Frekkhetens nådegave…

Klokka er 02.16 og jeg har i grunn andre ting å gjøre enn å sitte her i et nattestille hus og skrive om politikk.  Sove for eksempel..   Men da jeg sjekka Facebook på mobilen før jeg la meg ble jeg så irritert at jeg ikke klarte å finne roen å få sove.  2.mann på lista til Kr.F har spadd frem et gammelt sitat fra valgkampen i 2011 og lovpriser ordføreren og Samarbeids-kameratene for at de har startet prosessen som førte til at Ringerike Sykehus fikk stedlig ledelse og at det derved også er deres fortjeneste at Ringerike Sykehus har de tilbud de har i dag og fremdeles er et fullverdig lokalsykehus.  Det er en sannhetsomskrivning av dimensjoner.

Sannheten er at så lenge sykehusene blir organisert etter foretaksmodellen har lokale politikere liten eller ingen innvirkning på hvordan helseforetakene organiserer sine sykehus. Så heller ikke i organiseringen av Vestre viken, som Ringerike sykehus er en del av.  
Selvsagt gis det politiske føringer fra Statsråder og departement om hvordan  sykehus skal driftes og hvilke tilbud som skal være hvor.
Jeg sier ikke at det ikke ble utøvd et visst politisk press fra sentrale politikere om å la akuttberedskapen på Ringerike Sykehus bestå.  Men det politiske presset hadde nok ingen bakgrunn i noe som helst lokalt politisk engasjement.

Ringerike Sykehus hadde heldigvis fremdeles akuttberedskap og akuttkirurgi 22.juli 2011.  Dette faktum bidro til at  det ikke gikk ytterligere liv tapt etter terrorhandlingen på Utøya.  Flinke folk på Ringerike sykehus bidro til å redde liv og lege skader – men og med å gjøre kjent hvor viktig det var, og fremdeles er å ha akuttberedskap også på små og passe store lokalsykehus.  Når man leser sykehusplanen til den sittende regjering – som 3 av de fire partiene som utgjør samarbeidspartiene i Ringerike kommune på forskjellig vis er en del av –  er  jeg engstelig for beredskapen ved  mange av landets lokalsykehus.  
Ringerike Sykehus har et større befolkningsgrunnlag enn det magiske tallet som denne regjeringen har lagt til grunn for hvor det skal være akuttfunksjoner. Heldigvis. Men det er like uklokt å fjerne akuttfunksjonene fra mange av de mindre lokalsykehusene i landet. Hvis våre lokalpolitikere som tilhører regjeringspartiene og deres støttepartier virkelig har den påvirkningskraften som denne lokalpolitikeren hevder, hvorfor har de ikke da påvirket regjeringen til å lage en bedre sykehusplan som ivaretar beredskapen i hele landet?

Sannheten er at de virkelige kjemperne for akuttfunksjonene ved Ringerike Sykehus  følte stor frustrasjon over at lokalpolitikerne ikke forsto alvoret. De virkelige kjemperne for lokalsykehuset var og er en flott gjeng blant de ansatte ved Ringerike Sykehus med gode støttespillere blant annet fra Sykehusets Venner..Jeg kunne ha nevnt dere ved navn, men i fare for å glemme noen gjør jeg ikke det.

Heldigvis bøyde Nils Wisløff, administrerende direktør i Vestre Viken av for presset, tok til fornuft eller kom til at det ville ha en viktig psykologisk virkning å gjeninnføre stedlig ledelse ved sykehusene.  Det var en riktig, og viktig beslutning.  
Men selv om det heter seg at det er stedlig ledelse, og selv om denne 2.kandidaten på Krf slår seg på brystet og gir Samarbeidskameratene  æren for det, Så medfører det like liten riktighet at Ringerike Sykehus blir ledet av en leder, som at dette var noen viktig politisk kampsak for Samarbeidskameratene ved forrige lokalvalg.  Per Bleikelia er direktør for sengepostene ved Ringerike Sykehus. Laboratorietjenestene, røntgen, kjøkken, rengjøringspersonalet , psykiatrien, ambulansepersonalet og de på teknisk ledes fremdeles av direktører som mesteparten av tiden befinner seg helt andre steder enn på Ringerike.  Alle disse funksjonene er organisert “på tvers”  Dvs at de ledes av direktører som har ansvaret for tilsvarende funksjoner ved alle de fire sykehusene som utgjør Vestre Viken.   Men alle disse funksjonene bidrar hver dag til at Ringerike Sykehus er det gode lokalsykehuset det er, og kan gi befolkningen den beredskap og trygghet som de trenger.

Klokka har passert 03.30. Sinnet har kjølnet og jeg klarer nok å finne roen når jeg snart kryper til køys.  Kampen om å beholde funksjoner ved Ringerike Sykehus, om å få tildelt investeringsmidler til utstyr og oppgraderinger  og hele tiden videreutvikle sykehuset vil fortsette.  Vi er mange som kjemper den kampen hver på vår måte. Vi er takknemlige og glade hvis lokalpolitikerne vil bidra,  Men å  slå seg på brystet å si at det er Flertallskammeratene og ordføreren som har satt i gang prosessen som førte til at det ble såkalt stedlig ledelse og alle de fine resultatene Ringerike Sykehus kan vise til, er en såpass grov omskrivning av sannheten at det grenser til løgn.  

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg