Hvor er hammeren din Edvard….

På kommunestyremøte på torsdag kom jeg til å tenke på denne gamle protestvisa fra tidlig 70 tall. En mer distriktsfiendtlig politikk enn den politikken deler av Samarbeidskammeratene fører i denne kommunen skal du lete lenge etter.  At tankene ledes mot gamle protestsanger fra 70 tallet er kanskje ikke så rart.  Det virker på meg som at en god del av de hvithårede representantene henger igjen i den tidsepoken.  Velgere, det trengs seriøst litt fornying og litt større aldersspredning på representantene.  Det blir deres oppgave å få til etter valget.

Den første distriktsfiendtlige saken som engasjerte meg var saken om etterbruken av Stranden skole.

Stranden skole var skolen i et lite bygdesamfunn som var vedtatt nedlagt når ny stor skole i Hønefoss Syd en eller annen gang står klar. Men en vakker vårdag fremmet plutselig Rådmannen forslag om å legge ned skolen allerede fra samme høst.   Bakgrunnen var at rektoren hadde sagt opp. Og snipp snapp snute, før bygdefolket helt forsto hva som skjedde det sto de uten skole i nærmiljøet og barna måtte sendes med buss til naboskolen.

Nå skulle etterbruken av skolen opp til politisk behandling.  Folk i bygda har engasjert seg. De ønsker å kjøpe skolen og starte barnehage.  Kanskje på sikt et oppvekstsenter med alternativ pedagogikk. Montessori , har blitt nevnt.  Representanter fra samtlige partier var på talerstolen og roste bygda og initiativet deres. Det var ikke måte på hvor positive de var.  Men det er og to andre interessenter som har tatt kontakt om et eventuelt kjøp av skolen.  Hvem de er har ikke Rådmann mulighet til å utdype, men han gikk langt i å antyde at de andre interessentene også kan være interessert i å drive  barnehage i bygningen.

 

Krf ønsket å utsette saken til høsten (etter valget?)  Kan jo være smart. Aldri lurt å ta omstridte avgjørelser rett før et valg, Men strutsepolitikk. Problemer slutter ikke å eksistere selv om man stikker hodet i sanden og later som om de ikke er der. 

Venstre ville leie ut skolen til bygdefolket som ønsket å starte barnehage. En alternativ løsning mange av oss kunne ha støttet hvis vi hadde trodd at det kunne ha oppnådd flertall.  Det var mange av oss som syns det viktigste er å sikre bygdefolket den etterbruken de ønsker, og legge til rette for at de kan nå sitt mål om et oppvekstsenter.

En samlet opposisjon; det vil i dette tilfellet si Senterpartiet, Fremskrittspartiet og Solidaritetslista ønsket at kommunen skulle gå i forhandlinger med bygdefolket om kjøp av skolen.  Vi kunne ha strukket oss til å fremme forslag på at de kunne få kjøpe eiendommen til takst hvis vi hadde fått signaler om at det kunne få flertall i salen, men siden vi ikke fikk noen slike signaler, og mangel på signal også er et signal, fremmet vi ikke det forslaget.

Ingen av disse forslagene fikk flertall. To av  Samarbeidskammeratene Arbeiderpartiet og Høyere har flertall i Kommunestyret og de ønsket skolen solgt på det åpne markedet i håp om å få mest mulig penger til en slunken kommunekasse. De har jo en hel haug med investeringer de ønsker Fylkesmannens godkjenning for å ta opp lån for å gjennomføre.  Å sikre utvikling i bygdene var ikke kommunens oppgave i følge en av Arbeiderpartiets representanter.

Ikke en gang vårt punkt om å sikre lag og foreninger  rett til å benytte skolen fikk vi flertall for, vi synes jo idrettslag og andre lag og foreninger kunne få bruke skolen på kveldstid som tidligere. Men da dette punktet ville være prishemmende kunne ikke Arbeiderpartiet og Høyere gå med på et slikt forslag. 
Ikke så overraskende at Høyre er opptatt av mest mulig fortjeneste. Det er kjent Høyre politikk, og er i tråd med deres ideologi. Men er dette god Arbeiderpartipolitikk?

Neste sak var Vegård Skole. Den skolen er også vedtatt nedlagt når ny skole Hønefoss Syden eller annen gang står ferdig  Her har man et nyere vedtak om dette. Senest i kommunestyret i mai ble dette vedtatt (etter at man hadde vedtatt å lege ned Stranden).  Saken som nå skulle opp til politisk behandling var hvor vidt man skulle atrte en utredning om hvor vidt Vegård skulle legges ned allerede neste høst.
En samlet opposisjon, fra Frp via Senterpartiet til SOL fremmet forslaget “Vegård Skole legges IKKE ned høsten 2015.”. 
Vi ønsket å gi bygdeolket trygghet på at det vedtaket som ble fattet i våres fremdeles står ved lag. Vi ønsket å rakrygget stå ved de vedtak vi selv hadde vært med å vedta. Vi trenger ingen utredning.  Ja en representant fra Sp  gikk så langt at hun ba flertallet tenke på at det snart var jul, og gi bygdefolket den julegaven de ønsket seg.  Men til ingen nytte.

Samarbeidskammeratene ville ha utredning.  De har flertallet – så slik blir det.  Jeg vet utmerket godt hva konklusjonen på den utredningen blir.

Dagen etter kunne vi lese i Ring Blad at rektoren ved Vegård var ansatt i en rektorstilling på en av de store skolene i Hønefoss.  

Men slaget er ennå ikke tapt.
Jeg er født og oppvokst i Åsa, bygda hvor Vegård skole ligger. Jeg kjenner Åsafolk og deres ståpå-vilje. Deres sammhold. Deres vilje til å kjempe.  Det blir en Davids kamp mot Goliat. Men det er ingen umulig kamp. Fornuft og vett har vunnet før. Det kan skje igjen.  Det er tre måneder til saken skal opp til endelig behandling. Den tiden må brukes godt.

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg