Søndagstur i høstskog.

I dag fikk jeg lurt med meg Gamle Gubben Grå til skogs. Det ble arrangert soppens dag med soppkontroll på Aklangen. Et utrolig flott tilbud til meg som trenger mer kunnskap om sopp og ikke minst – trenger å bli sikrere på de soppslagene jeg egentlig kan. Kunsten  å stole på seg selv…Ideen var at mens jeg gikk med nesa mot bakken og lette etter sopp, skulle Gubben ta seg av Kjøteren.  Det er ikke lenger båndtvang, og Kjøteren trenger å få løpt litt, men altså under oppsyn.

Vi hadde ikke  gått langt før jeg fant den første soppen.  Men selv om jeg ikke kan så mye om sopp, vet jeg at denne ikke skal med i kurven.  Vi gikk en liten runde.  Jeg fant noen sopp jeg var i tvil om var falske kantareller eller ekte (eller noe helt annet…) Fant og noen risker  som ikke var så oransje som de burde men kunne de være spiselige for det?  Vel begge deler fikk bli med i kurven.  Fant mye annen sopp som jeg var svært usikker på, men selv om det er soppkontroll plukker jeg ikke alt jeg ser.  Plukker kun det jeg tror jeg vet hva er, og som jeg tror det er en viss mulighet for at er spiselig.

Kjøteren løp glad og fornøyd rundt. Jeg vet det høres dumt ut, men du kan tydelig se at Kjøteren smiler når han får løpe uten bånd.  Han er stort sett lydig og snill.Kommer raskt på innkalling, og selv om han er glad når han møter andre mennesker og hunder, er han alltid litt reservert. Hopper ikke opp, og avventer litt at den andre hunden skal ta initiativet til å hilse. MEN, det er alltid et men. Det hender vi ser han forsvinne fornøyd av gårde – og  noen sekunder senere hører vi han gjør infernalsk. Kjøteren har fått los!   Hvis du ser nøye på bildet av Kjøteren ser du at det ikke er noen typisk jakthund vi har. Det er en Australsk Shepard, en gjeterhund.  Og vi har hatt denne Kjøteren en god del år nå, og vet hva han har funnet… VANN!  Ikke stille skogs tjern som på bildet, men flott deilig, rennende vann i en vilter bekk.

På soppkontrollen var riskene mine ganske riktig risker, men ikke matrisker, og ikke spiselige. Men kantarellene mine var kantareller!!! For første gang har jeg kommet hjem fra sopptur med mine egne selvplukkete kantareller.   På soppkontrollen lærte jeg og en ny sopp. Rimsopp.  Og den har jeg sett masse av i skogen.  Tok meg en liten runde fra soppkontrollen og bortover stia, og etter fem minutter vendte jeg tilbake med en stor mengde rimsopp. Lærenem som jeg er ble de kontrollert og godkjent av soppkontrolløren, og veldig fornøyd satte vi nesa hjemover.

 

+

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg