Med hatten i handa….

http://dt.no/pluss/kronerulling-for-ny-lab-1.7506413

 

Med hatten i handa står Venner av Drammen Sykehus nå på Elvefestivalen i Drammen og tigger penger til ny angiolab til  sykehuset sitt.

Dette er den eneste angiolaben i hele Vestre Viken, så vi er mange som burde slenge en slant i hatten.  Angiolabben er  16 år gammel og overmoden for utskiftning. En natt i februar datt de to monitorene ned på passientbordet. Heldigvis lå det ikke noen passient der da….   Med deler fra stengte laber andre steder harker og går den, men det er bare snakk om spørsmål om tid før laben trekker sitt siste sukk.

En angiolab må vi ha, og jeg syns det er flott at Venner av Drammen Sykehus vil samle inn penger, men er ikke dette en oppgave for det offentlige? Skulle det være nødvendig i Norge, en av verdens rikeste land, å være nødt til å tigge for å få på plass nødvendig Medisinsk Teknisk utstyr?

Aldri har det vært brukt så mye penger til norsk helsevesen som i dag Hvorfor er det da ikke penger til å erstatte røntgenapparater som burde vært skiftet ut for lengst? Jo fordi pengene forsvinner i glavalag med ledelse, administrasjon og stab. . Fordi man driver sykehus eller Helseforetak, som det heter, etter bedriftsøkonomiske prinsipper. Styreledere, styremedlemmer og administrerende direktører i de regionale helseforetakene og i helseforetakene er de som bestemmer. Mange av disse er helt uten medisinskfaglig kompetanse. Man har mange fine ord om kvalitet og passientsikkerhet, men når det kommer til stykke er det bunnlinja som rår.  Det er helt klart at det er noe som er galt når penger er viktigereenn passienter i norske sykehus.

Jeg mener ikke at en åpen kran fra statskassa og til sykehusene ville løse alle problemer i sykehussektoren. Muligens er helsebudsjettet stort nok. Det gjelder bare å bruke pengene riktig.  Jeg tok et eksempel for en økonomidirektør for et halvt års tid sidensom jeg syns illustrerer litt av hva jeg mener.  Eksemplet er som følger:

Jeg er administrerende direktør for en familie på fem. Vi måklare oss med de intektene vi får inn ved jobbene våre. Ingen rike onkler. Ingen feite bankkonto å tære på. Gubben har lyst på hjemmekinoanlegg med suroundlyd. Det hadde vært kjekkt å ha. Men vi trenger det ikke. Vi har en 42 tommers flatskjerm som bare er to år gammel Jeg bevilger ikke penger til hjemmekinoanlegget.  Så ryker vaskemaskinen. Den er 16 år gammel. I en familie på fem er du ganske avhengig av vaskemaskin. Hvilke utgifter skal jeg spare inn på for å få råd til ny vaskemaskin? Banklånet, strøm, mat, telefon og bensin er alle ting som vi virkelig trenger. Jeg har ikke annet valg. Jeg må si opp gartneren og hovmesteren. 

Jeg mener at i sykehussektoren er det litt for mange “Hovmestere og Gartnere.”. La oss starte med å legge ned de regionale helseforetakene.  Overføre disse midlene til passientrettet arbeid.  Kanskje Vennene i Drammen slipper å stå med hatten i handa,  

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg