Kanskje er jeg kongelig….

Jeg vet at noen av leserne mine er spent på å få se hva jeg dro med meg hjem fra loppemarkedet i går, ja foruten det stakittgjerdet jeg allerede har fortalt om. Vel det kommer litt etter litt.
Blant annet tok jeg med meg en liten bunke av heftet Ringerike.

Det er et hefte som blir gitt ut hver høst. Nå tror jeg det er Historielaget eller noe slikt som gir de ut. Før var det Ringerikes Ungdomslag som ga de ut sammen med Ringerike museum. Museumet er nok fremdeles med på utgivelsene, når jeg tenker meg om.
Heftet inneholder historiske artikler i ulike former fra Ringeriksregionen, og gjerne noen dikt av lokale diktere. Helst da av litt eldre generasjon.

Det er en stor samling av disse heftene hjemme hos Høvdingen. Hvor langt tilbake i tid den bunken strekker seg er jeg usikker på, men jeg plukket med meg på loppemarkedet i går de eksemplarene de hadde som var fra før 1970. Mulig ikke Høvdingen begynte å samle før etter at han hadde fylt 40.
Jeg synes og disse heftene har mye interessant å by på. Og vet dere hva, jeg kommer til å plage dere, kjære lesere, med blogginnlegg basert  på noen av artiklene ut over høsten. Det er bare å glede (eventuelt grue) seg.

Denne helgen har det vært så mye snakk om kongelige og kongefamilie. Ja, det har vel vært et tema i hele august.
Nå har sjamanen fått sin prinsesse. Da pleier eventyrene å slutte. Så vi lar de få fred, og konsentrerer oss heller om alle de konger og kongelige som har holdt til på mine trakter. På Ringerike. Ja så mange konger og kongssønner har holdt til i området at det er ikke helt utenkelig at det flyter en dråpe blått blod rundt i årene på denne kjerringa som ellers er relativt rød.

Jeg har helt siden historietimene på skolen hatt en forkjærlighet for sagakongene. Og når jeg snakker om kongefamilier eller kongeslekter på Ringerike er det denne tiden vi må tilbake til.

Sigurd Hjort het en konge som levde på Ringerike for lenge, lenge siden.
Faren til Sigurd var Helge den Kvasse og moren var Åslaug.
Åslaug var igjen datter av Sigurd Orm, som igjen var var sønn av Ragnar Lodbroks. De hadde litt sving på navnene på den tiden.

Tilbake til Sigurd Hjort som bodde på Ringerike. Han var gift med Tyrne, datter av Klakk-Harald.
Tyrne hadde en søster, Tyra Danebot. Tyra var Gorm den Gamle sin hustru. (Gorm den Gamle var en stor og mektig dansk konge.)

Sigurd hadde to barn. Om det var Tyrne som var moren deres sier artikkelen jeg leste ingenting om, men la oss anta det. De to barna var Ragnhild og Guttorm. Guttorm fikk senere tilnavnet “Hertug”.

Sigurd Hjort ble drept av Hake Berserk en høst på Ringerike.
Hake, som og ble sterkt såret, bortførte Sigurds to barn til gården sin på Hadeland. Han hadde antakelig planer om å gifte seg med Ragnhild.

Halvdan Svarte som om julen (?) besøkte Hedemarken som var ett av hans riker fikk høre om Sigurds fall og at Hake hadde bortført Ragnhild og Guttorm.  Halvdan Svarte levde på en tid hvor Norge bare var sånn halvveis kristnet. Jeg måtte søke litt om det var trolig at han hadde vært på Hedemarken for å feire jul, eller om det kanskje var andre grunner til at han var på Hedemarken den vinteren. Han var kanskje ikke kristen, men han lot sønnen sin døpe så helt fremmed for kristendommen var han nok ikke.
Men glem det som har med tro og religion å gjøre. Det viktige er at han var på Hedemarken den vinteren.
Halvdan Svarte sendte folk over til Hakes gård og befridde de bortførte barna – og giftet seg straks med Ragnhild. Ragnhild var da i 20 årene. Vi antar at dette var rundt år 850.

.

Dronning Ragnhild og Halvdan Svarte fikk ett barn. Harald Halvdanssønn, som senere fikk navnet Harald Hårfagre.

Halvdan Svarte druknet i Røykenvik da Harald var 10 år gammel. Man antar at Harald Hårfagre de første ti årene av sitt liv levde på Stein gård på Ringerike (nå Hole). Man tror Ragnhild arvet Stein gård etter sin far Sigurd Hjort.
Halvdan Svarte ble nemlig ført til Stein etter sin død der i Røykenvik på Hadeland for å bli begravet der.
Men siden det ble gjort krav på han også fra hans andre riker: Hedemark, Romerike og Vestfold ble han delet i fire og enn del begravd på hvert sted. Sagaen, i det minste her på Ringerike, sier at hodet hans som antakelig var det gjeveste ble begravd i Halvards haugen på Stein.

Guttorm Sigurdssønn Hjort, broren til  dronning Ragnhild og onkelen til Harald Hårfagre døde barnløs.
Så etter Sigurd Hjort og Halvdan Svarte (og muligens litt Guttorm Hjort) var det Harald Hårfagre som var konge på Ringerike.

Da Harald Hårfagre var 50 år, som var en høy alder på den tiden, delte han rikene han hadde øst i landet mellom noen av sine sønner. Slektstreet over viser at han hadde 8 koner og en hel haug med etterkommere.  Det fulgte og med en bestemmelse at rikene skulle gå i arv fra far til sønn.

Til sønnene han hadde med Snefrid Finska ga han Ringerike, Hadeland og Toten og det som hørte til der.
Det var sønnene Sigurd Rise, Halvdan Hålegg, Gudrød Liome og Ragnvald Rettibeine.
Halvdan Hålegg ble drept på Orkenøyene av Torv-Einar Jarl som hevn for at Halvdan hadde drept Torv- Einars far, Ragnvald Jarl på Møre.
Gudrød Liome druknet utenfor utenfor Jæren.
Ragnvald Rettibeine ble drept av sin halvbror Eirik Blodøks etter ordre fra faren, Harald Hårfagre, fordi Ragnvald var seidmann og drev med trolldom.
Tilbake var da bare Sigurd Rise.

Sigurd Haraldssønn Rise hadde sønnen Halvdan Sigurdssønn som må ha overtatt riket etter sin far.

Halvdan Sigurdssønn sønn Sigurd Halvdanssønn Syr er bedre kjent fra sagaen enn sin far og bestefar.
Han vet vi at har sittet som konge i sin tipp-tipp-oldefar Sigurd Hjorts Ringerike.

Sigurd Syr ble gift med Åsta Gugbrandsdatter Kula etter at hun hadde mistet sin første mann Sigurds tremenning Harald Gudrødssønn Grenske.
Hennes barn i det første ekteskapet var Olav Haraldssønn, senere den Hellige, som fulgte med sin mor til Ringerike og vokste opp her.

Åsta og Sigurd Syr fikk også barn. Deres yngste sønn Harald Sigurdssønn senere Hardråde var og med på Stiklestad i slaget der halv broren Olav den Hellige ble drept.
Harald Hårdråde som da bare var 15 år ble hardt såret i slaget, men kom seg østover og siden sydover til Byzants (dagens Istanbull) hvor han ble fører for Væringene Som var de nordiske leietropper.

Som dere ser en hel haug med konger fra Sigurd Hjort til Harald Hårdråde hadde tilknytning til Ringerike. Det er jo ikke utenkelig at jeg kan klare å føre slekta tilbake til en av dem?

4 kommentarer
    1. Klart at du er av kongsætt. Skjønte av det du skrev at han Halvdan Svarte var en tur til Hedmarken også. Skulle ikke forundre meg om han skaffa seg noen etterkommere mens han oppholdt seg der. Og da kan det jo være en viss mulighet for at jeg er litt kongelig også😜

    2. Det var som han sa guiden på Søsterkirkene på Granavollen da vi var der. Hvis det ikke var sant så var det godt jugi. Ta deg en tur dit og hør på han . Mye historie og engasjement. Han var veldig dedikert og kunnskapsrik.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg