Nesten som Komikveld….

Har du noen gang vært på et kommunestyremøte?  
Det hadde ikke jeg heller før jeg plutselig måtte møte som vararepresentant en gang for snart fire år siden.Litt høytidsstemt ankom jeg kommunestyresalen..Jeg fikk forklart hvor jeg skulle sitte, det var høytidelig navneopprop – og så var showet i gang.   

Mange ser på politisk arbeid som ganske så kjedelig. Meterhøye bunker med tørre dokumenter som må leses og forstås. Og selvsagt er det mye å lese og mange saker å sette seg inn i.  Ikke alt er like spennende, men når det kommer en sak som virkelig engasjerer deg vil du fort finne sakspapirene interessante .  Spesielt hvis du er uenig i konklusjonen, eller en eller annens innstilling – forslag til vedtak. Som regel Rådmannens. (Ikke noe galt om Rådmannen, men det er som regel han på vegne av administrasjonen som har en innstilling til saken.Tror det bare er slik det funker – for dette er uavhengig av kommune og hvem som har Rådmannstillingen.)

Mange saker er det politisk enighet om. Og de blir banket igjennom uten at noen eller svært få tar turen om talerstolen.  

Men noen saker er det politisk uenighet om, og flere tar sin tur opp på talerstolen for å fremme sitt syn og kanskje overbevise flest mulig i salen om å dele det synet. På mitt første kommunestyremøte var innskrenkning av skjenketidene en slik sak.   Argumentene gikk tett både for å  beholde skjenketidene som i dag, og for å stenge kranene på byens utesteder en halv eller en time tidligere.Noen argumenterte godt for sitt syn, noen mindre godt – og jeg fikk vennlig tilsnakk fra Sol sin leder da jeg nok trakk litt for tydelig på smilebåndet av en av representantene. “Dette er ikke Komikveld!” sa han strengt.  Litt senere hadde han like store problemer som meg med å holde maska.  Det var da Unge Høyere representanten sto på talerstolen og sa “Mulig at noen kan bli skadet for livet i slagsmål i drosjekø hvis vi har skjenketider som i dag, men det er en pris jeg er villig til å betale for å kunne drikke alkohol en halv time lenger.”  

Alle politiske møter er åpne for publikum, og det hender ved større og viktige saker at det samler seg en gjeng på galleriet. Det var det ved sakene om skolenedleggelser og det er det ofte under budsjettsaker hvor forskjellige kutt er til behandling. Og jeg vil anbefale alle og ta en tur en gang for å se hvordan demokratiet virker.  De fleste jeg kjenner som har tatt en tur når det har vært en sak som har engasjert dem finner det svært interessant. 
De politikerne som sitter i kommunestyre sitter der jo som folkevalgte, altså valgt av folket. Og da kan det jo være kjekt for “folket” å se og høre hvordan deres representanter, de representantene de har stemt på, avgir stemmer eller høre argumentene deres.  Pluss at det kan ære ganske interessant å følge selve spillet.  

Vi i Sol har stor forståelse for at de fleste ikke har tid til å henge rundt nede i rådhuset hver gang det er kommunestyremøte (eller formannskapsmøter eller møter i hovedutvalget for den saks skyld.) Derfor ønsker Sol å arbeide for å gjøre politiske møter mer åpne og tilgjengelige for publikum.  Vi har blant annet foreslått flere ganger at kommunestyremøtene burde Web-overføres.  Med dagens teknologi hadde det vært en enkel sak å få til. 
Vi tror at en slik økt tilgjengelighet ville kunne øke den politiske interessen ute hos folk flest.  Velgerne fikk og et klarere bilde av hva de forskjellige representantene står for, og ville i større grad ha mulighet til å velge inn de representantene de mener gjør en god jobb.
Vi tror og at det kunne ha en “oppdragende effekt” på de representantene som sitter i kommunestyret. Vi merker oss at det ofte er mer alvor i salen, at representantene skjerper seg litt mer når det er mange på galleriet.  Man arbeider kanskje mer med innleggene sine, og entreer ikke talerstolen på impuls fullt så ofte når man vet at det kan være mange som ser og hører.  Det vil kanskje og få slutt på de små-spydige kommentarene og den hersketeknikken som av og til rår i salen mot enkeltrepresentanter.  Ofte har jeg følelsen av at politikerne lever i sin egen boble godt skjermet fra verden utenfor.  

Vi tror at lettere tilgjengelighet til politiske møter vil bidra til å styrke demokratiet i kommunen, noe vi ser på som uelukkende positivt.

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg