Sitter her med tekopp og tastatur. Kjenner at det er godt med en dag uten noe som helst på programmet. I dag kan jeg bruke hele dagen akkurat slik jeg vil. Har god til til å sitte å reflektere over det siste innlegget til Strikkekjerring som ligger på plassen over meg på topplista.
Vakkert er det. har Strikkekjerring kalt sitt siste innlegg. Hun skriver at hun er relativt patriotisk og ikke kunne tenke seg å bo noe annet sted enn der hun bor.
Jeg titter ut av vinduet her jeg sitter ved spisebordet i Drømmehuset. Er det direkte vakkert der ute? Det har kommet noen cm nysnø i løpet av natta. Det fyller meg ikke akkurat med glede. Ikke føler jeg enorm stor lyst til å løpe ut å ta bilde av snøen heller. Grå himmel, fargeløs hage hvor alt er dekket av snø. Nei i dag viser ikke området seg fra sin beste side.
Jeg deler heller et bilde fra Hønefoss som jeg tok en solrik dag i starten av uka.
Jeg er ganske glad i hjemkommunen min, men kunne jeg bodd noe annet sted? Ja, det kan jeg, selv om det ikke frister å flytte ut av kommunen nå. Det var godt å komme “hjem” da vi flyttet tilbake til kommunen i 2007. Det er nok her jeg hører til. Jeg har bodd i Kongsberg, Oslo og Krødsherad. Det gikk helt greit. Her på Ringerike har jeg bodd i Åsa, i Konglefaret, på Tolpinrud og her på Vågård. Har likt meg alle steder selv om Åsa, min barndoms-dal, nok er det vakreste av de stedene. Nå tenker vi på om vi på sikt skal selge huset og finne oss en leilighet hvor vi slipper snømåking, plenklipping og vedlikehold. Den leiligheten kan godt være relativt sentrumsnært.
Før har jeg vært opptatt av å bo landlig, men jeg tenker alt til sin tid.
Å gjøre som Svigermor å tilbringe store deler av vinteren i sydligere strøk frister ikke. Jeg er ikke glad i vinteren, men jeg tror jeg ville savne det å se årstidene skifte hvis jeg bodde et sted hvor det var evig sol og varme. Tenk så godt det blir når våren nå langsomt overtar for vinteren. Litt is i magen nå, så blir det snart mer og mer vår for hver dag. Det skal bli så godt!!!
Jeg er glad i å reise, gjør det alt for lite. I likhet med Strikkekjerring liker jeg nok best å besøke små steder, gjerne utenfor de store turiststrømmene.
Det er nok ikke så mange familier som leier et hus i Bud for en ukes sommerferie, eller blir helt henført etter å ha svingt nedom Underdal på en Vestlandstur.
Første tur til Syden gikk for min del med tog (og buss) til Pag og Italia-ferien ble tilbragt i Pitigliano. Steder folk flest ikke har hørt om. Jeg påstår at vi er ganske flinke til å finne spennende steder mang kanskje går glipp av.
Ikke trenger man å reise så langt for å finne interessante steder heller. Bildet over er fra en dagstur hvor vi var innom Land museum på Dokka. Det ble av forståelige grunner ikke så mange sånne små-turer i fjor, men bare det blir litt mer vårlig så håper jeg vi får oss noen fine turer i år.
Jeg er glad i kirker. I innlegget til Strikkekjerring har hun et bilde av en stor, fin trekirke. Meløy kirke. Slik vekker selvsagt min nysgjerrighet. Hvorfor er det en så stor kirke i et øysamfunn ute i havgapet? Hva er historien bak kirken?
Jeg må selvsagt lese meg opp. For dette er en kirke litt utenom det vanlige. Kirken er den tredje største trekirken i Norge.
Da den første kirken ble bygd på Meløya på 1300-tallet, hadde øya vært bebygd lenge og den var et viktig midtpunkt for både fisking og forbi-seiling. I 1863 ble det besluttet å bygge en ny kirke som skulle plasseres i nærheten av den gamle, inne på kirkegården. Den gamle kirken tålte ikke påbygging eller utvidelse.
Byggmesteren som utarbeidet de første tegningene til kirken, Håkon Adelstein Mosling, tegnet først kirken enda større. Den første tegningen hadde over 750 plasser. Arkitekten som gikk gjennom tegningene på vegne av departementet kom med flere endringsforslag. Blant annet at det nok holdt med 600 plasser.
Den 18. januar 1865 godkjente Departementet planen og det ble innvilget et lån av Opplysningsvesenets Kapitalfond på 4000 speciedaler som skulle dekke det å bygge kirken. Lånet skulle tilbakebetales i løpet av 28 år. Byggeomkostningene ble anslått til 6000 speciedaler.
Folka på Meløya var nok relativt sikre på at de skulle få lov til å bygge kirken de ønsket. De skaffet alt tømmeret de trengte allerede i 1863 og begynte å mure grunnmuren i 1864.
Det var flere folk fra Meløy selv som var med å bygge kirken under ledelse av Mosling. En god del av arbeidet var dugnadsarbeid eller pliktarbeid slik at kirken sparte penger.
I juli 1867 var kirken så å si ferdig slik at den kunne innvies. Det som sto igjen var blant annet maling innvendig og utvendig. Bygget var blitt dyrere enn forventet, så dette var vel mest tenkt som sparetiltak.
Det eldste inventaret og utstyret som finnes i kirken er det som ble reddet ut av brannen fra en tidligere kirke som brant i 1704. Prekestolen er trolig den eldste, og ble laget i 1655.
Når jeg leser om inventaret er det en liten pussighet jeg synes det er verdt å nevne.
I 1857 ble det kjøpt inn et kompass som trolig ble anskaffet for sikkerheten til mannskap som skysset prestene.
Skulle gjerne tatt en tur til Meløya en gang og studert kirken med selvsyn.
Jeg har også sansen for små rare steder. Og trenger ikke dra så langt for å kose meg. Koser meg jo her jeg er også, i store skumle Oslo 😛
Det finnes små, rare steder også i Oslo.
Nei, man trenger ikke reise så langt for å finne interessante steder. På den måten rekker man jo flere steder og.
Her må jeg komme med en liten korrigering. Det ER mange som leier hus i Bud om sommeren, eller ei rorbu. Og enda flere kommer med campingvogn eller bobil. Bud har status som spesielt turiststed (usikker på riktig benevning), som gjør at butikkene der kan ha åpent søndager, fra påske og ut august
OK Jeg skjønner godt at et så vakkert sted har den turiststatusen.
Men selv de jeg kjenner fra det distriktet ristet bare uforstående på hodet år jeg sa jeg hadde feriert der. Sånn Hvorfor det???
Det var litt rart. Det spørs hvor nær Bud de bor, og om de i det hele tatt har vært der?
Kan det være fordi Bud er et lite sted kanskje? Hvis du har behov for underholdning er det vel neppe det rette stedet, men om du kan underholde deg selv er det mye fint å se, både i Bud og i distriktet rundt der. Atlanterhavsveien som ligger noen mil derfra er jo også en turistmagnet av dimensjoner
Jeg hadde en flott ferie! Og tok utflukter både til Atlanterhavsveien og andre steder.
De jeg sikter til kom nok fra byene i området, Ålesund, Molde og Kristiansund. Mulig de er for urbane til å se Bud som turistmål?
Jeg liker små koselige steder eller små byer. Det må være noe titte på da! Må være noe å kjøpe eller ta bilde av eller sjø eller hav eller museum eller kunst..noe må det være… Jeg liker f.eks Strømstad i Sverige. Utrolig koselig liten by med masse sjarm .
Jeg tror de fleste steder har noe med seg hvis man bare leter litt,