I disse julebordstider……

Tenkte jeg skulle komme med noen gode råd til alle de, som i likhet med meg har passert 40 for ikke å si 50, og som nå skal på årets store “Happening”, JULEBORDET. Det kan tenkes at ikke alt er like lurt – eller like kult som da vi var unge en gang i forrige århundre.  

Før du drar hjemmefra, husk å spis
Enten du skal på julebord på en fredag etter en slitsom arbeidsdag, eller etter en stressende lørdagsformiddag hvor du har vasket huset, handlet, levert ungen hos barnevakt, så husk og spis.  Ja, jeg vet du helt sikkert får mat, masse mat på julebordet.  Men før du kommer så langt som til maten, får du mest sannsynlig også i deg en  god del drikke.. 
Jeg  hadde dårlig tid en gang mellom avsluttet arbeidsdag og start på det store julebordet, og tenkte at siden jeg er ei diger dundre på over hundre, trengte jeg mer tid på styling enn spising.  Så jeg byttet ut den litt trauste Grandiosaen med ei flaske musserende som jeg tok med meg i boblebadekaret.  Etter en halvtimes bløtleging, fortsatte jeg og nippe til den sprudlende mens  jeg sminket og  sparklet meg etter alle kunstens regler. 
Innen kollegaen med mann kom for å plukke meg opp var flaska mindre enn halvfull, og jeg var i utrolig godt humør. Kul og vittig er jeg selvsagt støtt, men denne kvelden overgikk jeg virkelig meg selv.  Jeg eide festen.  
Men det var ikke så kult da en kollega, litt sånn perifert i bedriften, ønsket en seriøs prat. Jeg er jo tillitsvalgt på høyt nivå, det var denne kollegaen  og, og hun ville prate om noen omorganiseringer.Hodet mitt var liksom ikke der… 
Ikke var det så kult dagen etter heller, da jeg kom på at jeg hadde gått bort til Administrerende Direktør og rost talen han hadde holdt. Greit nok, hvis ikke ærlige meg hadde avsluttet med “Jeg er virkelig overrasket at en tørrpinn som deg kunne holde en så vittig tale.”

Noe av den samme følelsen hadde muligens en langt yngre kollega av meg for noen år siden.  Det var og et fredagsjulebord. Vi hadde hatt en svært så slitsom arbeidsdag, og da vi møttes igjen noen timer etter endt arbeidsdag hadde nok hun også nedprioritert å spise til fordel for litt å drikke, med eller uten boblebadekar.  Hun sto og roste vår kvinnelige leder og hennes valg av en svært fiks og litt dristig kjole.  “Du ser ikke ut som om du er en dag over 50” sa hun gjentatte ganger til sjefen.  Det hadde hun helt rett i.  Men nå må det legges til at sjefen heller ikke var en dag over 50, men fremdeles i midten av 40 årene……

Vorspiel kan være gøy.
Jeg vet om en gjeng barnehageansatte som hadde vorspiel før de skulle på et større julebord. De hadde ordentlig vorspiel.  De hadde også bestilt litt mat fra et firma som leverte tapas. Han som skulle levere maten hadde med seg sin 14 år gamle sønn som bærehjelp, og så skulle guttungen få tjene noen kroner.
Førskolelærere på 40+ som klyper 14 år gamle guttunger i rompa og kaller dem lammekjøtt er ikke kult. #metoo.

Julebordet er tenkt å være en hyggelig sammenkomst. God mat, godt drikke og hyggelig stemning.  
Selv om du kun drikker den ene gangen i året , betyr det ikke at du bør helle nedpå som om du var russ igjen. Ta det pent og få en triveligere kveld.  Det er lov å roe ned drikkingen før du har spydd utover hele deg. 
Du er fortsatt gift selv om du tar av gifteringen etter middagen, og de fleste kollegaene dine vet godt at du er gift og kjenner kona di.
Det er koselig om julebordet er et hyggelig minne  – også mandag morgen. Jeg har hørt om et julebord som endte i 2 skilsmisser, 2 anmeldelser og 4 oppsigelser.  Det er ikke gøy.

Barmaid stands behind bar mixing drink for client; Shutterstock ID 152894120; PO: aol; Job: production; Client: drone

Når du er på julebord på hotell, restaurant og bar, så er det noen som er på jobb i de samme lokalene. De er på jobb for at du skal få en fin kveld.  De har laget maten, dekket bordet og pyntet lokalet.  De serverer deg . og rydder etter deg. En av de er Datteren min.
De fortjener at du behandler dem med respekt.
De synes ikke du er særlig sjarmerende etter førtiåtte akevitt. Du får heller ikke servering i baren hvis du har knekk i knea som Jahn Teigen.  Det er lov å bestille varer i baren på en normal måte. Bartenderen har ikke behov for at du spytter ut bestillingen din så han får en dusj av spyttet ditt i ansiktet.  <de flest edusja før de kom på jobb, og alle føler for en dusj etter at de kommer hjem. 
Bartendere og servitører er edrue, og på jobb.   De synes ikke det er kult at du prøver å sjekke dem opp, eller at du klyper de i rompa når de rydder vekk rotet ditt.
De bryr seg ikke om du har “jobba i bransjen”, er advokat eller kjenner regla. Er du pære full får du ikke servering.  

Turn out the lights. The party is over. They says that all good Things must end.  Lett`s Call the night.  The party is over and tomorrow starts the same old thing again…..

Villie Nelson.

Det er smart å vite når det er på tide å dra hjem, og gjerne lurt å ha en ide om hvordan du har tent å komme deg hjem før du drar hjemmefra.  Du behøver ikke være siste person som forlater lokalet.  Det er lite trolig du går glipp av noe som er verdt å huske om dun tar taxi hjem før du sovner. 
De hjemme, enten det er mannen din eller ungene, setter nok pris på om du kommer hjem “for egen maskin”, og ikke at det er en kollega som ringer og ber dem hente ei som sover på toalettet badet i sitt eget spy.

Noen avslutter julebordet på legevakt og røntgen.  
Vi som jobber på skade-brudd-avdelingene er i likhet med de som serverte deg for noen timer siden ikke en del av festen, men derimot arbeidstagere på jobb.  Vi vil heller ikke bli kløpet i rumpa, befølt på puppene eller ha verken kyss eller klemmer av overstadig berusede mennesker som stinker fyll og gammel spy. 
Og om vi ber deg ta av deg klær, det være seg bukser eller skjorter, er ikke det fordi vi sikler på kroppen din og har noen erotiske baktanker.
Hvis du har danset på bordet eller sklidd rundt på glatt-isen med stiletthæler er det ikke vår skyld om du har brukket ankelen. Ankelen blir ikke noe mindre brukket fordi om du truer oss med juling.  Vi er der for å hjelpe deg, og det gjør vi gjerne. Det er jobben vår. Men det gjør ikke noe om du samarbeider litt.  

Ha en fin julebordsesong alle sammen.

 

 

.
 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg