Kortreist mat.

Fb, Instagram og andre sosiale medier svømmer over av kortreist lykke for tiden. Folk viser stolt frem sopp de har plukket, bær fra skog og hage, frukt og grønnsaker de selv har produsert.  Selv nyter jeg for tiden gode tomater fra plantene på terrassen. De smaker annerledes og helt klart bedre enn de jeg kjøper i butikken. I det minste synes jeg det.

Jeg vokste opp i en familie hvor det å produsere grønnsaker til egen bruk var viktig. Vi sanket og bær i skogen. Fisken vi spiste var fisket i vann på skogen rett ved gården. Vi hadde og okser, gris, høner og kalkuner og drev kjøttproduksjon i liten skala.

Jeg skal ikke påstå at familiene til alle vennene mine drev med kjøttproduksjon da jeg vokste opp, men jeg tror de aller fleste familiene hadde frukttrær og kjøkkenhage. Og veldig mange mødre var på skogen og sanket tyttebær, blåbær og villbringebær. Ja og så selvsagt multer.

Hvis vi går en generasjon til tilbake i tid, til de som i hovedsak befolker våre sykehjem og omsorgsboliger, så var matauk enda vanligere og enda viktigere.

Vi politikerne på Ringerike vil at kommunen skal bruke mer lokalproduserte råvarer i våre kantiner og på det store sentralkjøkkenet, og har bedt Rådmannen om å finne ut hvordan vi skal få til det.

Svaret fikk vi i går, eller i går skulle Hovedutvalget behandle saken om hvordan vi skulle få til økt bruk av råvarer fra lokale produsenter.

Det kom helt klart frem av det saksfremlegget at Rådmannen ikke var like begeistret for kortreist mat som det vi politikerne er. For i stedet for å forklare oss hvordan vi kunne få til økt bruk av  lokalproduserte råvarer pekte Rådmannen på alke problemene og utfordringene med å handle lokalt og ikke kun gjennom de store innkjøpssamarbeidene med store leverandører som Asko og Tine.

Til slutt, etter å ha påpekt alle utfordringene, konkluderte han med at hvis det kom forskning på feltet eller man kunne vise til andre kommuner som kunne vise til at det var gunstig gjennomførbart å handle lokalt, så kunne han vurdere å kartlegge hvilke lokalprodusenter som kunne levere sesongbaserte råvarer.

Forskning faktisk! Jeg tror ikke man må være rakettforsker for å forstå at det å handle lokalt har en verdi, eller gevinst om du vil, både for de som skal spise maten og for lokslprodusentene.

Om det er en økonomisk gevinst for kommunen er jeg mer usikker på. Mulig lokalprodusenter ikke kan matche prisene man kan få i store innkjøpssamarbeid, men er det kun økonomisk gevinst som teller? Kan ikke det å handle lokalt ha en gevinst på andre områder enn økonomisk?

Hvis de som skal nyte maten, enten det er på institusjon eller hjemmeboende eldre som får maten tilkjørt går greie på ar rosenkålen er fra Elstøen gård på Røyse, så vil den rosenkålen for enkelte smake ekstra godt. Kanskje vil de spise litt ekstra, få i seg litt mer næring. Kanskje vil praten rundt bordet gå om minner fra egne liv enten om rosenkål dyrkning eller om gårde på Røyse.  Ville slike effekter ha en gevinst?

Ringerike og nabokommunene er flotte landbrukskommuner. Vi har en rekke lokalprodusenter, noen av de relativt store, kanskje de største på østlandet på sitt område. Jeg er helt sikker på at det er mulig å øke bruken av lokalproduserte råvarer uten at prisen økes så mye. Det var det vi hadde bedt om en sak om, ikke en lang utredning om utfordringene og en konklusjon om at her trengs det mer forskning og mere erfaringer til før man kan vurdere å handle lokalt.

Et enstemmig hovedutvalg sendte saken i retur. La oss få en sak som viser hva som skal til for å få det til. Det er jo det vi har bedt om.

 

6 kommentarer
    1. Det var en slett utredning fra Rådmannen, spør du meg.
      Å kjøpe lokalprodusert er jo også med på å øke levegrunnlaget for produsentene i kommunen. Hva med å invitere dem til et kommunestyremøte hvor de har med smaksprøver på varene sine? Skulle likt å sett Rådmannen i øynene når han stod der og ville ha forskningsresultat på at maten deres var bedre hos lokalprodusentene. Det er jo viktig for verdiskapningen i kommunen å ha lokale produsenter.
      Det kan godt hende at det koster mer, men hvis de får større salg og høyere produksjon kan prisene senkes.
      Heier på dere!🤗👍🏻👏🏻

      1. Å øke omsetningen for lokalprodusentene ville jo og være gunstig for kommunen, økte skatteinntekter etc. Arbeidsplasser og stolthet.
        Jeg tror ikke Rådmann (eller den som har skrevet saksfremlegget) helt vet hva som finnes av lokalprodusenter. Og mange innen grønnsaker og frukt er store, tror og vi har noen store eggprodusenter.

    2. det er viktig å ta vare på lokalprodusentene ja ,noe er kanskje vel dyrt til hverdags men det bør gå ann å kjøpe noe uansett ,det gjør jeg hele tiden når jeg kommer over det lokalproduserte

      1. Jo det er nok dyrere, men vi har mange lokalprodusenter som er store. Vi snakker og om råvarer, altså frukt, egg grønnsaker. Hotellene våre er veldig opptatt av å bruke lokale råvarer. Det burde gå for kommunen og.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg