På torsdag i forrige uke var det tid for det første kommunestyret med den nye gjengen, og med ny ordfører.
Jeg har jo som mål å vise at det å engasjere seg i politikk kan være interessant, og givende. Smitte noen til å gå inn i politikken, kanskje. Så da tenkte jeg og gi dere “høydepunktene” fra møtet.
Bildet er hentet fra da vi hadde opplæring for folkevalgte i kommunen. Jeg har fremdeles ikke funnet ut om det er sunt å være kommunepolitiker, men heller til at det ikke er direkte usunt.
Jeg hadde jo en interpellasjon om sosialtrygdsatsene, og spurte ordføreren
Vil ordfører be Kommunedirektøren fremme en sak hvor vi politikere får belyst hvilken effekt det ville
ha økonomisk, samfunnsøkonomisk og på det menneskelige plan og øke sosialhjelpssatsene ut over
statens minimum, slik flere kommuner allerede har gjort?
Ordføreren ville se på effekten på økonomien, altså det rent matematiske. Å øke sosialtrygdsatsene ut over statens minimum ville gi økte utgifter for kommunen. Punktum! Å se på det samfunnsøkonomiske, eller at ting henger sammen gikk ikke inn. Litt skuffet men kanskje ikke så overrasket.
Lokalavisa fulgte opp med en artikkel denne uka. Jeg har støtte for mitt syn blant en del av lesere til lokalavisa. Ikke minst reagerte folk på at det i Ordførerens svar sto at å lage en slik sak som jeg ba om ville være krevende for kommunedirektøren. Livet er kanskje også krevende for de som ikke har nok penger til at hverdagen går rundt.
Neste sak jeg vil kommentere er interpellasjonen fra Venstres unge representant Even. Han er 18 år og russ til våren, og spurte om ordføreren ville få kommunedirektøren til å lage en sak om gratis hjernehinnebetennelse til russen. Det lovet ordføreren å få en sak på, og det relativt raskt. Mange kommuner har dette tilbudet mens i andre kommuner må man betale noe selv. Even var redd for at russen da kanskje droppet å vaksinere seg. Det var nok annet å bruke penger på i en dyrtid.
Helt grei interpellasjon. Jeg er overbevist om at vi i Rødt kommer til å støtte gratis vaksine når saken kommer opp. Tipper og at det blir flertall for det, det er ikke den store kostnaden.
Hvem tok så ordet og entret talerstolen etter Even? Jo, han nye fra Kr.F.
Om han var i mot gratis vaksine er jeg usikker på. Men han fortalte at det var da flere måter å unngå å bli smittet på, som å la være å drikke av samme flaske, holde avstand, ikke samles i store grupper, ikke drikke alkohol, passe på å få nok søvn og passe på stemmen og stemmebåndene ved ikke å skrike å gaule.
Det bredde seg en lit nervøs uro i salen under dette innlegget. Skulle man le eller ta mannen seriøst?
Hun andre fra Rødt ba om ordet, entret så talerstolen og sa fra kommunestyrets talerstol:
Hvis det er så foreslår jeg at Krf. fremmer en sak om å avlyse hele russetiden!
Hun var rimelig oppgitt og streng i blikket.
Et par saker gikk enstemmig gjennom uten at noen tok ordet.
Hun andre fra Rødt var oppe å sa noe under 2. tertialrapport, altså hvordan vi ligger an i forhold til budsjett etter årets 8 første måneder. Vi har brukt mer enn budsjettert i nesten alle sektorer. Hun mente at det mer var tegn på underbudsjettering på slik som skole og omsorg, som selvsagt har underskudd.
Hun hadde og tiltro til at dette kom å løse seg ved at det enten kom statlige midler, pensjonen var mer gunstig enn antatt eller at man fikk en større skatteinntekt enn forventet på slutten av året.
All erfaring tilsier at det blir slik i år og.
På finansrapporten 2. tertial var det min tur å entre talerstolen igjen. finansrapporten sier noe om gjeld og renter på gjeld, og er det noe vi har litt for mye av på Ringerike er det nettopp gjeld
En bærekraftig kommuneøkonomi er avhengig tilsier at lånegjelda ikke skal overstige driftsresultat-
Ringerike har en lånegjeld som for lengst har passert driftsbudsjettet. Ja vi har vel en lånegjeld som er nærmere 1,3 ganger så høy som driftsbudsjettet.
Jeg tenkte at jeg liksom skulle poengtere at vi ikke har råd til å investere mer enn høyst nødvendig de neste årene. Det er jo et nytt kommunestyre. Økonomene pakker gjerne realitetene inn i litt sånne vanskelige ord og formuleringer. Her er utdrag av hva jeg sa:
Skal vi klare å drifte denne kommunen på en god måte må vi har kontroll på denne delen av økonomien. Selv om det er mye mer moro å investere enn å drifte, mer spennende å bygge enn å vedlikeholde. Mer gøy å kjøpe bygninger og tomteområder, som Kefas bygget, enn å påse at vi har nok lærere og sykepleiere.
Vi er ikke valgt for å gjøre det som er moro, vi er valgt for å ta ansvar å gjøre det situasjonen krever av oss.
Så ramset jeg opp sakens kalde fakta:
Netto finansutgifter hittil i år ligger 54 millioner kroner høyere enn samme periode i fjor. Økte renteutgifter og betalte avdrag er hovedårsakene. ·
Den samlede gjeldsporteføljen har økt med 234 millioner kroner siden nyttår. Altså i løpet av 8 måneder.
All investering er i hovedsak lånefinansiert.
Låneporteføljen slik den var ved utgangen av august
viser en årlig rentekostnad på 143,8 millioner kroner.
Total lånegjeld 3.995.344.838 kr Altså tett under 4 milliarder kroner.Vi vet at vi trenger to nye sykehjem i løpet av 10 år. Vi trenger ny brannstasjon og flere av oss mener og at vi trenger nytt krematorium.
Vi er valgt for å ta ansvar for fellesskapets midler. La oss i denne perioden ta de viktige og riktige investeringene.
Kefasbygget som jeg henviser til er kjøp av en eiendom vi gjorde rett før sommeren, mot Rødt sine to stemmer. Det er ei tomt hvor Ordføreren, altså han nye, ser for seg et nytt rådhus, eller administrasjonsbygg. Han fikk mye kritikk for det i valgkampen.
Etter en liten pause så folk fikk strekt litt på beina, gått på do eller fylt opp kaffekoppen var det tid for en sak som de fleste i Ringerike er opptatt av. Mulighetene for å få til en reduksjon i de avgiftene innbyggerne betaler for vann og kloakk.
Vi i Ringerike har rigget for fremtiden vi har bygget et nytt renseanlegg dimensjonert for en befolkningsvekst flertallet i kommunestyret har fantasert om. Ringeriksbanen og en ny vei skulle komme, og folk skulle flytte i titusentall fra Hovedstaden og opp til Hønefoss. Nå kommer ikke toget riktig ennå. Byggingen er ennå ikke inne på nasjonal transportplan og har jo vært planlagt som Bergensbanens forkortelse i rundt 100 år. Muligens må vi vente i 100 år til både på Ringeriksbanen og befolkningsøkningen. I mens skal lån og avdrag for det nye renseanlegget betales. Det skal betales etter “selvkostprinsippet” altså gjennom at de som bor her i dag betaler for bygget gjennom den kommunale vann og avløp gebyret.
Selve prisene blir bestemt på budsjettmøtet i desember. Saken på torsdag gjaldt mer å se på hvordan man kunne fravike selvkostprinsippet eller forlenge avdragstiden på lånene.
Av de som var oppe på talerstolen i saken fra de forskjellige partiene tror jeg det er politisk vilje til å finne en løsning.
Om den viljen er like stor hos Kommunedirektøren er jeg usikker på. (Han bor ikke i kommunen).
I sitt saksfremlegg, skriver han at hvis vi reduserer drifte eller setter ed avdragene med for eksempel 1,5 millioner vil det bare redusere kostnadene for forbruker med 1,- kr. pr. kubikk.
Den setningen i saksfrelegget har provosert meg – og jeg måtte ta min tredje tur på talerstolen under dette møtet.
Kommunedirektøren har i sin relativt politiske vurdering en uttalelse jeg ikke kan la stå uimotsagt.
En endring på 1,5 millioner kroner gir et gebyrutslag på 1 krone! Sagt med andre ord, dersom kapitalkostnaden eller driftsutgiftene reduseres med 1,5 millioner så betyr det kun 1 krone mindre på per m3.
SSB har beregnet at en gjennomsnittsperson bruker 180 liter vann i døgnet, til vask, oppvask, hygiene osv. Dvs 65,7 kubikk i året.
Kommunestyret kan bestemme at vann- og avløpsgebyret kun skal dekke en andel av samlet selvkost, for eksempel 80 %. Da må i så fall resterende kostnader dekkes av det ordinære kommunebudsjettet. Da vi gjorde beregninger på dette høsten 2022, så ville inndekning av 20 % koste kommunen ca. 30 millioner kroner
Leser vi i saksfremlegget.
Det er nærliggende å tro at hvis vi bestemmer at vann- og avløpsgebyret skal dekke 90% av samlet selvkost så ville inndekningen av 10% koste ca 15 millioner ut fra tallmaterialet fra i fjor slik det fremstilles i saken.Hvis kapitalkostnadene reduseres med 1,5 millioner ville det gi et utslag på 1 krone pr kubikkmeter, bare småpenger i følge Kommunedirektøren.
Vel hva som regnes som «småpenger» er selvsagt avhengig av hvilken økonomisk situasjon man er i.
En reduksjon på 15 millioner ville da gi en reduksjon for innbyggerne på 10 kroner pr kubikk. 657 kroner pr, innbygger. 2,638,- kroner i året for en familie på fire.Småpenger kanskje for en med en inntekt rundt 1,5 millioner, En betydelig sum for de som har langt lavere inntekter.
Da jeg var ferdig med innlegget mitt og var på vei tilbake til plassen ba Kommunedirektøren om ordet. Han likte ikke den direkte linkingen mellom innlegget til Bøhler (altså meg) og hans private lønn.
Nei vel. Så følte han seg tråkket på tærne. Greit. Jeg fikk frem poenget mitt, og kanskje han fikk ørliten mer forståelse for hvordan hverdagen til de som virkelig sliter med de økte prisene frykter det økte avgiftstrykket kommunedirektøren legger opp til i sitt budsjettforslag for 2024.
Resten av møtet oppførte vi oss pent både hun andre fra Rødt og jeg. Hun var oppe en gang til på en sak. Ellers var vi enige. Det var stort sett enighet i det meste i salen. Man kom raskt gjennom sakslista.
Kanskje ikke så rart . Halvparten var hvem som skulle sitte i hvilke råd og utvalg. Dette går raskt fordi gruppelederne har fordelt medlemmer i råd og utvalg i forkant av møtet. Det er mange nok råd og utvalg til at alle kan få noen. Få det i grunn er så stor rift om bortsett fra Hovedutvalg og Formannskap. De har allerede blitt fordelt.
Jeg ble valgt som representant i Administrasjonsutvalget og til styret i Steinerskolen. Så ble jeg vara til eldrerådet og samarbeidsutvalget i en barnehage. Greit nok.
Administrasjonsutvalget tror jeg kan bli interessant. Der kan jeg arbeide med arbeidslivspolitikk. Det er et felt jeg kan mye om.
Steinerskolen er og grei. Den trenger jeg å lære mer om.
Eldrerådet og den barnehagen regner jeg med å ikke få så mange møter i.
Møtet ble avsluttet etter to og en halv time. Ikke verst.
Har vært på et relativt stort antall ulike møter i løpet av de siste 20 år, og din beskrivelse av kommunestyremøtet kunne jeg nikke gjenkjennende til – dog i andre settinger. Har lest referater fra kommunestyremøter fra andre deler av landet, og den der kommentaren fra kommunedirektøren fremstår som ingenting i motsetning til det som foregår i kommunestyre- og formannskapsmøter andre steder (dersom de møter jeg henviser til er referert korrekt i media) 😀
Som flere referanser i bloggen din; “Er kommunepolitikk sunt”, og det spørsmålet kan jeg virkelig spørre meg selv om 😉
For meg er det sunt, Camilla.