Du må ikke sove….

Var på loppemarked i dag, og fant blant annet denne lille boken .”Lov om Arbeidervern” . Det står at det er loven av 19.juni 1936 med endringer ved lov av |8.juni 1938. Selve boka er 10.opplag, og trykt i 1947..  Altså, arbeidsmiljøloven fra 1938. 

De som har lest litt historie vet at arbeidslivet i mellomkrigsårene var ganske tøft. Det har heldigvis skjedd store endringer siden den gang, og jeg tok med meg boka mest for å se hvor mye bedre vi har fått det i dag.   Men vet dere hva, hvis Erna og regjeringen får gjennomslag for mange av de enringene de ønsker i arbeidsmiljøloven er vi tilbake til et arbeidsmiljø som ligger lengre tilbake i tid enn 1938.

Tror du meg ikke; så les her:

|§17 Den alminnelige arbeidstid
1. En arbeiders alminnelige arbeidstid må ikke være over 8 timer daglig……Er den alminnelige arbeidstid på bestemte dager regelmessig kortere enn 8 timer, kan de øvrige dager i samme uke forlenges tilsvarende, men høyst med 1 time.

Altså en slags gjennomsnittsberegning av arbeidstid, men dog maks 9 timer pr. dag.  I regjeringens forslag åpnes det for gjennomsnittsberegning på årsbasis, og  med maks 12 timer pr. dag.

§15 Søn. og helgedager mb
2. Arbeider som har utført søn- eller helgedagsarbeid….    skal ha det følgende søn- eller helgedagsdøgn fri.

Her står det ingenting om gjennomsnittsberegning.  I regjeringens forslag kan vi arbeide opp til 26 søndager på rad (hvis vi da får fri de neste 26 søndagene)

Regjeringen snakker i store ord om et fleksibelt arbeidsliv.  Etter det inntrykket jeg har fått var ikke arbeidslivet i mellomkrigstiden og før det preget av fleksibilitet. (Antageligvis var ikke ordet oppfunnet en gang..)  De godene folk har kjempet frem de siste 100 årene er i fare.  Vi har stort sett et godt og tryggt arbeidsmiljø i dag. Kanskje for trygt og godt.  Det er fort gjort å ta det som en selvfølge  Men får regjeringen gjennomslag for sitt forslag til n arbeidsmiljølov vil vi få en markant endring som raskt vil kunne føre oss 100 år tilbake i tiden. Ønsker vi det?

(PS Jeg er klar over at verden har gått fremover. I boken er arbeidstiden 48 timer i uka, svangerskapspermisjon var på 6 uker og normalarbeidsdagen var til klokka 21.00…men forresten, det siste er vel og med i regjeringens forslag om “det åpnere samfunn” —-)

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg