Forbudt med en klem…

Det er lenge siden jeg gikk på grunnskolen. 
Det var en gang i forrige århundre…. Når jeg tenker etter, og teller på fingre og tær, så er det 35 år siden..  Så dette vil bli en gråhårets kjerring betraktninger ala “Alt var mye bedre før..” eller kanskje ikke….

Den første nyheten fra dagens skole som nådde bevisstheten min og satte i gang litt tankevirksomhet, var en radio-nyhet fra Stavanger-kanten.  På en ungdomsskole var det innført nye ordensregler for 8. trinn. Det var forbud mot all fysisk berøring mellom elevene i friminuttene.
Forbudt med en klem.
Forbudt med en vennlig klapp på skulderen.
Forbudt mot å holde hverandre tenårings-usikkert i hånden.

Forbudt mot slåssing.
Forbudt med uønsket fysisk berøring.

For hvis jeg forsto rektoren riktig, så var det småknuffing, slåssing og det at noen elever øvet sin overlegenhet ved å holde fast medelever.
I stedet for å gjøre noe med det virkelige problemet. Null toleranse mot uønsket oppførsel. Så valgte rektor å innføre et idiotisk klemmeforbud.  Det eneste hun oppnådde med det var å komme i nyhetene, bli latterliggjort og miste sin autoritet hos elevene.  

Jeg har medfølelse med rektoren.
Hun forsøkte å løse et problem. Tok i bruk til dels sterke virkemidler. og oppnådde ingen ting. 
Hva skulle hun ha gjort? 
Jeg vet ikke.  Jeg har stor tro på lærer Bjørndals metode 

https://www.bt.no/btmeninger/kommentar/i/09LbG/Larer-Bjorndals-metode

Men hvis det ikke finnes en lærer Bjørndal. En lærer som har den autoriteten, ja da burde kanskje rektor være autoriteten som kaller inn foreldrene til de aktuelle elevene og forklarer at det er de som har ansvaret. De som har ansvaret for å lære ungene sine hvordan man oppfører seg.  For mobbing kan stoppes. Ansvaret må flyttes dit det hører hjemme. Hos foreldrene og den enkelte elev som mobber.  Og hos de som unnlater å hjelpe til med å stoppe  mobbingen.

I stedet for å forby en klem eller en vennlig klapp på ryggen, så burde rektor forby dårlig oppførsel. Forby knuffing. Forby og holde noen fast mot sin vilje. Forby å ikke inneha vanlig folkeskikk. 

Men til syvende og sist er det ikke rektor, skolen eller lærerne som har ansvaret for å lære barn og unge hvordan de skal oppføre seg. Det ansvaret er det vi  foreldre som har.  Det er vi som skal ruste våre barn til å klare skolen, arbeidslivet og alle de utfordringer livet byr på.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg