Pasientenes helsevesen…

“Pasientenes helsevesen” sier Helseminister Bent Høye  . “Pasientens Helsevesen” .Smak på det. Det høres flott ut ikke sant?  Akkurat som et tidligere motto, antakelig fra en tidligere helseminister “Pasienten i sentrum” Fint det og.  Men hva betyr det – egentlig?   Hva legger helseministeren i begrepet?  Er det en mening bak utsagnet, eller er det bare fine ord på glansa papir?

I Bent Høye sitt tilfelle er det bare fine ord.  Pasientens helsevesen sa han i Sykehustalen sin tidligere denne måneden, og sa i den samme talen at akuttkirurgien og i grunn også akuttmedisinen burde legges ned ved halvparten av landets sykehus.  Alle vi som arbeider ved sykehus vet at når akuttkirurgien blir nedlagt så er det første skrittet på vei til distrikts medisinsk senter,  Ting henger sammen.  Først går akuttkirurgien, akuttortopedien, anestesien, akuttmedisinen, fødeavdelingen  og hva er igjen  til slutt ?  Bare skiltet på veggen som vitner om at det en gang var e fullverdig lokalsykehus…

“Pasientens helsevesen” sier Bent Høye. Denne uka ble det født en liten baby i ei busslomme på Flå.  Det fødes barn på busslommer i hele Norge. Tror Bent Høye at det er det fødende kvinner ønsker?  Ambulansetjenesten gjør en fantastisk jobb.  De er helsearbeidere med mye kunnskap og  det er høy kvalitet på deres arbeid. De tar i mot babyer og de kjører CT: Pasientens helsevesen. Hvor vil du helst undersøke hodet ditt i en CT maskin? I en anbulanse eller på en billeddiagnostisk avdeling?  Ambulansetjenesten er et godt og trygt hjelpemiddel når avstandene er store.  Men ambulansetjenesten kan aldri erstatte et sykehus.  Da må vi ha utrolig mange biler og helikopter 

Jeg bor på Hønefoss. Her har vi Ringerike Sykehus. Et passe stort sykehus som heldigvis har et befolkningsgrunnlag over Bent Høyes magiske tall for hva som skal til for å beholde akuttkirurgien. Fra Hønefoss tar det en times tid med ambulanse inn til Oslo og spesialistene på Rikshospitalet og Ullevål.  De alvorligst syke pasientene blir stabilisert på Ringerike Sykehus og så sendt videre innover til spesialistene i Oslo.  De siste årene har en ambulanse kjørt i fjellveggen, et ambulansehelikopter har styrtet på den strekningen.. Jo flere pasienter vi transporterer over lengre strekninger, jo større er faren for at ulykker skjer.  Pasientens Helsevesen…

Øystein Lappegard, lege i Ål i Hallingdal har gjort en interessant , studie. Pasienter som ble lagt inn på Ål Sjukestugu, en distriktsavdeling av Ringerike Sykehus, fikk selv velge – når tilstanden deres tillot det – hvor vidt de skulle behandles på sjukestugu eller overføres til Sykehuset.  Det store flertallet ville heller være på Sjukestug enn på det  “store” Ringerike Sykehus.  De mente det ble for stort og upersonlig, og at personalet ikke ville ha et like helhetlig syn på hele mennesket, og ikke bare på den antatte diagnosen.  Pasientens helsevesen. Ringerike Sykehus er ikke et stort sykehus.  Det er ett av de minste som så vidt karrer seg over helseministerens magiske tall for hvilke sykehus som bør nedlegges. Hvor kaldt og upersonlig ville dissepasientene følt det hvis de kom til det store sykehuset i Drammen eller de enorme sykehusene  i Oslo?

Hvis “pasientenes Helsevesen” skal bli noe mer enn fine ord på glansa papir, bør du revurdere disse nedleggelsestankene dine, kjære herr Helseminister.  For meg låter det like hult som “Likeverdige helsetjenester uavhengig av hvor i landet du bor”.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg