Velferdsstaten er i fare

UNIO gjennomførte for en tid tilbake en verdiundersøkelse som viste at ni av ti vil verne om dagens velferdstilbud, og at to av tre er villig til å betale mer i skatt for å sikre gode offentlige velferdsordninger..  Denne undersøkelsen viser at befolkningen ønsker en utvikling stikk i strid med den utviklingen regjeringen ønsker å gjennomføre. 

Velferdssamfunnets verdigrunnlag som solidaritet, rettferdighet, verdighet, fellesskap og likhet blir erstattet med markedskreftenes prinsipper som effektivitet, og lønnsomhet. , En slik tankegang fører naturlig nok til store enheter, sentralisering byråkratisering og svekkelse av den faglige kvaliteten.

Velferdssamfunnet er fellesskapets ansvar for utsatte grupper,  Når dette blir erstattet med fokus på individets rett blir svake grupper gjort ansvarlig for sin egen skjebne.

Innføringen av New Public Management i offentlig sektor har ført til at byråkratiet har vokst på bekostning av fagutvikling og kompetanseheving Rapportering og kontrollrutiner, og mål og resultatstyring stjeler tid og ressurser fra pasientrettet arbeid på sykehusene, brukerbehandling i NAV og pedagogikken i skoler og barnehager.

Vi ikler velferdstjenestene økonomenes  drakter. Sykehus blir til produksjonsbedrifter.  ventelister er ordrereserver og folk som dør før behandling bokføres som svinn. ,Det er langt fra styrerommene til sykehuskorridorene. Det er vanskelig å fatte at bak alle produksjonstallene er det medmennesker og medmenneskers skjebner.

Når fremtredende politikere antyder at sosialklienter og uføretrygdede er personer med lav arbeidsmoral, som er late  og som snylter på det offentlige, fører dette til en langsom holdningsendring i befolkningen.Utsatte grupper blir stigmatisert og dette gir god grobunn for fordommer.

Denne utviklingen mot et mer egoistisk samfunn er en utvikling flertallet i UNIOS undersøkelse ikke ønsker.  Vi må ta grep nå for å endre en samfunnsutvikling som på sikt vil fjerne velferdssamfunnet og erstatte det med et todelt klassesamfunn.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg