En tur rundt i byen

Regnet sluttet heldigvis før jeg kom meg ut med hundene. Det ble til og med snev av blå himmel. Turen gikk både elvelangs og gatelangs i byen jeg er så glad i. Det er flere enn han store utbyggeren som har et hjerte for byen….

Blant blomstrende rosehekker og duftende sjasminbusker har jeg gått i gater hvor byen ennå ikke har mistet sitt småbypreg.

Jeg har sett med vemod på det flotte bygget Hønefoss skole som ikke lenger er skole, og selv om huset fremdeles syder av liv og er i bruk synes jeg det er trist at det erværdige bygget ikke lenger er skole. Kall meg gjerne nostalgiker, men jeg mener at også bygg med historie og sjel har sin verdi.

Når vi snakker om gamle hus med sjel men ingen verdi så gikk jeg og forbi nok et bygg de som bestemmer ikke ser nytten av å ta vare på og bevare. Hønefoss sykehjem.

Joa, selv jeg ser at det kan se litt slitent ut. Bygg gjør fort det når de blir stående tomme og forfalle. Hus trenger folk akkurat som folk trenger hus. Og ja, jeg vet at folk har fått ly der i vinter, men regulær drift har det ikke vært det på noen år.

Planen er å jevne bygget med jorden, og så bygge et nytt…. Jeg leter litt etter ordene, for hva er det egentlig vi har vedtatt å bygge? Ordene sykehjem eller omsorgssenter måtte ikke være med i navnet.  Det planlagte bygget som har en prislapp på 1.000.000.000 kr har fått navnet Vesterntunet. Hvem som fikk den ideen er jeg usikker på, men den er relativt kunnskapsløs både når det gjelder historie og geografi. Området sykehjemmet ligger på, Vesterntangen har vært et villaområde i rundt 100 år. Riktignok ble det bygd noen blokker der på 50- og 60-tallet, men helt klart et område preget av småbyidyll. Så hvorfor bruke betegnelsen tun, som jo assosierer til gårder på landsbygda? Og Vesterntunet, altså tunet på Vestern ligger vel på Vestern gård? Den ligger i Haugssbygd på toppen av Vesternbakken, altså godt utenfor bygrensa og et par kilometer lenger øst.

1.000.000.000 kroner. Jeg har problemer med å forstå at vi ikke kan få et velfungerende sykehjem ved å rehabilitere bygget for den summen, ja kanskje for langt mindre enn det.  Rehabilitere og samtidig ta vare på historien og sjelen i bygget som står der i dag. Oppgradere parken utenfor til glede for beboere både på sykehjemmet og i området rundt.

Slike tanker tenker denne kjerringa mens hun labber rundt med hundene. Kjerringtanker.

8 kommentarer
  1. Jeg synes det er trist med hus som forfaller og ikke blir brukt til noe i alle fall. Har et sånt i Vestby, min plass.. Skolen jeg gikk på. Bare mer og mer falleferdig, ikke i bruk til noe…

   1. Det virker, i det minste her i byen, som om det er mer prestisje i å rive ned og bygge nytt I stedet for å ta vare på og videreutvikle. Det er synd, og jeg mener det er feil

  2. En flott tur og jeg skjønner hva du ser og tenker på en måte.
   Veldig mye penger og navnet passer ikke. Ta vare på det gamle..
   ..
   Her i byen har det fått til noe nå..Det gamle digre sykehuset i byen skal bli skole til høsten. Vi har skolemangel på grunn av asbest og videregående skole måtte stenge. Så hva gjør man, alle mann til pumpene..Det foregår jobbing av alt som kan krype og gå, arkitekter, håndverkere, elever..Han som kjøpte det gamle sykehuset..Og det skal være klart til skolestart..Begynte for noen uker siden. Det skulle egentlig bli leiligheter, men salget gikk trått og bare det ene bygget ble ferdigstilt til leiligheter. Du får google sykehus og skole så får du tips til å ta det videre hos dere. Bruke det man har. Gjenbruk må til, det er i tiden..

   1. Interessant lesning. Der kan man se hva man kan få til hvis viljen er til stede.

    En milliard før vi begynner å rive og sette spaden i jorden. Det er mye penger. Den nyeste delen på det gamle sykehjemmet er fra 1993. Det er 30 år. Burde være verdt å bevare

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg