Blå, gul, grønn og rød…

I min hverdag som helsearbeider ser jeg av og til pasienter som er blå, gule, grønne og røde.  De ha vært utsatt for skader noen dager eller uker tilbake i tid. Det kan være sportsutøvere bilulykker, fall ulykker eller slosskamper.  Av en eller annen grunn har de fått hard medfart, selvforskyldt eller ikke. Påført bevisst eller ved uhell eller ved hendelser de ikke rådde over. Men kort opsumert har de blitt riktig mørbanka. De er stive og har vondt. Kroppen lider i større eller mindre grad.

Kommunen jeg bor i har over tid lidd samme skjebne.  Den er styrt av flertallskoalisjon av Ap, Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti. Blå, gul, grønn og rød.Politikerne vil ikke endre strategier de inførte i forrige århundre – eller forrige årtusen om duvill.  Deler av kommunen har det vondt. Den ene delen som lider er de mange eldre som er avhengig av tjenester fra kommunen.  Vi mangler sykehjemsplasser fordi flertallskammeratene over tid har satset på hjemmebasserte tjenester.

Hjemmebasserte tjenester er vel og bra. De aller fleste, unge som gamle ønsker jo å bo hjemme i sitt egen bolig. På samme måte som de fleste ønsker å “dø med skoa på” dvs dø mens de fremdeles er friske og raske før sykdom og smerter begrenser livet og livsutførselen. 

 Hjemmebaserte tjenester og omsorgsboliger er flotte tiltak. Men da må de ha en forsvarlig bemanning. Da må de vite at når de trenger hjelp, skal på toalettet eller forflytte seg fra stolen på terassen og inn på sofaen for en liten lur så kan de trykke på knappen og få hjelp. – Selv om de allerede har trykket på knappen seks ganger før det samme døgnet.

Hjemmebasserte tjenester er vel og bra, men da må de som arbeider i hjemmetjenesten slippe å råkjøre mellom brukerne, ha tid til å gi reell og god omsorg og slippe å komme tilbake på fritida uten å skrive timer for å gjøre den jobben de ikke rakk.

Min kommune gikk med overskudd i fjor. Til uka skal politikerne i kommunestyret velge. Skal vi bruke overskuddet på å forsterke pleie og omsorg, opprette flere sykehjemsplasser og gi de ansatte i hjemmetjenesten nok ressurser til at de kan gjøre en kvalitetsmessig god jobb.  Eller skal vi bruke overskuddet til å betale tidligere års underskudd slik at vi kommer ut av ROBÆK fortere enn planlagt og fortest mulig kan ta opp nye lån. Nye lån til f.eks å starte planleggingen av et nytt stort flott sykehjem. Slik at vi er siket at det står et nytt og moderne sykehjem klart når vi en gang måtte trenge det.

Ja, hvis ikke morgendagens politikere har lagt ned de sykehjemsplassene før den tid.

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg