Å bake hører med til jul. Vi har ikke noe mål på hvor mange kaker vi må ha, eller hvilke slag vi må ha. Vi baker det vi har lyst til, og håper det blir litt å legge på fatet. Så fyller vi på med kjøpekaker hvis vi synes det blir for tynt. Per nå kan vi notere 6 slag. Vi er fornøyde med det. Kanskje blir det flere slag. Kanskje ikke.
I helgen falt jeg helt for disse inne på Toms Matprat. De ville bli flotte på kakefatet. Kanskje mest som pynt i det ene hjørnet… Så her en dag måtte jeg prøve å lage disse. Jeg ble sånn noenlunde fornøyd. Ikke perfekte, men siden jeg har vokst opp i en furuskog vet jeg at det finnes mange kongler som ikke er perfekte.
Når disse får et lett melisdryss på julaften kommer kakefatet til å bli fantastisk! Kakene serveres ikke før klokka 22 eller der om kring. Det er skumt, stua er belyst av juletre og stearinlys. Små feil kommer garantert til å bli oversett.
Gamle Gubben Grå ble muligens inspirert av min kakebaking, for han satte i gang med kakebaking han og. Og på min ønskeliste sto sandnøtter. Dette var ikke et kakeslag Gubben hadde noe forhold til. Men han lette i sine mange kokebøker og satte i gang. Kaker ble det selvsagt. Gubben er flink sånn. Men for meg minner de overhode ikke om sandnøtter. Ikke oppskrifta han brukte heller. “Mine” sandnøtter, eller de Grandtate Emma lagde da, har masse potetmel i seg. Her var det ikke et fnugg av potetmel. Derimot hjortetakk?
Vel, kaker er kaker. Gode var de, og så får vi finne ut hva vi skal kalle de hvis noen spør. For sandnøtter er det ikke.
Som om ikke det var nok meldte Eldste Sønn sin ankomst i går. Han låner kjøkken og frityrkoker til å bake smultringer. Det har liksom blitt en tradisjon. Og når han baker smultringer er det smultringer nok til halve slekta. Til han selv, selvsagt, til oss og til Bessa – Høvdingen.
Yngste Sønn ytret ønske om kransekake, kolakaker og risboller, så får vi ser hva som dukker opp før klokkene kimer på julaften. I dag blir det ikke noe kakaebaking på meg. Jeg skal bruke dagen på kommunestyremøte, Vi skal vedta budsjett for neste år.
De konglene ser gode ut. Her har vi bakt 3 slag. I morgen når jeg kommer hjem i fra legen skal det bakes havrekaker med sjokolade biter i. De er gode. Kanskje prøver jeg meg på disse konglene. Har lagret siden med oppskriften, og skriver opp hva jeg må kjøpe i morgen.
De er igrunn litt gøyale å lage hvis du liker litt pirk.
Flotte kaker og gjør seg bordet…Og ser jo veldig kompliserte ut egentlig.
DU nailet det!
Det er litt sånn pirk, men det var gøy – en stund.