Blåveis….

Garmanorama er tilbake som Bunnblogger.  Men jeg må virkelig et stykke ned i innleggene hans før jeg finner noe jeg ikke har skrevet om.  Værfast i Hammerfest, Stovnertårnet og grilling ved Svartkulp har jeg jo skrevet om tidligere. Jeg må faktisk helt tilbake til 10.04 og et innlegg han har kalt “Fantastisk vårvær og blåveis”.

Været ute er litt disig akkurat nå, men de sier på radioen at det skal klarne opp. Men det er vel mer sommer enn vå nå langt ut i juni.
Blåveis tror jeg også jeg skal slite litt med å finne.

Men Garmanorama har vært på Bygdøy. Så i stedet for å skrive om blåveis og vårvær, så kan jeg jo skrive om Bygdøy.

Jeg har vært på Bygdøy flere ganger, men jeg skal ikke påberope meg å være lokalkjent. Kanskje er det snart på tide med en ny tur?

Bygdøy eller Bygdø er en halvøy som ligger mellom Frognerkilen og Bestumkilen i den vestlige delen av Oslo. Og det er her Bygdøy Kongsgård ligger.  For uten Kongsgården er det boliger, friområder og parker og har vært et populært utfartsområde siden 1800-tallet.

Det er nok stort sett museene som har lokket meg til Bygdøy, mer enn friluftslivet. Jeg har sett vikingskipene, Ra, Kontiki, Fram og Norsk Folkemuseum.  Oscarshall slott har jeg ikke fått med meg, så det kunne jo være en grunn for å ta en tur til Bygdøy.  Folkemuseet er jo og et sted jeg kunne besøke igjen. Flott sted for fotografering.
Hvis jeg skulle dra på Huk, slik Garmanorama gjorde, ville jeg og ha valgt en dag tidlig i april eller i oktober så jeg hadde hatt stranda for meg selv.  Føler meg litt mer vel på badestrender med litt mindre folk enn det det er på Huk en varm sommerdag.
Bildet over er fra Huk, avslutning på Radiografhøgskolen juni 1990. Jeg er hun med rosa bluse, og ja det er min hatt.

Frem til en gang på 1600-tallet var Bygdøy en øy, men landheving, sedimentasjon og utfyllinger har gjort den landfast. Øya var fra 1147 klostergods under Cistercienserne på Hovedøya, men ble lagt inn under kongen som krongods rett før reformasjonen. Gården Bygdøy ble avlsgård, forsyningsgård for Akershus festning.  Kongen bruke også den rike naturen på Bygdøy som jaktområde, og kong Christian IV satte opp en laftet jakthytte i 1608. Det ble begynnelsen til dagens kongsgård.

Kong Oscar I bygde lystslottet Oscarshall i 1847 -1852.

Stortinget innløste Karl Johans eiendommer i 1862 og 1863 og stilte kongsgården til disposisjon for den til enhver tid regjerende konge med familie. Resten av området ble offentlig friområde. Ytre del med gamle landstedseiendommer ble senere regulert til åpen villabebyggelse.

Jeg tror at en tur til Bygdøy bør settes på lista over ting som jeg må få til i løpet av ikke for lang tid.

 

3 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg