Foreldrerollen

 

Lærerne kan ikke stå ved tavlen og forvente at det kommer ferdig oppdratte barn inn døren.

Sitatet over er hentet fra en kommentar i Aftenposten i går skrevet av Maryam Iqbal Tahir, og jeg spør meg Hvorfor ikke?  

Kanskje kan man ikke forvente at en seksåring har alle samfunnets regler for god oppdragelse inne når hen starter på skolen, men kan ikke lærerne forvente at seksåringen har det mest grunnleggende av oppdragelse i forhold til alder inne ved skolestart?

Alle voksne mennesker møter på sin vei, i barnehage, skole og fritidsaktiviteter er med på å oppdra barn i større eller mindre grad. Men hovedansvaret for oppdragelsen ligger vel fremdeles hos foreldrene?
At man ikke skal slå andre barn eller lærere, ikke kalle lærere for horer, ikke føle seg krenket hvis man ikke får toppkarakter i alle fag eller får være Lucia med lysekrone. Er det ikke vi som foreldre som skal lære barna våre å takle livets små og store utfordringer?

I teksten til Tahir virker det som om hun mener at ansvaret til foreldrene er helt fraværende.  Oppdragelsen til barna er helt overlatt til skole og andre offentlige instanser. Er det dit vi har kommet? At foreldrene har mer enn nok med seg og sitt, gjøre karriere og treningstimer på SATS, hva vet jeg, til å føle ansvar for å oppdra sitt eget avkom?

 

 

 

13 kommentarer
      1. Det finnes mange flinke foreldre. Men det er en del som ikke er sitt ansvar bevisst – og det er ikke nødvendigvis i de gruppene av samfunnet som det kanskje var tidligere.

    1. Som barnehagelærer og pedagog føler jeg nesten ikke at jeg kan kommentere her! MEN: vi i profesjonen merker stor forskjell på hjem med TAK i, som det sies, og hjem der det ikke tas TAK i noe som helst! Og ungene som ikke går det grunnleggende i forhold til dette hjemme sliter når de forholder seg til andre minst resten av itdanningsforløpet sitt. Så de det “går mest utover” er jo ungene selv!

    2. Hovedansvaret for oppdragelsen er helt klart foreldrenes. Men det er dessverre ikke slik at man må ha et sertifikat for å kunne bli foreldre.

      1. Nei, heldigvis. At enkelte foreldre trenger råd og veiledning er en ting. At ikke alke burde være foreldre en annen ting. Men at barn fra såkalte ressurssterke hjem ikke alltid eier oppdragelse eller er oppdratt til å se på seg selv som viktigere en lærere og medelever…

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg