48 timer bør vi klare…..

Småbarnsforeldre er fremdeles på bloggtopplista   Og i dag synes jeg hun fortjener plassen.  Hun skriver om omgangssyke og det å holde barn hjemme fra barnehagen når de er syke.  Jeg dalte fra en 46. til en 53. plass.  Det er bra at omgangssyke trumfer coronavirus.

Regelen er den samme for barnehagebarn som for oss som arbeider i helsesektoren. Har du oppkast og/eller diare, holder du deg hjemme 48 timer etter siste omgang.  I barnehagen skal barna også ha vært feberfrie i 24 timer før de dukker opp.  Kan kanskje også være en god regel for arbeidsplassen?

På arbeidsplassen min er de fleste flinke til å forholde seg til 48 timers regelen. Ledelsen har og forståelse for den.  En gang en ansatt ringte leder og fortalte at han dessverre ikke kunne komme på arbeidet den dagen på grunn av diare, svarte leder at det selvsagt var greit.  Men fortsatte så i god helsearbeider-stil “Når hadde du avføring sist?”  Hun ville vite hvor raskt hun kunne forvente han tilbake på arbeid, eventuelt når han kunne tenkes å være klar for eventuelle ekstravakter hvis en annen arbeidstaker skulle bli syk.

Småbarnsforeldre hever pekefingeren og ber foreldre respektere 24 og 48 timers regelen. La barnet ditt bli friskt hjemme!  Jeg støtter den oppfordringen. Ikke bare på bedringens vei, litt bedre, neste feberfri eller bare med et par tre løse bleier.  Helt frisk i 48 timer.  Og er du arbeidstaker og forelder, tenk litt mer på barnet ditt og litt mindre på arbeidsplassen.  Du er sjelden helt uunnværlig, og arbeidsplassen klarer seg nok uten deg disse 48 timene.

Hvis vi ser på Ullevål sykehus og coronaviruset i disse dager ser vi at når en mann gikk på arbeid med smitte førte det til at 4 andre arbeidstakere ble smittet og 60 kollegaer måtte i karantene.
Omgangssyke smitter relativt lett, og barnehagebarn har gjerne litt mer nærkontakt med hverandre enn de fleste arbeidstakere.  De klemmer på hverandre, ligger oppå hverandre i store hauger på madrasser, biter i de samme duploklossene og kliner snørr og gørr på spadene i sandkassa.
Så hold barnet ditt hjemme så er du med på å forsøke å forhindre at også ditt barn får en omgang til.

Og for småbarn så vel som arbeidstakere.  Paracet behandler ikke sykdom, det lindrer symptomene.  Det får feberen til å synke, men feber er bare et symptom på at sykdom herjer i kroppen.  Selv om du får ned feberen med Paracet kan du eller barnet ditt fremdeles være smittespredere.
Har du et arbeid hvor du sitter alene på et kontor og har minimal kontakt med andre folk kan du selvsagt gå på arbeid full av Paracet, men arbeider du tett på syke mennesker holder du deg hjemme.

Syke barn proppes ikke fulle av Paracet for at Mamma eller Pappa kan levere de feberfrie i barnehagen og  så være langt vekk og umulig å få tak i innen virkningen av medikamentet går ut.

Ja, jeg vet det er litt vondt å ta den telefonen til arbeidsplassen og si at du har sykt barn – igjen.
Og ja, jeg har levert barn i barnehagen som hadde hatt godt av å være hjemme en dag til eller to.
Muligens har jeg bidratt til at andre barn har blitt smittet.  Og jeg har gått på arbeid mange ganger jeg heller burde holdt meg hjemme.  Spesielt hvis det var helge- eller høytidsvakter.
Også jeg har følt meg uunnværlig på jobb.

Men la syke barn få bli friske hjemme.  Og la de få være friske i 24 eller 48 timer før de sendes i barnehagen, selv om de er helt propell og ikke virker syke i det hele tatt.
La også deg selv ha tid til å bli ordentlig frisk før du haster avgårde på arbeid.  Det vil lønne seg i det lange løp.

 

1 kommentar
    1. Kunne ikke vært mer enig!
      Jeg har selv jobbet i barnehage i årevis, og har sett at mange er uunnværlige på jobben sin, dessverre. Godt å sette fokus på denne ukulturen.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg