Det lurer farer over alt…..

Tidlig lørdag morgen, og frihelg.  Radioen skurrer og går i bakgrunnen, og jeg maser på en trøtt ungdom som må opp.  Det er godt med en fridag.  På jobben merker man at ferieperioden begynner å bli over.  Kalenderen fylles opp med møter.  Hverdagen er tilbake.  
Har satt fokuset på alenearbeid og faren for vold og trusler nå etter at jeg startet å  jobbe igjen etter ferien. Vil så gjerne at arbeidsgiver skal sette inn tiltak FØR noe skjer.

Radioen melder om at en Drosjesjåfør har blitt ranet i natt.
Det hadde gått bra med drosjesjåføren.  Han var ikke kommet fysisk til skade….

Ikke fysisk kanskje, tenker jeg, men hva med psykisk?  
Hvor lang tid vil det ta før han setter seg bak rattet i drosja igjen?  
Hvor lenge vil det ta før han rolig og avslappet hilser drosjekunder velkommen inn i drosja uten at kroppen er i forsvarsposisjon ?  Hvor lenge er det før han igjen føler seg trygg ?

En sen nattetime for noen uker siden gikk en sliten bartender hjem fra jobb.  I et stille strøk av byen ble hun overfalt.  Noen så hva som var i ferd med å skje og kom løpende til. Hun fikk hjelp.  Noen brydde seg. Noen var på rett sted til rett tid. Det gikk bra. Hun kom ikke fysisk til skade…
Men noe av tryggheten er borte.  

Radioen fortsetter og surre. Det har gått en halv time, og det er ny nyhetssending.  Lokalnyhetene melder at en kvinne ble angrepet med kniv i en parkeringskjeller da hun var på vei til jobb i morges…

Enten vi liker det eller ikke, må vi innse at vold og trusler blir stadig mer vanlig.  Av mange forskjellige grunner har vi fått et samfunn hvor noen fortere tyr til vold for å løse konflikter, for å hevde seg eller bare fordi de kan… Jeg ønsker ikke gå inn på hvorfor her.  Sammenhengen er sammensatt og det er ikke bare en faktor som spiller inn.  

Vi kan ikke skape et samfunn hvor ingen blir utsatt for vold og trusler.  Det er utopi, Men vi kan gjøre noe for å minske risikoen.   Alenearbeid er en kjent risikofaktor.  La oss eliminere den risikoen FØR det skjer noe.  

 

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg