Det ble kanskje litt mye rom…

Som jeg skrev i dette innlegget bakte jeg lit på pinseaften. En formkake som har navnet Banan- og valnøttbrød. Oppskriften fant jeg i hytteliv 11/14. Kaka skal i følge artikkelskriverne Hanne Steinvold og Nadim Martinuzzi  holde seg godt og være perfekt til julas hyttekos. Her ble kaka bakt til pinse. Jeg vet ikke om det betyr at jeg er tidlig eller sent ute. Kaka er nå planlagt fortært lenge før jul.

Jeg tror det er et par skrivefeil i oppskriften. Den mest åpenbare er at kaka heter Banan- og valnøttbrød, mens oppskriften ikke inneholder en eneste valnøtt. Derimot inneholder den 60 g hasselnøtter. Jeg tror kanskje kaka ville bli bedre med valnøtter. Jeg så ikke det før nå da jeg begynte å skrive om oppskrifta på blogg. Valnøttbrød? tenkte jeg. Det var da hasselnøtter jeg hakket opp! Og da jeg sjekker oppskrifta jeg denne gangen fulgte slavisk (Har oppdaget at det ofte gir best resultat) står det da vitterlig hasselnøtter……

Den andre antatte skrivefeilen er av den mer kostbare sorten. Og i og med at jeg fulgte oppskriften til punkt og prikke fulgte jeg og denne setningen til punkt og prikke allerede fredag før pinse.
Bløtlegg rosinene i mørk rom, gjerne natten over. Greit nok. Det var mengden rom jeg tror muligens er feil. Det står 100g rosiner og 75 cl rom. Jeg er ganske god i matematikk. Jeg vet utrolig godt at 75 cl er 7,5 dl. 7,5 dl er nesten en hel flaske rom hvis det er en liters flaske slik den flaska Gale Gubbe Grå hadde funnet frem til meg. Jeg tipper det er en gave. Den ser fin ut, og han viste den stolt frem da han kom med den. Jeg har ikke peiling på rom.
Jeg studerte oppskriften opp og i mente. 7,5 dl rom til å bløtlegge 100g rosiner. Er ikke det litt vel mye?
Som regel når jeg tenker selv og ikke følger oppskrifta slavisk så blir det feil. Så jeg helte mesteparten av romflaska over rosinene. Og ja, de skulle garantert få lov å godgjøre seg i rom over natta.

Etter å ha bløtlagt rosinene lenge og vel begynte jeg med å hakke opp 60 g hasselnøtter.
Så blandet jeg 175 g hvetemel, 2 ts bakepulver, 1/2 ts natron 1/2 salt 1 ta vaniljesukker, 1/2 ts kardemomme, 1/2 ts nellik og 1 ts kanel sammen.
Smeltet 125 g smør og helte i røra sammen med 150 g sukker og blandet godt.
Så rørte jeg inn 2 egg.
Moste 3 modne bananer og vendte det inn i røra sammen med de hakkede hasselnøttene.

Så var turen kommet til rosinene.
Jeg så på røra. Den var en ganske så vanlig, passe tykk kake-røre. Ikke Søren om det skulle nærmere en liter mer væske inn i denne kaka. Så jeg silte av rosinene og helte de i kaka.
Jeg tok vare på romen. Gamle Gubben Grå får bestemme hva vi gjør med den. Legger ned litt frukt i den, kanskje. Jeg har sjekket litt på nett. Sånn rom er ganske dyr. Jeg ville ikke bli populær hvis jeg helte den rett ut i vasken eller at rosinene hadde badet i den.

Kake-røra ble fylt i en brødform. Det sto at det var nok til to brødformer. Men da har de nok sånne små brødformer.
Kaka ble stekt på 170 grader i 1 time, og så avkjølt på rist.

Kaka ble god og saftig. Men jeg tror du ville få samme resultat med noe mindre mørk rom. 7,5 cl er kanskje nok, kanskje litt mer. Rosinene må jo dekkes.

 

4 kommentarer

    1. Her var det mye rart i oppskriften. Såååå mye rom er feil. Sikkert komma eller noe. Var rart. Man bruker som regel bare en liten dæsj med sprit i kaker. Og valnøtter er nok mye bedre. God smak. Men du fikk en kake og sikkert veldig god.. Men mye rart var det absolutt.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg