Lønnsvinnerne og manglende økonomisk forståelse.

Hvert eneste år fører jeg lønnsforhandlinger for medlemmene jeg er tillitsvalgt for.  Vi forhandler alt lokalt, og jeg føler at jeg må sloss for hver eneste lille promille med lønnsvekst.  I år klarte vi å forhandle oss til noen tiendels promille over de magiske 2,7% og vi følte oss som vinnere, godt fornøyd med eget arbeid.

På fritiden er jeg politiker. Og når politikerne synes de fortjener høyere lønn, har de det enklere enn vanlige arbeidstakere, De trenger ikke gå i tunge forhandlinger med “arbeidsgiver” som jo er innbyggerne i kommunen. Nei, de foreslår selv hvor mye de skal ha i økt lønn, og så stemmer de over de innkomne forslagene.  Ikke så overraskende var det det høyeste forslaget som vant.  Flertallet av politikerne i Ringerike synes de fortjente en lønnsvekst på hele 130 %, mens de ansatte i kommunen bare fikk en lønnsvekst på 2,7 % Er det rart det skaper politikerforakt?

Nå skal det i rettferdighetens navn opplyses om at lønn og honorarer til folkevalgte i Ringerike bare justeres hvert fjerde år, i forkant av et kommunevalg.  De vedtar ikke sin egen lønnsvekst, men lønnsveksten til de som kommer etter. Lønnsveksten til de som sitter i kommunestyret etter valget.  Noen utskiftninger er det selvsagt – og det er opp til velgerne å bestemme hvem som fortjener ny tillitt. Men mange av de samme er der nok både før og etter valget. 
Og selvsagt må man ha større lønnsvekst når den kun justeres hvert fjerde år, men er det nødvendig, og føles det riktig, at politikerne skal ha en lønnsvekst som er ti ganger så høy som det vanlige folk har hatt i denne perioden?

OK, så valgte de å ikke sette opp lønn og honorarer for fire år siden heller.  Lønna til ordføreren har stått stille i 8 år. Det var en lur avgjørelse for fire år siden. Valgkamp parolen deres var å få orden på økonomien.  Men Ringerike er fremdeles en fattig kommune. Ringerike har fremdeles dårlig råd. Vi har et etterslep på vedlikeholdsbudsjettet  fagfolk i helse og omsorg mener tjenestene driftes på grensen til det uforsvarlige, velfungerende grendeskoler legges ned for å spare småbeløp, vi selger kraftsverksaksjer for å få økonomisk handlerom – som de sier, uten at det virker som om det hjelper nevneverdig.  Og om vi ser lønns og prisutviklingen i et 8 års perspektiv så bevilger politikerne seg fremdeles en lønnsvekst som er fem ganger så høy som resten av samfunnet.

Kommentarfeltene på ordføreren FB side flommer over av folk som mener han Kjell er verdt hver krone.  Men dette er ikke et honorar for å vise hvor mye eller lite vi setter pris på han Kjell. Synes dere at Dag Henaug, Hans Petter Aasen, Helge Stiksrud, Magnus Herstad eller jeg for den saks skyld er verdt det samme?  For det kommunestyret vedtok var ikke lønna has Kjell, men lønna til den som blir ordfører etter valget.

Isolert sett er det ikke ordførerlønna alene som irriterer meg. Jeg mener den er alt for høy, og at en lønnsvekst i tråd med den generelle lønns og prisveksten i perioden hadde vært i tråd med hva jeg ville finne rettferdig. Men det som gjør denne saken så hårreisende gal er at alle honorarene til politikerne er fastsatt ut fra størrelsen på ordførerlønnen.  Dvs at de folkevalgte fra neste år får ca 1000 kroner mer pr. møte.   Er det riktig bruk av skattebetalernes penger?
Jeg har sett representanter som ivrig surfer Finn.no sine bruktbilsider gjennom hele kommunestyremøtet. Jeg har sett folk som tar middagshvilen , og “Knoll og Tott” på rekka bak meg småklager høylytt hvis det er mange som går på talerstolen i en sak. Middagen i rådhuskantina i forkant av møtet og småpratinga rundt bordene der er dagens høydepunkt. Nå vil de bare hjem til godstolen og Dagsrevyen.

I Kommentarfeltene i lokalavisen er det noen politikere som forsvarer seg med lat de fortjener denne økt møtegodtgjøringen for lesing av sakspapirer i bunker i samme størrelse som de gamle telefonkatalogene.  Ja, det er mye å sette seg inn i og til tider kan bunken med sakspapirer virke uoverkommelig. Jeg er enig med dere i det. Men  det er vel ikke økonomisk gevinst som motiverer til politisk engasjement? Honoraret er ikke tenkt som lønn for det arbeidet dere gjør eller den tiden dere bruker, men som en godtgjørelse for at dere bruker litt av deres fritid til å ivareta fellesskapets interesser..
Og hvilken garanti har velgerne for at hver enkelt politiker virkelig leser hele “telefonkatalogen”?  Da sakspapirene kom i papirform så jeg ofte mange som først spretta konvolutten med sakspapirer når de kom i kommunestyresalen. Snakk om hurtiglesing. Lese en papirbunke på størrelse med den tidligere nevnte telefonkatalogen, sette seg godt inn i saken og gjøre seg opp en mening i løpet av tja 10 minutter. Imponerende!!

Ikke er jeg sikker på om alle politikerne forstår hva de leser heller, eller forstår hvordan den økonomiske situasjonen til Ringerike virkelig er. Hadde de hatt den forståelsen så kan jeg ikke fatte og begripe at de kunne finne på å bevilge seg selv en honorarøking som er 10 ganger så høy som lønns og prisveksten i resten av samfunnet.

Vel, det er få måneder til det er valg.  Det er opp til velgerne å bestemme hvem som fortjener fornyet tillitt.

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg