På vei tilbake til løsarbeidersamfunnet

– Noen kaller dette det nye arbeidslivet, men dette er ikke nytt. Før kalte vi det løsarbeidersamfunnet, og dit skal vi ikke tilbake, sa Jonas Gahr Støre i sin 1.mai tale på Youngstorget 1, mai 2017

Men som alle vet, Gahr Støre har liten makt til å påvirke utviklingen i norsk arbeidsliv.  Det er det Erna Solberg og de blå blå som gjør.  Og de har aldri hatt vanlige arbeidsfolk ve og vel i tankene.  Når man hører utsagn som “Fast jobb er for tapere” og andre idiotiske utsagn, så forstår man at dette er uttalelser til folk som ikke vet hva de snakker om.

Her om dagen snakket jeg med en ung arbeidstaker i det trygge og gode offentlige helsevesen.  Hun hadde noen forræderske tårer i øyekroken som hun forgjeves prøvde å blunke vekk da jeg kom inn i rommet.  Tårer på jobb er  noe som krever en liten samtale for å finne ut årsaken og se om det er noe jeg kan gjøre med årsaken til tårene.  Denne dagen skyldtes tårene rett og slett at begeret bare rant over og tårene måtte ut.  
En forholdsvis liten ting hadde utløst tårene, men den bakenforliggende grunnen var at vedkommende var så utrolig sliten – og litt frustrert.

Hun var en av de som er ansatt i 0% stilling.   På sin arbeidsplass er hun en av fem 0% stillinger, og hun vil så gjerne vise seg frem slik at hun kanskje om ikke alt for mange år kan få i det minste et vikariat. Derfor hadde hun som de fleste 0 % sagt ja hver gang arbeidsgiver hadde spurt henne om å arbeide,  
En liten titt på timelistene viste at hun som altså er ansatt i en 0% stilling hadde arbeidet 120% stilling den siste måneden.  
Nå hadde nok et JA gjort at planene for helgen måtte forandres, og når hun så på slutten av en lang og krevende arbeidsuke ble pålagt noen flere arbeidsoppgaver for at arbeidsgiver kunne være sikker på å få most ut siste rest av overskudd før hun aller nådigst ble  innvilget henne hele 47,5 timer med helgefri, kom tårene.

På 1800-tallet var det mange som var registrert i folketellingene som løsarbeidere. Løsarbeidere hadde ikke fast arbeid, men tok på seg arbeid der det var behov for arbeidskraft. Og måtte gå fra gard til gard for å spørre etter arbeid.  Er det et slikt samfunn vi vil tilbake til?
Et samfunn hvor arbeidstakere er prisgitt arbeidsgivers good-will,  

Tilværelsen er prekær for midlertidig ansatte, tilkallingsvikarer og frilansere mens de har arbeid også, ifølge Guy Standing, professor i utviklingsstudier ved University of London. Permanente løsarbeidere må hele tida jage etter neste jobb, skillet mellom arbeid og fritid utviskes, utryggheten og stresset rår. 
Det er dette arbeidslivet det offentlige helsevesen i stor grad tilbyr nyutdannede radiografer i dag. 
Synes vi som startet i yrket for 25 til 30 år siden at dette er ok?
Vi som kunne velge og vrake i stillinger og tok fastansettelse i 100% stilling som en selvfølge. 

Ok. Jeg vet at det er den blå-blåregjeringen som har skylden.  Det er de som endret arbeidsmiljøloven og åpnet for økt bruk av midlertidig ansettelse. 
Men de blå-blå har ikke pålagt deg som arbeidsgiver og benytte deg av muligheten.  
DU som leder kan si at på min arbeidsplass har vi ikke 0% stillinger som i realiteten dekker over for  lav grunnbemanning.  
Du kan gjøre det selv om hun lederen i den andre gangen, butikken ved siden av din i senteret eller konkurrenten på andre siden av byen vaser rundt i ansatte uten fast stilling.  
Det er ditt valg – Du bestemmer.
 

 

1 kommentar
  1. Helsevesenet er vel en versting der da! Jeg tok jo helsefagarbeiderteorien for et par år siden, som privatist. Jobbet samtidig som tilkallingsvikar på fire forskjellige plasser. På det ene omsorgssenteret fikk jeg ei fast helg 12 prosent eller noe sånn, på det andre jobbet jeg henimot 100% i fire måneder. Men så ble det slutt gitt. For da fikk sjefen inn “en haug” av våre nye landsmenn fra nav. Uten erfaring, nesten uten norsk språk – men gratis! Til stor frustrasjon for de eldre som verken kunne forklare seg eller forstå hva de ansatte sa. Helsevesenet trenger alltid folk. Jepp, det stemmer nok. Men de vil bare ha de som ikke forlanger noe. De vil ha femti tilkallingsvikarer istedenfor noen faste, trutinerte sin vil jobbe fullt. Det er noe veldig, veldig galt her ja …

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg