen.

Så var debatten i gang.  
Ap sin representant beskyldte meg for å være for den utflaggingen av jernbanen som vi ser nå. (Forstår sammenhengen, men det er ikke helt poenget her.  Jeg er for en liten lokal bedrift mot et stort selskap som ikke har den samme lokale forankringen) 
Venstre mente at  buss til Ringkollen hadde utspilt sin rolle.  Folk ville nok heller bruke bilen. Sa miljøpartiet Venstre . (Akkurat den lurte jeg på om jeg skulle ta å harselere litt med.  )  
Høyre mente at det måtte holde når administrasjonen hadde spurt ett selskap.  (Jeg trodde at Høyre var litt mer for konkurranse og laveste tilbud. Men det er mulig jeg har misforstått.) 
Ap dama som hadde fått til forslaget om utredning av busstilbudet var oppe og sa at det var helt bevisst at det sto buss-selskapene i det vedtaket.  Men det hjalp ikke.
Bare MDG-mannen var enig med meg.  Han hadde levert et annet forslag, men trakk sitt for å støtte vårt forslag som gikk på å gi støtte etter å ha innhentet tilbud fra buss-selskapene.
Da det kom til votering fikk vi bare støtte fra MDG og hun Ap dama som hadde reist forslaget i april. Forslaget falt mot tre stemmer.

Det var gøy så lenge det varte.  Gøy at Kommunalsjefen måtte opp på talerstolen og forklare seg. (jeg skal sjekke opp den forklaringa) , Gøy å kjenne at det ble litt puls i rommet.  Gøy å klare å splitte Ap litt…  
Det var og gøy å få sms fra SOL sin leder 3 minutter etter at jeg gikk ned fra talerstolen. med ros (Han er en av de få som ser Kommunestyremøtene live på web)  og som undret seg over hvorfor Sp og SV satt helt i ro.

Får jeg fast plass i kommunestyret etter neste valg, skal jeg love mer show. Flere saker som blir undersøkt nøyere og mer temperatur.  Politikk er gøy.

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg