Kanskje er jeg slem, men hva er galt med bare å lage maten slik den har blitt laget i generasjoner? Jeg mener julemiddagen spiser de fleste av oss kun en dag i året, så hvorfor ikke bare lage og servere den på tradisjonell vis? Slik tenker jeg når jeg leser inne på bloggen til Katrine Stenhjem.
Ribba må selvsagt stekes i air-fryeren og ikke i vanlig steikeovn. Det samme med medistrkakene. Rødkålen lages i multi-cooker, (hva nå det er), og egentlig bør ribba serveres med ovnsbakt rødkål i stedet for potet. Ovnsbakt rødkål med parmesan og en haug fedd hvitløk.
Sikkert greit det, men ikke til juleribba.
Trender endres, jeg vet det, Tradisjoner og. Svigermor vokste opp med gås på julaften. Når hun flyttet til Norge og etablerte seg her hadde de kalkun på julaften. Lettere å få tak i enn gås på 60- og 70-tallet. Så Gamle Gubben Grå vokste opp med kalkun som middag julaften.
Jeg vokste opp med ribbe, De første årene hadde vi kalkun og ribbe annethvert år, men gikk etter hvert over til ribbe hver julaften. Gamle Gubben Grå synes det er lettere å lage, mindre stress på julaften, og jeg er glad til. Ribbe er jo det jeg er vant til. Kalkun er godt det og, har vi gjester på nyttårsaften har vi gjerne det.
Datteren har innført at vi har kokte grønnsaker og brun saus til ribba. Ikke bare sausen Gamle Gubben Grå pleier å lage og surkål og rødkål.
Jeg har akseptert at Datteren må ha sin saus og sine kokte grønnsaker til julemiddagen, men det kommer ikke på min tallerken. Jeg vil ha julemiddagen min slik jeg alltid har hatt den.
Folk kan få spise Grandis på julaften for min del, eller kebab, kålrotbiff eller vassgraut. Jeg bryr meg egentlig ikke. Jeg bare håper de har råd til å spise den maten de ønsker.
Men jeg skjønner ikke hvorfor man liksom skal spice opp juleribba, og jeg kommer aldri til å forstå hva poteten har gjort for noe galt siden den er uønsket også til julemiddagen.
Jeg tror mye av lavkarbokjøret hos Katrine kommer av at en i familien har diabetes, og da hjelper det vel med lavkarbo. Sikkert ikke alle som kan “kjøre på” med vanlig 🙂 Jeg spiser andre ting, mesteparten av jula, men det er fordi jeg liker det best. Og har ikke så veldig julefølelse lenger. Liker at det er fri og ferie, men det er ikke SÅ mye annet for meg 🙂
Folk får spise hva de vil hele året for meg. Og ja, Katrine har et barn i familien med diabetes type 1. Det gjør noe med fokuset man har på mat og hva familien spiser. Jeg forstår at folk må ta hensyn når de har cøliaki, diabetes og lignende helseutfordringer. Jeg ser det da og som sunt og fornuftig at hele familien følger den dietten i størst mulig grad, og at det ikke er en middag på eget fat for den med diabetes.
Likevel.
Det er alt for mye fokus på hva man ikke skal spise i familier hvor dietten er styrt av fikse ideer enten hos mor i familien, hos tenåringer og andre unge voksne. Spesielt poteten har fått et ufortjent dårlig rykte. Dette viser også nyere forskning.
Nei maten vil jeg ha som jeg alltid har hatt den. Jeg blir litt oppgitt av alle disse trendene. Jeg er ikke så nøye på datoen for julaften, så i år skal vi feire på lørdag. Ellers hadde ikke alle ungene blitt samlet. Det er kosen og julematen som er kluet ikke hvilken dato det er .
Datoen er kanskje ikke så viktig. Skal alle samles må man fire litt der.
Men til det samlede måltidet kan vel man servere potet?
Nå er jeg åpen for nye trender angående mat også, men akkurat julekveldsmiddagen min må være som den alltid har vært. Det blir nå i hvert fall slik hvert år. Men klart at jeg antageligvis hadde spist noe annet også, hvis jeg fikk det😅
Hvis jeg skulle bli bedt bort julaften, for eksempel til barn/svigerbarn ville jeg spist den maten de valgte å servere. Og det helt uten å kommentere det.
Siden du må være “tro” mot konseptet ditt for bloggen, medfører jo det dessverre en del innlegg som du bare MÅ skrive…. 😉 Folk må gjerne spise hva de vil for min del, men jeg syns det er fullstendig uinteressant når de begynner og skal overbevise meg om fortreffeligheten av deres dietter.
Du har skjønt konseptet mitt.
Det er vel drn misjoneringa jeg og reagerer på.
Jeg er vokst opp med en far som hadde diabetes. Men det gikk i sunn mat. Han bare styrte unna sukkerholdig mat. Spiser det som blir satt fram, om man spiser hos andre. Her kommer ribba fram på julaften, og alle gleder seg. Må ha kveite på 1 juledag. Ingen unger hjemme den dagen. Nyte roen og freden.
Jeg har selv diabetes. Jeg styrer unna en del matvarer, men det er mitt ansvar
Her blir det ribbe på julaften, og kald ribbe lefse, medisterkaker…. hva folk føler for på 1 dag.
Vi spiser sen frokost den dagen. Drar ut til faren min og spiser julelunsj med han. Eller koldtbord om du vil. Når vi så kommer hjem er folk mette og litt late. Så da leser vi bøker, spiller spill og momsen i oss det vi har lyst på når vi har lyst