Flere hundretusen statsansatte uten lønn…

I USA klarer ikke politikerne å bli enige om statsbudsjettet. Natt til lørdag stemte Senatet ned et forslag om å fortsette finansieringen av statsapparatet midlertidig frem til midten av februar.  Dermed startet en såkalt “shutdown” , det vil si at offentlige etater må holde stengt. og de ansatte er permittert uten lønn.

Nå regner jeg med at den statlige forvaltningen er langt mindre i USA enn det den ville være i Norge, men hvis vi overfører problematikken til norske forhold, hvem ville da sitte hjemme med kalkulatoren i dag og lure på hvor lenge sparekontoen holder til de daglige utgiftene? 
Jo, de ansatte i forsvaret, alle de ansatte ved våre universitet og høgskoler,  alle i direktoratene, de ansatte i statens vegvesen, skatteetaten, jernbaneverket, domstolene, toll- og avgiftsetaten, mattilsynet, forsvarsbygg, folkehelseinstituttet, statistisk sentralbyrå, kystverket, kartverket, statsbygg, alle departementene, havforskningsinstituttet, Brønnøysundregisteret, Norges forskningsråd, metrologisk institutt, nasjonalbiblioteket, statens pensjonskasse, statens innkrevingssentral, statens lånekasse, utlendingsnemnda, veterinærinstituttet,  husbanken, fylkesmennene, arkivverket, finanstilsynet, statens legemiddelverk, nasjonal sikkerhetsmyndighet, statens landbruksforvaltning, bispedømmene, Norges geologiske undersøkelser, norsk polarinstitutt, luftfartstilsynet, statsministerens kontor, petroleumsinstituttet, sametinget, norsk pasientskadeerstatning,  riksantikvaren, post- og teletilsynet, forbrukerrådet, fylkesnemndene for barnevern og sosiale saker, statens arbeidsmiljøinstitutt, konfliktrådene, statens strålevern, norsk kulturråd, statens helsetilsyn, norsk filminstitutt, konkurransetilsynet, j, kirkerådet, jernbanetilsynet, likestilling- og diskrimineringsombudet, datatilsynet, statens havarikommisjon, kontoret for voldsoffererstatning, medietilsynet, norsk romsenter, fredskorpset, språkrådet, sysselmann på Svalbard, , hovedredningssentralen, barneombudet, norsk kulturminnefond, riksmekleren, og mange andre.

Hva alle driver med vet jeg ikke.  Og mange ville jeg nok ikke merke at ikke gjorde jobben sin.  Men jeg antar og at mange av de er slike stillinger som man først forstår hva driver med når de ikke lengre gjør arbeidsoppgavene sine – slik som husarbeid. Ingen ser at jeg vasker gulv og vasker opp, det er først når det ikke blir gjort at man ser det. 
Men mange av disse gjør arbeidsoppgaver vi er helt avhengige av for at hverdagen og samfunnet skal gå rundt. Statens vegvesen f.eks.  Kjekt at de er på plass så mye som det har lavet ned av snø i det siste- og nå som det er meldt mildvær, er jeg glad for at de strør.  
Jeg tror samfunnet vårt raskt ville bli lammet hvis de statsansatte la ned arbeidet, eller som i USA sitt tilfelle, ble utestengt fra arbeidsplassen sin.   I tillegg kommer utfordringene hver enkelt familie med en statsansatt ville ha med daglige utgifter.  

Så hva er uenigheten? Hvorfor har de amerikanske politikerne valgt å kaste landet sitt ut i en slik krise?   
Jo ,innvandring.  Eller rettere sagt, ulovlig innvandring. Skal 800.000 ungdommer som kom til USA ulovlig som barn få bli eller ikke? Høres det kjent ut? Ligner det vår hjemlige strid om oktoberbarna?

Jeg blir skremt av politikere som står så fast på sine prinsipper at følgene ved å være prinsippfast får langt større konsekvenser enn det det ville få om man slapp prinsippene. Jeg antar at å innvilge opphold til 800.000 unge som har vært i landet siden de var barn vil halangt mindre økonomiske konsekvenser for landet enn det den Shutdown som nå gjennomføres. 

Kunne noe liknende skje her i landet?
Jeg håper ikke det, men jeg er neimen ikke sikkert. De siste uker har vel bevist en gang for alle at dømmekraften til mange av våre politikkere ikke alltid er til stede – i det minste ikke når det gjelder egne handlinger.

 

2 kommentarer
  1. Det som er mest skremmende, er hvor mange som skal ha lønn uten at nye verdier produseres. De bare forbruker verdier. Offentlig sektor er altfor stor i forhold til befolkningen. Og likevel går det meste tregt av saksbehandling. 🙂

  2. Hallo i luken: Veldig mange offetlig ansatte gjør en uvurderlig innsats hver dag. Jeg er i det minste glad for eir som blir brøyta at noen passer på at fly ikke ramler ned at vi har domsstoler osv

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg