Aldri ferie på en søndag……

Nå har det akkurat vært jul og nyttår og Norge har nærmest stått stille fra 20.12 til 6.1.  To uker med fridager, helligdager og inneklemte dager. har gjort at man har fått noen etterlengtede fridager, ladet batteriene og nå uthvilt er klar til å ta fatt på arbeidsåret 2014.. 

Men vi i helsesektoren, og en god del andre yrker, kan ikke ta to sammenhengende uker fri uten å ta ut ferieuker.  I hvertfall ikke vi som er turnusarbeidere..  Om det er julaften, nyttåersaften eller andre helligdager må noen av oss på jobb. Det er mange fridager i gjennom et år som “vanlige” arbeidstakere med 9-16 jobb får ekstra som vi turnusarbeidere kan se langt etter.  I tillegg er det sårt for familiene våre, ektefeller og barn som må feire jul, nyttår eller 17.mai uten oss..  Og logistikken. Vi har like stor slekt vi som alle andre. Like mange familiemiddager som man skal igjennom, både som vert og gjest, og alle må plasseres på de få dagene en stakkar har fri.   Man tar snarveier i blandt for å få kabalen til å gå opp. Nattevakt. Ett par timers søvn. Middag med svigerfamilien, en liten dupp på sofaen, og så klar for neste nattevakt… Ikke rart lunta er i korteste laget innimellom. Eller det året ungene og Gamle Gubben Grå feiret jul hos Svigers mens jeg var på kveldsvakt julaften,  Mine store barn insisterte på at gavene fra min slekt og fra oss skulle pakkes opp etter at jeg kom fra jobb.  Så satt vi der med pakkeutdeling fra midnatt og utover. Koselig, men det ble langt på natt, tidlig morgen før en kom seg til sengs. Hardt å stå opp tidlig 1. juledag og gå på jobb da…

Jada. Jeg var klar over at vakter og turnusarbeid hørte med da jeg valgte yrket.  Jeg mener ikke å klage, for jeg har en jobb jeg virkelig trives med.  Og det er ofte hyggelig å arbeide disse spessielle dagene.  Jeg vil bare påpeke at når du missunner oss kafe besøk midt på formiddagen en vanlig tirsdag, eller kritiserer oss for å være mer optatt av stemorsblomster enn av vårt samfunnsansvar fordi mange av øss ikke ønsker å arbeide oftere enn tredje hver søndag, så husk på at vi og vår familie ofrer ganske mye for de stemorsblomstene og kafe besøkene..

Jada, jeg vet at vi får helligdagstillegg, helgetillegg og kvelds og nattillegg.  Litt skal en jo ha igjenn for å arbeide når alle andre har fri.  Ikke er disse tilleggene så astronomiske som mange tror. Det er ikke så mange år siden min 14 år gamle datter hadde mer i søndagstilleggsom ryddehjelp på den lokale veikroa enn jeg hadde som radiograf med over ti års erfaring.  (Nå så personalsjefen urettferdigheten i det når jeg gjorde han oppmerksom på det under det årets lønnsforhandlinger, så jeg fikk raskt lik lønn som min 14 års gamle datter….)

 

Så er det en ting til jeg ikke helt ser rettferdigheten i.

Når du som “vanlig” arbeidstaker med 9 -16 jobb skal ha en ukes ferie.  Ja da går du fra jobben glad og fornøyd fredag ettermiddag, og kommer ikke tilbake på arbeid  før mandag uka etter ferien.  9 deilige feriedager som ligger ubrukte til fri avbenyttelse forran deg.  Når vi som turnusarbeidere skal ut i en ukes etterlengted ferie, kan arbeidsgiver med loven i hånd, la oss arbeide helt til klokka 22.00 søndag kveld.  før vi kan starte ferien 2 døgn og 6 timer etter deg.  Hvis vi ikke arbeider søndagen før vi skal ut iferie, kan arbeidsgiver kreve at vi skal arbeide søndagen i ferieuka.  Vi har nemlig bare 6 dagers ferieuke i følge ferieloven. 6 sammenhengende dager. Hvis vi har fri på noen av de dagene, slik vi som oftest har hvis vi har helgearbeid, “mister” vi de fridagene.  Vi kan ikke få igjenn de ved en annen anledning. Jeg tok ut en uke ferie  da jeg skulle arrangere konfirmasjon, men fordi det var en arbeidshelg, måtte jeg bytte bort søndagen, konfirmasjonsdagen, fordi det er plent umulig å ha ferie på en søndag.  Selvsagt er vi gode kollegaer og stiller opp og bytter vakter med hverandre i en slik situasjon, men du blir litt stresset til byttet er i orden og du vet du kan delta i din egen sønns konfirmasjon. 

I skrivende stund leter jeg etter noen å bytte bort en lørdagskveldsvakt med.  En niese skal gifte seg, og selvsagt kom det på en av mine arbeidshelger..

Det er en sannhet med visse modifikasjoner at vi turnusarbeidere  aldri kan ha ferie på en søndag.  Ferieloven tilsier at vi får ferie minst en søndag i løpet av ferieåret.  Men jeg tror alle andre har ferie alle fem søndagene…. Som regel bruker vi de søndagene i løpet av sommerferien. Det hadde jo vært litt dumt å måtte komme tilbake og arbeide søndagen midt i sommerferien hvis det tilfeldigvis skulle være vår arbeidshelg.  Men jeg kjenner helsearbeidere som har gjort det og, for å få ferie sammen med familien.  Og så synns enkelte at vi er egoistiske hvis vi ikke vil arbeide oftere enn tredje hver søndag.  ..

Jeg mener ikke å klage. Jeg har verdens beste jobb, og liker både aftenvaker og friformiddager. 

Men jeg syns det er merkelig at jeg skal arbeide flere dager i året enn andre med 9.16 jobb, At jeg “aldri” kan ha ferie på en søndag, og at ledende representanter for arbeidsgiverorganisasjonen skal fremstille meg som lat og arbeidssky når jeg nyter en kaffe latte etter å ha plantet stemorsblomster en mandag formiddag.  Hun vet jo utmerked godt at det var jeg som tok meg av han som fikk hjerteinfarkt mens hun spiste julemiddagen,  hun som datt ned trappa da hun skulle ut å se på nyttårsrakettene mens arbeidsgiver representanten sto og skålte med sine venner i champagne og den lille redde gutten som knakk benet i slalombakken den påskedagen hun ble så solbrent der i hytteveggen.

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg