Det ble ikke helt som forventet…

Det virket som en god idé i august. Han kom over denne hytta på fjellet som var til leie for en rimelig penge. Tenk om han kunne overraske dama med at den lille familien skulle feire hvit jul på fjellet i Norge!
Han var heldig. Hytta vår ledig i jula. Utleier sendte bilder og forklarte at hytta verken hadde innlagt strøm eller vann. At toalettet var en utedo langt nede i lia, men det hørtes bare romantisk ut. Han signerte leieavtalen, betalte hele leiesummen og gledet seg til å overraske familien. Dette kom til å bli tidenes beste jul!

Etter noen dager begynte han å tenke på julematen. Fleskestek eller and. Var det stekeovn på hytta?
Han sendte melding til utleier. Hun gjentok at det var ikke strøm, ingen gass-stekeovn, men at de hadde bålpanne.  Bålpanne hørtes kult ut. Det gikk sikkert greit å lage julematen på bål. Dette ble bare bedre og bedre.

I de fleste familier er der gjerne mor selv i huset som står for matlagingen. I det minste ved de store høytidene. Moren i denne lille familien var muligens ikke av den type dame som finner romantikken i å stå ute i en haug ned snø og steike fleskesteken over bål mens vind og snøfiller fyker rundt henne og dagen langsomt går over i natt. Han lot det med bålpanne bli en overraskelse.

Han fokuserte på det romantiske. Hvit jul. Ja for det kom vel til å bli hvit jul?
Han sendte på ny en melding til utleier. Trodde hun det kom til å være snø ved hytta i jula? Utleier ga ingen snøgaranti, men sendte bilder som var tatt der oppe tidligere juler. Det viste snødekte graner og store mengder hvit snø mot en lys blå himmel. Han ble beroliget. Dette kom til å bli en jul de aldri kom til å glemme.

Endelig ble det desember. Endelig var arbeidsdagene over, og juleferien kunne begynne. De pakket bilen og dro av sted sent lørdag kveld. Med ei lita tulle i reisefølge var det greit å kjøre om natta.  En vilter valp var og med i den overfylte bilen. Kjøreturen tok over 12 timer.  De kjørte feil på slutten og forlenget bilturen med nesten en time.  Stemningen i bilen var ikke lutter ferie-lykke.  Den andre voksne var ikke så hipp på hvit jul.
På vinterhvite bratte fjellveier kom de danske kjøreferdighetene litt til kort.  De hadde et par steder bilen fikk en sleng, og ble stående å spinne i grøfta.  12 timer bak rattet gjorde ikke kjøreferdighetene bedre.  Men de kom da opp til hytta til slutt.

Sola skinte fra blå himmel, rim og snø gjorde at greinene på trærne blinket som ørsmå diamanter. Et tykt lag snø dekket bakken.  De ble møtt ved veien av den mannlige utleieren.  Det var tent fakkelbokser som ønsket dem velkommen. En smal vei med høge snøplogkanter førte ned til ei lita hytte.  En annen sti førte ned til utedoen.  Ved inngangen brant det lystig i ei bålpanne. Dette var et eventyr!
Dama gikk noen meter bak. Så haugevis av snø, en smal sti og en ekkel utedo langt nede i lia. Skulle de virkelig tilbringe hele jula her ute i ødemarken?

Inne var det lunt og trivelig. Det brant lystelig i peisen, og det var tent røde stearinlys. Da han fikk øye på de oppredde sengene kjente han hvor trøtt han var.
Endelig gikk utleierne etter å ha gitt de siste instruksjoner. De kunne slappe av, ta en liten lur.  Han håpet dama var litt mer fornøyd etter en hvil. Hun virket ikke helt fornøyd for å si det mildt.

Jeg vet ikke hva og hvordan ting utviklet seg oppe på hytta etter at vi dro ned igjen på søndag, men jeg senset at den kvinnelige delen av leietakerne våre ikke var helt i fyr og flamme.  Jeg antok av klesstilen at hun kanskje ikke så på det å feire jul på en knøtt lita hytte uten strøm og vann og med en utedo langt nede i lia som den ultimate julefeiring,

Allerede fire timer etter at vi forlot hytta, sendte leietakeren melding og etterlyste hvor nøkkelen skulle leveres Jeg hadde sagt før jeg dro at jeg skulle sende han den, men tenkte det ikke hastet.  De skulle ikke ned igjen før på fredag.
Da jeg våknet morgenen etter. var det melding på telefonen min fra leietakeren, sendt klokka 5 om natta.

Godmorgen.
Vi er kørt til Danmark pga akut sygdom. Nøglen ligger ved lys på bord.
God jul. 

Akkurat det der med sykdom tror jeg ikke helt på… Og jeg synes ordentlig synd på han.12 timers kjøretur hver vei for noen få timer med hvit jul, og muligens en real krangel.
Denne jula glemmer de nok aldri….

9 kommentarer
  1. Det var da trist. For de måtte jo like snø og utedo når man skal på en fjellhytte i jula. Hvis ikke kanskje så er et høyfjellshotell bedre…De var ikke forberedt. Men for oss andre så er det julekort <e

   1. Det finnes mange hytter på fjellet med høyere standard – strøm, vann og innedo. De koster langt mer å leie enn det vi tar. Og jeg har ikke romantisert hytta i annonsen. Jeg spurte og forsiktig da han nevnte at de hadde baby om det var lurt å leie en hytte uten strøm og vann. Det blir jo litt mer jobb. Men det gikk bra.
    Jeg tror kanskje ikke kvinnen var forberedt på standarden. men jeg vet ikke. Noen kan ha blitt syke.

  2. He he kanskje han informerer den andre parten litt bedre neste jul… om han skulle prøve seg på norsk fjell jul en gang til? Tror man må være oppvokst med slik hytte for å se sjarmen. Vi hadde hytte når jeg var liten og alle som hadde hytte da hadde denne standarden. Det er liksom slik hytter skal være synes jeg, det er nå de skal ha ting nesten enklere enn de har det til hverdags hjemme.

  3. De/hun skjønte nok ikke helt hva det innebar, selv om de hadde fått all info. Ribba kunne de ha stekt på forhånd, for oppvarming går helt fint på ei bålpanne, og utedo fungerer jo helt fint for ei kort stund i kulda. Før i tiden var det bare utedo. Høres ut som de var ganske forskjellige hva sånt angår.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg