Er formuen din klar for neste krise?

Ja nå spør jeg deg slik denne annonsen i Aftenposten spurte meg,  er din formue klar for neste krise?

Jeg vet om mennesker som er permitterte, igjen. Som har måtte sette drømmen om endelig å få råd til å kjøpe egen bolig på vent fordi sparepengene som skulle gå til egenkapital har blitt brukt til å dekke løpende utgifter i permisjonstiden. Et 20% kutt på en allerede lav lønn merkes.

Jeg vet om helsepersonell som lurer på hvor tøff den neste toppen på pandemien blir. Som lurer på hvor lenge de skal ha mareritt om overfylte intensivavdelinger, og som lurer på om de virkelig klarer å ruste seg til å arbeide lange vakter gjennom en ny smittetopp.

Jeg vet om eldre mennesker som lurer på hvor mye lenger de holder ut ensomheten. Om beboere på sykehjem som knapt har sett sine kjære på flere måneder, om naboer som av smittevernhensyn ikke lenger stikker innom.

Men selvsagt det store spørsmålet alle lurer på er hvordan formuen vil klare seg gjennom neste krise…

Jeg vet ikke helt hvorfor denne annonsen provoserte meg så mye. Kanskje fordi den så tydelig viser forskjellsnorge . For mens noen engster seg om de har penger nok til husleia, til mat på bordet og til å kjøpe nye vintersko til minsten  sitter andre å uroer seg på hvordan de skal sikre at ikke formuen sin tappes i verdi bare fordi landet er i en pandemi.

Regjeringen har kommet med krisepakke på krisepakke. Kurt Nilsen ble sikret milioninntekter i november og desember i år og – selv om julekonsertene måtte kuttes. Bedriftseiere har mottatt krisepakke på krisepakke. Jo større og solidere firma, jo større krisepakke.  De små bedriftene får betydelig mindre.  De permitterte får ikke feriepenger på dagpenger de fikk i år, og står uten inntekt i juni.

I annonsen kan jeg lese at “Kombinasjonen av en bred internasjonal investeringsportefølje og vår (firmaets) rådgivning bidrar til at kundene sover godt om natten selv når det stormer som verst i markedene” Hvem arbeider for at alle de permitterte og arbeidsledige, de eldre og syke og de ansatte på intensivavdelingen kan sove godt om natten?

Det å ikke ta mer risiko enn man tåler gir en mer behagelig investeringsreise.  Hvem sørger for at de arbeidsledige og permitterte får en behagelig reise gjennom måneder med økonomisk uvisshet?

Jeg mener ikke at firmaet “Formuesforvaltningen” som har rykket inn annonsen skal påta seg ansvaret for de arbeidsledige og permittertes nattesøvn eller mangel på feriepenger. Jeg mener ikke at dette firmaet skal bry seg om søvnløshet hos sykepleiere eller ensomme gamle. Jeg mener at dette helt klart er det offentlige, regjeringens, ansvar å avhjelpe utfordringene til de som er direkte berørt av pandemien og tiltakene som blir iverksatt.

Det er trist å merke seg at regjeringen ikke er seg dette ansvaret bevisst, men at også de er mer opptatt av å sikre at de rikes formuer forvaltes på en måte som gir mest mulig avkastning. Når kommer det krisepakker som avhjelper de problemstillinger vanlige mennesker står oppe i?

6 kommentarer
  1. Det skjer ihvertfall ikke så lenge denne regjeringen sitter. Så lenge de kan gi skattelette til de som har mest fra før, er det ikke så farlig om de som hadde lite fra før får enda mindre 😡

  2. Det som skurrer mest i mine ører er når Regjeringen forsvarer alt de har gjort for permitterte arbeidstakere gjennom pandemien. Jo, de har økt satsen til 80% av lønna. Det er fortsatt 20% lavere. Utgiftene er ikke blitt 20% lavere i samme periode.
   Bransjene selv hevder at krisepakkene oppleves som forskjellsbehandling. Eksempelvis de meget godt etablerte artistene som får millionsummer, mens mindre, og mer sårbare artister får lite eller ingen ting. Sånn kan man nevne det ene etter det andre.
   Forunderlig er det også at Regjeringen var så lite forberedt på bølge II. Hvorfor stoppet de å planlegge da sommeren kom?
   .
   Når det gjelder annonsen du bruker i ditt innlegg vil jeg si at de som har noen kroner til overs bør sette det i aksjesparefond og ikke i banken! Hilsen *formuende*
   Man trenger ikke bli milliardær av den grunn. Og har man pengene der er de mer tilgjengelig enn om de er investert i bedrifter, eiendom eller andre formueobjekter. Det er en tid for alt. Selv har jeg ikke operert med formue før godt etter jeg ble 60. Og selv ikke nå med så gresselig høy formue at det blir skatt av de. Men altså, å legge penger under madrassen, eller i banken, om du vil, er aldri lurt.

   1. Alle visste at det skulle komme en bølge to. Den skulle komme i oktober. Først sa de mai, så juli/ august. (Vi håpet å få avviklet ferien omtrent som avtalt på sykehuset) Så sa de oktober. Den nye toppen kom i oktober, nærmere november kanskje. Akkurat slik man hadde forutsett. Men regjeringen var ikke klar. Uforståelig!
    Ja sikkert lurere å spare i fond enn bank.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg