Jeg lærer så lenge jeg lever

I går skrev jeg om Pinnekjøt. Det innlegget kan du lese Lam fra Lofoten eller lam fra et kloster….  En av mine lesere mente at jeg ikke kunne nok om temaet,  og ga meg utrolig mye ny og nyttig informasjon.

Vi var enige om at sauekjøtt ga bedre pinnekjøtt enn lam.  Vedkommende mente at 3-4 år gamle sauer var det beste, uten for mye fett men med mer kjøtt enn på lam. Jeg fikk kjøpt meg pinnekjøtt fra sau i går. Gleder meg til å smake! Det blir enten lille julaften eller en dag i romjula. En dag alle ungene kan.

Om det var villsau eller annen sau mente hun som kommenterte ikke var så viktig. Det er visst ikke bare villsau som kan gå ute hele året der klimaet tillater det. Selvsagt må de ha ly for vær og vind. Tre vegger og tak hvor de kan gå ut og inn er et minimum. Sauekjøttet jeg kjøpte i går var fra Hemsedal. Tviler i grunn på at de har gått ute hele året, for i Hemsedal er det mye snø om vinteren…. Men det var ikke lett å finne sauekjøtt.  Har noen tips om gode leverandører til neste års pinnekjøtt, gi meg gjerne et tips!

Vedkommende som kommenterte hos meg mente og at det beste, men dog veldig eksklusive kjøttet var fra dyr som var slaktet hjemme på gården. Det støtter jeg vedkommende veldig på. Det gir minst stress for dyret, og derved mindre stresshormoner inn i kjøttet. Men det er vel så eksklusivt at jeg bare kan drømme om å få tak i noe slikt…

Pinnekjøttet skulle videre dampes og ikke kokes, og da skulle det dampes på hjemmesmidde pinner. Det kan nok ikke jeg skaffe meg, jeg har ingen smie og jeg kan ikke smi. Men du så gøy om jeg hadde kunnet.

Vedkommende anbefalte også REKO -ringene, og de kjenner jeg godt til og handler gjerne fra vår lokale Reko-ring.

En annen leser ba meg så er slag for Kvitsøy-lam.  Og jeg, jeg kan selvsagt fremsnakke så mangt.

Da Hotel Atlantic i Stavanger åpnet i 1952 krevde den daværende kjøkkensjef Roger Violet at lam fra Kvitsøy skulle stå på menyen.
Lam fra Kvitsøy har vært ettertraktet i mange år. Det fortelles at i den tiden det fantes mange lokale slaktere i Stavanger stod de klar da båtene la til kai med slakt for å sikre seg lammene fra Kvitsøy.

Dette kunne jeg lese på hjemmesiden til Kvitsøy-lam. Det finnes så utrolig mange flinke produsenter der ute. Jeg kan umulig nevne alle.

Jeg er ingen ekspert på pinnekjøtt. Har aldri påberopt meg å være det heller. Men du hvor mye jeg har lært av å lese meg opp på temaet, og jeg har blitt en enda mer bevisst forbruker.

4 kommentarer
    1. Tror nesten du misforstår med vilje dette med hjemmesmidde pinner. Noen steder sier vi å spikke bjørkapinner, andre steder sier vi å smi bjørkapinner. I begge tilfeller bruker vi en kniv eller øks 😉

      1. Sorry. Jeg misforsto ikke med vilje. Jeg trodde faktisk at noen lagde pinner av jern. Det finnes folk som dmir det utroligste. Jerngryter oh panner har vært i bruk til matlaging i uminnelige tider. Det gir en annen smak til maten enn for eksempel panner og kjeler i aluminium. Jeg trodde man noen ganger brukte pinner sv jern på samme vis.
        Jeg er sikkert dum dom ikke visste at det å spikke heter å smi på en dialekt.

    2. Er så heldig at jeg har Saladmaster sine kjeler og panner😊316 TI stål..Alt har samme koke/steketid og gir ikke smak av hverandre. Kan steke uten vann og fett..Når jeg kjøpte de hadde de en demonstrasjon. Vi tok 1ts natron og litt vann i panna og i en jernpanne. Så skulle vi smake på det etterpå. Sølevannet fra jernpanna😳😲🤮Aldri brukt siden🙈

    3. Og glemte å si at alle næringsstoffer, vitaminer og mineraler beholdes. Kokepunkt på 86 grader. Lager man mat i saladmaster sine produkter trenger man faktisk ikke krydder🤗Får virkelig frem smakene i. De koster litt, kjøpte mine for i 2009 tror jeg, men er heldigvis livstidsgaranti😄 bare kom på det nå, siden det var så mye snakk om mat. Verdt å sjekke ut om man er int i mat😊

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg