Lykken ved å presse sitroner….

La deg ikke presse hvis du ikke er en sitron” hørte jeg en gang. Nå er jeg litt usikker på om sitroner liker å bli presset. Men siden jeg ikke tror verken sitroner, gulerøtter eller andre planter føler smerte er det sjelden jeg har dårlig samvittighet når jeg kutter gulerøtter i småbiter eller presser sitroner. Derimot føler jeg oftere og oftere glede når jeg presser sitroner.

For de som tror at nå har det rabla helt for kjerringa skal jeg straks komme med en forklaring. Og nei, jeg snakker ikke i bilder. Det er ikke noe, eller noen annet jeg skviser og kallet sitroner. Selv om tanken om å skvise noen har streifet meg ved et par anledninger den siste uken er jeg et ikke-voldelig vesen. Jeg kan ikke se at jeg ville føle noen glede ved å påføre et annet menneske smerte, så primitiv er jeg ikke.

I går skulle jeg presse en sitron til en marinade. Vi skal ha marinerte koteletter til middag i dag, og kotelettene har ligget i marinade siden i går ettermiddag. Om ikke annet regner jeg med at jeg ved den opplysningen skaffet meg et par husmor poeng. Marinaden består av Dijon sennep, lønnesirup, solsikkeolje, salt, pepper og altså sitronsaft for de som lurte.

Jeg strakk meg etter sitronpressa på øverste hylle i kjøkkenskapet, en stor metallskilt med gul sitron presser inni som Gamle Gubben Grå som er utdannet kokk sverger til. Du presser den sammen omtrent som en nøtteknekker, utrolig kjekk. En av de tingene Gubben brakte med seg inn i hjemmet vårt da vi flyttet sammen. Men så kom jeg til å tenke på at vi har jo Siri!!

Eller sitronpressa i glasserien Siri fra Hadeland Glassverk som jeg forelsket meg helt i på et bilde i fjor sommer, og som ble kjøpt inn ved et besøk på Hadeland i fjor.

Etter litt leting i kjøkkenskapet fant jeg den, gjemt bak både sitronpressa til Gamle Gubben Grå og den jeg kjøpte på Tuppervare tidlig på 1990-tallet.  Og ja, det er sant. Det gir meg lykkefølelse å presse sitron på denne sitronpressa, jeg synes den er så nydelig!

Ok da, så har det muligens rabla litt for kjerringa. I ekstase over ei sitronpresse i glass.

10 kommentarer

Siste innlegg