Propagandaministerium

 I et land ikke alt for langt unna vårt, i en tid som ikke ligger så alt for langt tilbake i historien hadde man noe som het Reichsministerium für Volksaufklärung und Propaganda.  Et riksministerium for folkeopplysning og propaganda., intet mindre. Ministeriet hadde ansvaret for å fremme ideologien, formidle budskapet, til det regjerende partiet og styre folkemeningen.  Noen ganger får jeg følelsen av at man har opprettet et slikt propagandaministerium her i kommunen.

Som den lydige borger jeg er så stilte jeg opp på Benterud skole her om dagen for å delta på et propagandamø… jeg mener folkemøte.  Vi, altså folket, skulle bli opplyst om hvorfor vi tar feil og de regjerende partier med Ordfører og Rådmann i spissen har rett. Endelig skulle vi få svaret på hvorfor det er så maktpåliggende å få lagt ned Hønefoss skole.

Ordføreren fikk lov å ønske velkommen. Så gikk hun som den flinke piken hun er og satte seg lydig blant publikum og overlot podiet til gjengen med middelaldrende menn.  Ved ordførerbordet, jeg mener ordstyrerbordet, var det Varaordføreren som regjerte.  Det provoserer meg som kvinne at kommunens første kvinnelige ordfører mer og mer fremstår som en galionsfigur mens alle de viktige oppgavene til ordføreren blir overtatt av den mannlige varaordføreren.  Bruk litt spisse albuer og noen stiletthæler og ta den plassen som tilhører deg, Kirsten!

Lederen for Hovedutvalget for Oppvekst og kultur dro den historiske tidslinje om skolestrukturen i Ringerike fra 2004 og frem til i dag. Han har hele perioden vært en sentral skolepolitiker. Han skal ha mye av æren, eller skylda, for den skolestrukturen vi har i dag.

Han viste frem skrytebildet sitt. Bilde av alle de 8 skolene han har vært med på å legge ned. Vegård, Heggen, Stranden, Eikeli, Ringmoen, Åsbygda, Kirkeskolen og Hønefoss.

Det gjør vondt å se bildet. Ikke minst fordi skolen i min barndoms dal, barneskolen jeg gikk på som barn, er en av skolene på bildet. Jeg vet hvor mye bygdefolket der sloss for å beholde skolen sin. Lignende kamper ble kjempet ved flere av de andre skolene. Det gjør noe med et lokalsamfunn når skolen forsvinner.

Ved to av skolene på bildet er det fremdeles skole. Men da er det private Montesorriskoler driftet av bygdefolket rundt skolen. Så til tross for politikernes beslutninger har skolene fått bestå slik folket ønsket. Kanskje noe å tenke på for folkene bak propagandsministeriet?

Så var det Rådmannens tur til å skryte av egen fortreffelighet. Han fortalte for en økonomisk katastrofe kommunen var i da han overtok roret. Han hadde litt problemer med å få det til å låte logisk at han kun var en ydmyk tjener som bare iverksatte de vedtak politikerne fattet, samtidig som han viste til hvor dyktig han selv hadde vært til å få skuta på rett kjøl.

Han fortalte historien om 6 skoler som har blitt til 2 og 9 paralle klasser som har blitt til 6.  Hans fokus var på at disse grepene hadde fått kommunen ut av ROBEK, og at vi nå har penger på bok og en bedret økonomisk handlefrihet.

Han holdt klokelig kjeft om at skolebarn har fått betydelig lengre skolevei og at klassene har blitt større og lærertettheten mindre. I regnestykket på hvor mange penger kommunen hadde spart på å legge ned de 8 skolene var ikke kostnadene til skoleskyss med. Heller ikke investeringskostnader til nye skolebygg og sikring av skoleveier til de nye skolene. Han nevnte heller ikke at kommunens lånegjeld nå har pasert nivået på driftsbudsjettet og at vi på det viset har full fart mot et nytt opphold i ROBEK.

Assisterende rådmann la ut om sikker skolevei. Han er en fyr som er utrolig flink til å prate, og legger frem saker på en slik måte at det høres troverdig ut. Jeg håper at de tiltak han skisserte vil gi et mindre kaotisk trafikkbilde øverst i Hønengata. Det trengs.
Jeg forstår at man må kjempe en kamp for befolkningen på Rabba så ikke de må kjøre rundt halve byen for å komme seg en tur på Kiwi.
Jeg forstår ikke helt hvordan skolebarna skal gå i enden av Parkgata.  Det blir liksom litt sånn som å entre perrong 9 3/4 på King Cross stasjonen i London for å komme til Galtvort.

Sist ute var Kommunalsjefen som skulle orientere omskolegrensene og hvorfor de var blitt som de ble.  Selvsagt politikernes skyld. Og de hadde jo endret de.  Nå er det bare første klassingene fra Oddli og Vesterntangen som skal til Benterud i 2020.  Og første klassingene har krav på skoleskyss på den strekningen. Problem løst!
(Ja helt til de 1, klassingene begynner i 2, klasse høsten 2021 og ikke lengre har krav på skoleskyss, men den tid den sorg.)

 

Så var det en kaffe- og tissepause før det ble tid for spørsmål og innspill fra salen. Dette var et folkemøte, og Varaordføreren oppfordret oss til å ikke la det bli en politisk debatt.  Slik jeg ser det er beslutninger om skolenedleggelse og konsekvensene av slike vedtak i høyeste grad politikk.  Det samme er følgene av politiske vedtak tatt på sviktende eller mangelfulle beslutningsgrunnlag.  Ja, det meste i samfunnet rundt oss som angår fellesskapet er i grunn politikk.  Men jeg er en lydig borger, jeg holdt kjeft. (Bortsett fra ett og annet snøft og en og annen halvhøy kommentar når arrogansen der fremme ble for påtrengende.  Men jeg lover, det var mest ment for egne ører…) Som representanter for Rødt var vi der mest for å lytte av folkemeningen.  Vi er folkevalgte, valgt av folket for å fremme deres synspunkt.

Den første som fikk ordet var en av lærerne fra Hønefoss skole.  Og at hun var både stolt av og glad i arbeidsplassen sin var lett å forstå.  Varaordføreren som var ordstyrer prøvde å stoppe henne flere ganger, og sa at hennes innlegg ikke inneholdt noen spørsmål. Men hun ba han tie stille, det var hun som hadde ordet, og hun hadde lest i lokalavisen at ordføreren hadde sagt at alle som ønsket det skulle få komme med innspill. Hun var flott, elevene som har henne som lærer er heldig, og hun fikk applaus fra publikum.

Neste mann som fikk ordet var en av skoleforkjemperne. En av de foreldrene som virkelig har stått på for at skolen skal få bestå.  Han refererte til en uttalelse fra Rådmann eller assisterende rådmann han hadde  lest i lokalavisen, der det ble hevdet at skoleforkjemperne kom med usannheter. Han lurte på hvilke usannheter det var referert til. Hva de hadde sagt som ikke medførte riktighet. Han fikk beskjed om at det ikke var spørsmål til de temaene som var blitt informert om i møtet. Da han gjentok spørsmålet, ble det besvart med taushet før neste mann fikk ordet.
Noen ganger er taushet et utrolig godt svar.

Og slik fortsatte det. Spørsmålene var mange.  De fleste var kritiske, men det var g innlegg fra foreldre som synes det var positivt at barna deres skulle få begynne på en helt ny og moderne skole.  Det er forståelig. Og Ullerål skole blir sikkert en kjempefin skole, akkurat som Benterud.  Man behøver ikke å mene at det er noe galt med de nye skolene selv om man ønsker å beholde Hønefoss skole.

Varaordføreren oppsummerte møtet, og oppfordret alle til å oppføre seg ordentlig i debattene i lokalavisas kommentarfelt og på sosiale medier før han avsluttet med en kraftsalve mot “den lokale monopolavisen”   En kvinne på første rad ett sted kommenterte høyt at den uttalelsen sa mer om varaordføreren enn den sa om lokalavisa.  Da varaordføreren i kjent herskestil-teknikk repliserte skarpt i mikrofonen; “Hva sa De?” gjentok bare kvinnestemmen rolig sitt utsagn. Fantastisk.

Da var møtet i grunn over, og salen begynte å tømmes mens Lederen av Hovedutvalget for oppvekst og kultur kom med sine betraktninger som de færreste fikk med seg. Innen gallionsfiguren, den kvinnelige ordføreren fikk lov å takke for fremmøtet var det kun få mennesker tilbake.

Jeg benyttet anledningen da møtet var slutt til å gå bort til Rådmannen å stille et spørsmål jeg brant inne med.  “Når kommer etterbruken av Hønefoss skole opp til behandling?” Det er et vedtak om at Rådmannen skal legge frem en slik sak.  Han sa at den kommer før sommeren.  Jeg tror at for å forstå det jeg egentlig lurer på; Hvorfor det har gått så prestisje i, hvorfor det er så maktpåliggende,  å få lagt ned Hønefoss skole, Ja da må jeg finne ut hva de som bestemmer har tenkt å benytte bygningen og området rundt til i fortsettelsen.

Discovery International Scool er i følge sine hjemmesider i en søknadsprosess hos Utdanningsdirektoratet om å etablere en internasjonal skole i Ringerike.  De vil motta beslutningen i februar 2020. I følge tidslinjen på hjemmesiden er planen å åpne skole på Ringerike 18. august 2020.
Så i likhet med at Stranden og Vegård har blitt Montessoriskoler så kan raskt Hønefoss skole bli Discoery International Scool.
Privatiseringen av Ringeriksskolen fortsetter.

 

4 kommentarer
    1. Aapningen paa dette innlegget er provoserende og direkte upassende ved aa sammenligne naatidens skoleproblem i Honefoss med krigsaarene. Resten av innlegget er forsaavidt i samme stilen. Og tilslutt: hvis det er “for å forstå det jeg egentlig lurer på; Hvorfor det har gått så prestisje i, hvorfor det er så maktpåliggende, å få lagt ned Hønefoss skole”, saa spor rett ut, vaer aerlig, istedet for aa sporre rundt groten og saa kritisere det svaret du faar!

    2. Jeg har vært bortreist noen dager. Jeg har derfor ikke fått med meg noen ting.
      For et fantastisk innlegg! Et innlegg satt på spissen i retorisk forstand som tilsynelatende skaper både harme og engasjement. Akkurat som folkemeninger skal være.

      Det er klart det blir mye bedre med en internasjonal skole, der unga får undervisning på engelsk fra første dag. Og der foreldrene blir flådd. Både Prøysen, Ivar Åsen og alle de gamle gutta får hvile i fred med nye koster som feier. Og foreldre har jo bare så god råd til å punge ut!
      Dette var veldig skuffende innblikk i kommunalt styre og stell. N’ Kjell burde jo ha fortsatt i mange, mange år!

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg