Jobb til du stuper, stup er det nok av….

Jeg klikker meg gjennom toppbloggerlista for å finne noe som engasjerer. Et innlegg eller tema som engasjerer nok til at jeg begynner å reflektere. Et innlegg som på en eller annen måte berører meg.
Tro meg det hender jeg må klikke meg gjennom en endeløs mengde av matoppskrifter, tøfler og folk som kanskje, muligens skal slutte å blogge – igjen før jeg finner noe som for meg virker interessant å lese.
I dag måtte jeg til plass 8 og Janne Nordvang  sin blogg for å finne det jeg lette etter.

Janne Nordvang sin blogg om ukas små øyeblikk er fast lesing her i Drømmehuset hver søndag. Jannes fokus på de små hverdagsøyeblikkene gjennom uka er trivelig lesing og får meg ofte til å reflektere over små øyeblikk i min egen hverdag. Men det var ikke derfor dette innlegget festet seg spesielt. Det var innledningen.

Oppstarten på jobb etter sommerferien har av en eller annen grunn vært mer krevende for Janne enn det som er vanlig.  Noe er utmattende og hun er sliten. Hun har nevnt det flere søndager nå, og dette er ei sånn kjerring som ikke klager uten grunn.

Forrige søndag skrev hun:

Jeg skulle gjerne gått rett på de fine små øyeblikkene. Sannheten er at uka har bydd på så mange utfordringer at jeg har hatt litt tungt for å se de små øyeblikkene. De har jo vært der, selvsagt, for uten dem hadde jeg kanskje ikke sittet oppreist akkurat nå. Uten de små øyeblikkene hadde jeg ligget i senga, sovet, lukket øynene og stengt verden ute. Men jeg er sta. I følge noen, kanskje for sta for mitt eget beste. Kanskje er det som det sies, at noen dager hjemme alene, egentid og hvile hadde vært bra, men jeg liker ikke å gi meg. 

Jeg likte ikke det jeg leste forrige helg, for dette er tydelig skrevet av ei dame som er litt vel sliten – og antakelig tror at hun er uunnværlig. Jeg kjenner mange slike mennesker. En gang var jeg en av de.

Denne søndagen skriver hun:

Aller først, takk. Takk for alle meldinger etter forrige søndags blogg. Jeg har lest alle, og tatt til meg gode ord, og gode råd. Jeg vet det, det folk sier. Vet det så godt, hadde sagt det til andre selv. Ta vare på deg selv, helsa først, ingen kan klare alt, brenne lyset i begge ender…alt det der. Jeg vet det. Det viser seg bare svært så vanskelig når det gjelder en selv.

Når jeg snakker til meg selv går det mer i “Den som gir seg er en dritt!” og “Jeg er jo ikke syk, bare sliten!” Jeg ville ikke sagt det til andre, men jo, det er det jeg sier til meg selv. Jeg står på beina altså, hver dag. Tidlig opp, på jobb, møte motbakkene, så rusle hjem, børste støv av frynsete sinn, og komme seg gjennom kvelden og natten. Ta vare på de fine øyeblikkene, for de er mange! Veldig mange.

Igjen er det noe gjenkjennende i det Janne skriver. Og nei, jeg jeg liker ikke det jeg leser bedre denne søndagen.

Jeg er vokst opp med Høvdingens ord Den som gir seg har tapt. Og siden jeg aldri har sett på meg som en taper, eller i det minste ikke ønsker å fremstå som en, har det å gi seg aldri vært noe alternativ for meg.
Jeg bet tenna sammen og sto på, selv når jeg var så sliten at søvnen kom nesten før hodet traff puta. Når kroppen skrek i alle vondtene krummet jeg nakken og gikk på. Det var alltid noe jeg bare måtte ta meg av. Noe som ikke ble gjort hvis ikke jeg gjorde det, trodde jeg. Eller ei vakt som måtte dekkes. Hverdagen måtte gå rundt, og jeg følte stort ansvar for at den gjorde det. Enten det var på arbeidsplassen, som tillitsvalgt eller på hjemmebane.
Slik holdt jeg på til det var helt tomt, og litt til. Helt til Lederen min ba meg gå å sykmelde meg.
Jeg smelte døra etter den samtalen, hjalp en kollega med en CT undersøkelse mens jeg vurderte å søke advokathjelp for å ta lederen. Saksøking var nok mer i tankene mine enn sykemelding.

Hvor mange ganger har jeg ikke stått der og snakket til kollegaer og andre som har vært litt vel slitne; Ta vare på deg selv!, Helsa først. Ingen kan klare alt. Brenne lyset i begge ender.  
Gode råd slik jeg ser det. Men akkurat slik Janne skriver er det mye lettere å råde andre enn å forstå at disse rådene og kan være lure å følge selv.
Jeg var jo bare sliten. Det ville sikkert bli bedre når lønnsforhandlingene var over, grunnbemanningen ble bedre, valgkampen var slutt, landsmøtet hadde vært og jeg var ferdig med julestria.
Alltid hadde jeg en unnskyldning for meg selv for hvorfor det var ekstra mye akkurat nå. Og at det snart ville bli roligere dager hvor jeg kunne tenke på egen helse og ta vare på meg selv.
Men de rolige dagene kom ikke. Var en oppgave utført dukket en ny utfordring opp. Slik gikk dagene, ukene, månedene årene.

Den som gir seg har tapt, krum nakken og gå på. 

Jeg “konkurrerte” en gang med en venn av meg om hvem av oss som var flinkest. Hvem som klarte å jobbe flest timer i døgnet, eller stå på flest timer i døgnet uten søvn.
Vi sendte hverandre gjennom uka flere “oppmuntrende” SMS av typen: 38 timer uten søvn. og Det ble 14 timer på jobb i dag.
Han fikk sitt første hjerneslag da han var noen og 40. Kom seg i arbeid igjen, men måtte kaste inn håndkle på grunn av helsa før han var 60. Akkurat som meg.

Venner som dukket opp på jobben min med slag var ikke nok til å få meg til å gire ned. Selvsagt tenkte jeg tanken på at det kunne vært meg. Men da tenkte jeg Jobb til du stuper. Da er det ingen tvil. Da trenger du en pause. Men så lenge du kan stå på beina holder du det gående. Hvile kan du gjøre når dagene blir litt roligere, eventuelt i grava.

Heldigvis lystret jeg lederen som ba meg ta en tur til legen. Men selv om jeg fikk sykemelding la jeg ikke fra meg ideen om saksøking. Det var bare at jeg var så sliten at jeg ikke orket ta tak i det der og da. Jeg la meg på sofaen for en liten hvil, og sov nesten en hel uke. Eller jeg spiste selvsagt, gikk noen turer med hundene og gjorde litt, men jeg som utrolig mye den uka.

Å ta den sykemeldinga var det dummeste jeg har gjort. eller kanskje det lureste.
Jeg kom meg liksom aldri tilbake for fullt. Fant aldri tilbake til den gode flyten. Sluttet å bite tennene sammen, krumme nakken og gå på.
I stedet begynte jeg å kjenne på hvor sliten jeg var. Hvor vondt jeg hadde i diverse kroppsdeler.  Tenke etter at det kanskje ikke er helt vanlig at man i en alder av 52 har så vondt når man beveger seg at hele ganglaget endres. Og nei, MR og røntgen ga ikke fullgode svar på hvorfor. Ingen quick-fix. Eller å være så sliten hele tiden. Like sliten når jeg sto opp om morgenen som når jeg la meg om kvelden.
Jeg kom meg tilbake i jobb et par ganger. Men formen var ikke den samme, og det endte med nye sykemeldinger etter et halvt års tid hver gang.

Jeg skrev at den første sykemeldinga var det dummeste jeg har gjort, eller kanskje det beste.
Det dummeste fordi det på sikt førte til at jeg i dag ikke lenger lever det hektiske, engasjerende livet jeg elsket og virkelig savner.
Det lureste fordi jeg kanskje hadde hatt enda større helseutfordringer eller rett og slett ikke i live i dag hvis jeg ikke hadde hoppet av det livet jeg levde.

Jeg savner det livet jeg levde, jeg virkelig gjør det. Det er et sårt savn. Men samtidig savner jeg ikke å være så sliten, så irritabel og å aldri ha tid eller overskudd til ting som betyr noe. Som en kaffekopp med Barndomsvenninna, en rolig stund i kurvstolene på trammen sammen med Gamle Gubben Grå.
Jeg har overskudd til å le. Jeg har overskudd til å legge merke til de små øyeblikkene i hverdagen. I mange år var det sjelden man hørte min trillende latter, og jeg visste knapt om det var høst eller vår.

Jeg håper at min historie kan få Janne og alle andre som er så slitne men som tror at Den som gir seg er en dritt til å tenke litt. Til å ta noen grep før de er så slitne som jeg var. Ta noen grep så de klarer å bli i det livet de elsker. Det er ikke et nederlag å lytte litt til egen kropp en gang i blant.

Høvdingen sa alltid at den som gir seg har tapt. Nå er han blitt 92 år, snart 93. Det han formaner meg hver gang jeg snakker med han nå er Ikke stress!! Det sies man blir klokere med årene.

10 kommentarer
    1. Kropp og sinn trenger masse hvile og får det ikke det, så blir det stopp. Alle har ikke slik stamina som Erna. Vi andre er med dødelige. Håper du ikke er så sliten nå?
      Har du prøvd å finne ut hva som gjør deg sliten? Ikke flikke på overflaten, men gå i dybden. Jeg var dønn sliten ofte, jeg fattet ikke hvorfor. Men til slutt skjønte jeg det, det var min dårlige hørsel som tappet meg enormt for krefter. Da jeg endelig forstod det så tok mange grep, Jeg slet også med dårlig søvn, og sover man dårlig så har man lite å gå på. Så jeg tok grep om dette også. Stå opp til samme tid hver dag året rundt, selv i ferier og helger. Dette er lenge siden altså. Men grep ble gjort.

      1. At jeg ble så sliten den gang var nok en kombinasjon av mye jobbing, udiagnostisert diabetes og en kropp med mye smerter etter 30 år i helsesektoren.
        Blodsukkeret er mer stabilt, nesten bra. Arbeidstreningen har vist at 40% er restarbeidsevnen min. Mest sannsynlig får jeg snart innvilget 60%AAP.
        40% jobb klarer jeg bra hvis jeg tar hensyn og passer på restitusjon på fridagene.
        Søvnen kunne vært bedre. Jeg våkner og må snu meg flere ganger hver natt fordi jeg har vondt. Men jeg har lært at det å hvile er det viktige ikke om jeg sover. Så jeg klarer stort sett å slappe av, ikke stresse med at jeg MÅ sove fordi jeg snart må opp. Da er det lettere å sovne igjen.

    2. Den balansen der er lett å råde andre til, men sannelig ikke lett å få til selv.😅
      Ikke er det like lett når man har mye ansvar heller. Det er ikke alltid like enkelt å dytte arbeidsoppgaver og ansvar over på andre.
      Men hadde man vært litt mer ærlig med seg selv og sagt fra til andre at man er sliten og trenger litt hjelp, hadde kanskje ting kunne vært løst før man var helt utslitt.
      Det er sannelig ikke så enkelt og man vil jo gjerne få til alt, klare alt og ha alt på stell alltid, men det er det jo ingen som greier i lengden.
      Å konkurrere i å jobbe mest og sove minst er nok ikke en konkurranse vi bør delta i.
      Det er fint å få en påminnelse om å stoppe opp og tenke litt på hva man egentlig holder på med, så tusen takk!🥰

      1. Jeg lærte på den harde måten, og ønsker ikke at andre skal oppleve det samme.
        Det er ikke lett å gi fra seg arbeidsoppgaver, eller å si at man er sliten og trenger litt avlastning. Men jeg tror det er smart. Stoppe opp før man er utslitt, mener jeg. Da holder man lenger.

    3. Tusen takk for en viktig vekker……….! Jeg lever litt sånn som jeg ikke burde………. – og jeg har ei stund tenkt at nok må være nok! Kanskje kan dette og videre tenking få meg til å sette foten ned………

    4. Veldig gjenkjennbart
      Jeg har levd slik selv – og nå når jeg har ramlet helt ut… ja… men helsa først – det har blitt viktig for meg i allefall 🙂 Og i mange jobber er det slik at du nesten er glemt når du har gått ut døra… de fleste er erstattelige…selv om vi føler selv vi er uerstattelige 🙂
      Lag deg en fin tirsdag 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg