Lunner kirke

Dere vet meg og kirker…  Her om dagen var jeg en tur oppe rundt Lunner kirke på Hadeland. En flott kirke med litt dårlig snømåking.
Jeg måtte jo dykke ned i litt av historien til denne kirken og. Jeg synes slikt er utrolig interessant.

Lunner kirke var opprinnelig en liten enskipet langkirke reist av naturstein i siste halvdel av 1100-tallet.  Den hadde et rundt vesttårn foran. Tårnet hadde bare adkomst fra kirkerommet via vestveggen, så det kan ha fungert som et slags tilfluktssted. I dagens kirke utgjør det gamle middelalderskipet den østre korsarmen og er nå koret. Kirken er bygd på og fornyet flere ganger. Sist i 1992, men middelalderdelen i stein skal fortsatt ikke være restaurert.

Kirken ble solgt til privat eie under en kirkeauksjon i 1722. Kjøpesummen var 200 riksdaler.
Jeg synes alltid det er litt underholdende å lese at kirker har blitt solgt på auksjon. At hvem som helst med litt kapital kunne gå og kjøpe seg en kirke. Prisen omregnet til dagens kroner blir i underkant av 100.000 kroner. (97.919,75 kr for å være nøyaktig.)
Kirken forble i privat eie inntil 31. januar 1831, da det ble inngått et rettsforlik mellom de daværende kirkeeierne og allmuen i Jevnaker og Lunner om at de sistnevnte skulle overta eierskapet til begge kirkene.

Fundamentet til rundtårnet av stein ble avdekt under en restaurering av kirken i 1987–1988. Den ytre diameteren på tårnfoten måler cirka 5,4 m, mens den innvendige diameteren har vært cirka 2,8 m.[3] Tårnet var det eneste kjente runde kirketårnet i Norge. Over tårnfoten ble det etter restaureringen lagt et glassgulv, slik at gjester til kirken kan se den opprinnelige konstruksjonen. Rundtårn, som bare var tilgjengelig fra kirken, er ellers kun kjent fra St Magnus Church i Egilsay på Orknøyene og noen skånske og slesvigske kirker fra romansk tid.

På de utvendige kirkeveggene er det murt inn 9 relieffer i sandstein, som forestiller mennesker, dyr og fantasidyr. Disse tidfestes til 1100-tallet og kan være fra de revne delene av middelalderkirken, som rundtårnet. I steinveggen, som var en del av den opprinnelige vestveggen, bak prekestolen finns dessuten et ødelagt relieff, som bare kan sees ved å fjerne en luke i panelveggen. Det har altså vært minst 10 slike relieffer. Ingen annen bygdekirke har så mange relieffer i stein.
Jeg visste ikke om disse relieffene, ellers skulle jeg tatt og kikket nærmere etter for å se om jeg kunne finne de.

Litt kirkehistorie hører med når kjerringa har vært ute på tur.

 

6 kommentarer
    1. Flott kirke! Har alltid syntes at kirkebygg er intetessante. Og historien, utsmykning, detaljer, arkitekturen osv.
      Også som slektsgransker er jeg mye ‘innom’ kirker over hele landet.
      Ha en flott frædda ^^

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg