På innlegget Staur og underbukser fikk jeg en kommentar som gikk på at ved stortingsvalget i 1945 så fikk Kommunistpartiet flere representanter enn Bondepartiet. Det var et faktum jeg ikke var klar over, så jeg måtte jo sjekke litt.
Det stemte. NKP hadde en oppslutning på 11,9% ved valget i 1945 og var landets 4. største parti. En økning på hele 11,6% fra valget i 1936. Bondepartiet hadde en oppslutning på 8% som var en nedgang på 3 %.
Resultatet kunne lett ha blitt noe annerledes. I Stavanger var det bare én stemme unna at Norges Kommunistiske Parti fikk et ekstra mandat; da ville Arbeiderpartiet hatt halvparten av representantene, med NKP i vippeposisjon. Arbeiderpartiet måtte da enten ha danna en mindretallsregjering eller en koalisjonsregjering sammen med NKP.
Det ble oppdaget feil i stemmetellingen i Stavanger, og NKP la inn klage og krevde omvalg. Valgstyrene, både lokalt og nasjonalt, valgte å godkjenne valget til tross for at alt tyder på at NKP hadde rett.
Saken ble enda verre av at det ble avlagt vitnemål om at det flere steder mangla lister fra NKP i valglokalene.
I Flekkefjord hadde ingen valglokaler lister fra NKP, og valgfunksjonærene avviste muligheten for å skrive partinavnet på blanke stemmesedler. Flere NKP-medlemmer så seg derfor nødt til å stemme på Arbeiderpartiet, og Flekkefjord ble den eneste av Norges seksti kjøpsteder som ikke hadde en eneste stemmer på NKP dette året. (Kilde: Stortingsvalget 1945, Lokalhistoriewiki.no)
Jeg filosoferer litt over hvorfor NKP fikk et så stort oppsving etter krigen. Fra å være et lite parti med 0,3% og så bli det fjerde største partiet. Hvorfor stemte folk plutselig på NKP? Var de ikke redd disse forferdelige kommunistene? Hvorfor trodde de at de hadde noe å bidra med nå som landet skulle bygges opp igjen?
Jeg vet ikke, jeg levde ikke da. Men jeg tenker at kanskje det har noe med at folk hadde fått føle på kroppen hva nazisme, fascisme og annet høyreekstremistisk tankegods kan føre til.
Nasjonal Samlings ideologi var i hovedsak nasjonalistisk, med sterke fascistiske overtoner. Flere av lederne i partiet, slik som Frederik Prytz og Johan Bernhard Hjort hadde tidligere vært aktive i Høyre, mens Quisling hadde vært Forsvarsminister i to Bondeparti-regjeringer
Nasjonal Samling anså Sovjetunionen og kommunismen, «bolsjevikene», som sin største motstander. Som andre fascistiske partier var NS sosialt konservative, svært nasjonalistiske, og kun «sosialistisk» i den form at man foraktet storkapitalismen (som man mente ødela bondesamfunnene i Norge) og ønsket en sterk stat organisert gjennom fører-prinsippet, hvor makten gikk ovenfra og ned.
Det var et diktatorisk styringssystem der de viktigste oppgave var å disiplinere medlemsmassene, særlig innen fagbevegelsen og arbeidslivets organisasjoner. Staten skulle selv være en stram organisasjon, med vekt på enhet, disiplin og samarbeid. Det var først og fremst en styringsmodell for tysk og italiensk fascisme i mellomkrigstiden.
Så ja jeg tror noe av oppslutningen om NKP kan forklares av at folk ønsket å ta avstand fra den politikken okkupasjonsmakten hadde utøvd. De ønsket å være med å bestemme sin egen hverdag.
Folk fryktet ytre høyre mye mer enn de fryktet kommunismen. Mange av kommunistene hadde og vært aktivt med i motstandsarbeidet i Norge under krigen, både blant Gutta på skauen og i annet illegalt arbeid. Sovjetunionen var med å frigi Finnmark. Nordmenn der var glade når den Røde Arme’ dukket opp.
Når man ser på politiske strømninger i Europa i dag kan man se mange likhetstrekk med mellomkrigstdens Europa. Ikke minst når man ser hvordan høyreekstreme partier blomstrer opp og får fotfeste i nasjonalforsamlingene i land etter land.
Noe av vitsen med å lese og lære om historie er slik jeg ser det og ta lærdom av historien. Unngå å gjøre samme feilen en gang til.
Hvordan kan vi demme opp mot fremmedhatet og fremmedfrykten som er grunnlaget for mye av fremveksten av de høyreradikale partiene i Europa? Enten vi snakker om Giorgia Meloni, fra Fratelli d’Italia, Ungarns Viktor Orbán og hans parti Fidesz eller Nederlands Geert Wilders og hans Partij voor de Vrijheid.
I disse dager er det valg til Europaparlamentet. Mellom 6. og 9. juni kan 350 millioner stemmeberettigede EU-borgere velge sine representanter til parlamentet.
Dagens parlament består av sju politiske grupper med henholdsvis Kristendemokratene (EPP) og Alliansen av sosialister og demokrater (S&D) som de største. 720 representanter skal stemmes inn i år, 15 flere enn i forrige periode-
Identitet og demokrati-gruppen representerer ytre høyre. Franske Marine Le Pens Nasjonal Samling er blant partiene som inngår her. Sammen med Europeiske konservative og reformister, styrt av Italias statsminister Georgia Meloni, ligger de an til å kunne få 144 av parlamentets seter, ifølge meningsmålingen til Politico.
I dag har de til sammen 118 seter.
I tillegg kommer flere mindre grupperinger på ytre høyre, som kontroversielle tyske AfD. Gjør de det bra, kan endringene i parlamentets sammensetning bli stor.
En høyredreining kan bety mer søkelys på nasjonale problemer og strengere grenser, og mindre på grønn omstilling og arbeideres rettigheter.
Sverigedemokraterna fører valgkampanjen «Mitt Europa bygger murar». Å sikre Europas grenser mot masseinnvandring er en av partiets kjernesaker. Videre er de sterkt kritiske til EUs klimapolitikk, som de mener er mest symbolpolitikk.
Høyrepopulistiske partier maner til splittelse heller enn samhold, og de kan utgjøre en trussel både mot faglige rettigheter og i verste fall også mot demokratiet.
Det er dyrtid og stor usikkerhet i Europa som i Norge for tiden. Prisene stiger langt mer enn lønningene. Kraftprisene har gått til himmels. Folk føler usikkerhet for krigen i Ukraina og hvilke følger den får for de andre europeiske landene, både på kort og lang sikt.
Ytre høyre-politikere har forstått betydningen av følelser, og derfor gir stemme til folks mistenksomhet og utrygghet. De gjør uro om til politikk, mener Claes-Mikael Stahl han er visegeneralsekretær i ETUC, en sammenslutning for europeisk fagbevegelse.. For eksempel når de snakker om at innvandrere kommer og utkonkurrerer folk på arbeidsmarkedet.
For de som kjenner til historien, høres dette ikke kjent ut? Minner det ikke om både tankegods og strømninger fra mellomkrigstidens Europa. Vi husker hvor den førte oss. Vil vi virkelig dit igjen?
Nei jeg sier ikke at Putin er svaret. Putin og oligarkene er vel ikke akkurat et samfunn med små forskjeller? I følge EU-parlamentsmedlem Marc Angel er det studier som viser pengestrøm fra Russland til høyreekstremistiske partier.
Det er mange som kan se seg tjent med et splittet Europa.
Da det norske folk hadde følt konsekvensene av nazistisk og fascistisk politikk på kroppen sist fikk NKP et sold oppsving. Hvorfor vet jeg ikke, men jeg tror det kan ha noe med at folk følte for samhold, solidaritet og det å bygge ladet sammen. Man ønsket det motsatte av hva man hadde følt på under okkupasjonen.
Når Trump fritt fikk fosse frem med valgkamptaler som var rene blåkopier av de famøse talene som i sin tid ble avholdt av Hitler, bare at han hadde satt inn muslimer & mexikanere i stedet for Hitlers jøder og kommunister, ble ethvert håp om repriser av den historien feid kjepprett til helvete, for å si det rett ut. Surrealismen tas så til et helt nytt nivå i det denne valgkampen har nådd sitt ‘peak’ parallelt med at det, som seg hør og bør under årsmarkeringen for krystallnatten, går mannssterkt ut med flagg, fakler og faner og fyller gatene med folk som masjerer taktfast til parolen ‘Never again!!’ – Jeg husker jeg revnet fullstendig, og brølte ‘DERE SITTER JO OG SER PÅ REPRISESENDINGEN AS WE SPEAK, FORBANNEDE FJOLS!!!’ + et par hakket sterkere fraser av alle lungers kraft. Om bare vinden hadde blåst i riktig retning, tror jeg faktisk de kunne ha hørt meg *hehe*
Trump, Giorgia Meloni, Viktor Orbán, Geert Wilders, Tino Chrupalla ….. Sikkert fler. Er det ikke en i Østerike og?
Det er skremmende og tankegodset er relativt likt tankene fra 30-tallet. Som du skriver, bytt ut jøder med muslimer og kommunister med immigranter.
Utrolig spent på hvor sterke den blokken blir i EU-parlamentet nå. Når Trump da blir president….
Det er riktignok enkelte som hht har passert- eller ligger tett opptil til grensen for det høyre-ekstreme som har kommet til makten i Europa etterhvert også, men fra mitt ståsted er den potensielle Adolf Hitler 2.0 Donald J. Trump.
En ting er dette med å skille mellom det å være svært innvandringskritisk (om så en måtte være enig eller uenig), og igangsette segregering av en bestemt gruppe av samfunnet. Det er m.a.o noe ganske annet å ønske en stans i innvandringen fra nasjoner hvis kultur er kjent for å være basert på en temmelig rigid fortolkning av islam fordi en anser dette uforenlig med nasjonens eget kulturelle ståsted, og det som faller inn under segregering. Og hva en enn måtte mene om Europas regimer i de ytre høyreplasserte gemakker, har de i det minste til gode å gjengi Hitlers taler ordrett slik Trump har fått for vane.
Men fra mitt ståsted, kommer dette her allikevel helt i skyggen av at Trump både har uttrykt en udelt beundring for lederskapet til hhv Kim Jong-un og Vladimir Putin, OG gitt åpent uttrykk for at han gjerne kunne tenkt seg rollen som diktator selv. Dette fordi han allerede har forsøkt å begå et statskupp! Det var riktignok elendig planlagt, og i det hele tatt, men ikke desto mindre er det hevet over all tvil at han organiserte- og utkommanderte angrepet på kongressen 6 januar 2021. Jeg mener.. Når de til og med kan skilte med en par meldinger hvis avsender er ingen ringere enn hans egen sønn, Don Jr. som henvender seg til stabssjefen, eller noe i den duren i ren desperasjon der han bla.a sier “..get him to call off this fucking shit NOW!!” så er det vel neppe mer å si i det anliggendet *hehe*.
– Og med tanke på hvor langt han var villig til å gå mens han fremdeles hadde et potensielt gjenvalg å tape, -hvor langt kan han ikke da tenkes å ville gå ved utgangen av en potensiell ny presidentperiode, hvor dette med gjenvalg er utelatt fra ligningen!??
Donald Trump er i en klasse for seg. ingen tvil om det. Og ja jeg er skremt med hva han kan finne på hvis han får fornyet tillit og blir president. (Noe jeg tror han kommer til å få.)
AfD sin framgang i Tyskland skremmer meg. En del politikere fra det partiet har kanskje ikke sitter store deler av taler AH holdt, men nøyd seg med å bruke sitater og tekstet fra Nazistiske propaganda fra den gang da.
Unngå og gjøre samme feilen en gang til…..
Ja RØDT siger på det er helt sikkert.
Men kanskje Rødt ikke er så farlig som de høyre-ekstreme som er i vinden i Europa nå…..