Flå kirke

I innlegget Hyggelig overraskelse skrev jeg at vi har vært på Flå i dag. Vi tok blant annet en titt på kirken der. Dere vet, meg og kirker.
Vi hadde med hundene så vi gikk ikke rundt på kirkegården og tittet på gamle graver slik vi ofte gjør. Det er mye historie å finne på en kirkegård.  De drev og pusset opp kirken. Det så ut som om den fikk et nytt lag maling. Kirkeveggene var skrapet, og det sto stilas på flere av veggene. Stakittgjerdet var fjernet på et godt stykke. Det sto lagret bak en uthusvegg. Sikkert klar for maling og reparasjon.   Så jeg nøyde meg med å ta bilde av fronten av kirken, og så lese meg mer opp etter at jeg kom hjem.

Kirken er fra 1858. Før det var det en stavkirke på andre siden av elva. Den var flomutsatt og elva forsynte seg med store deler av kirkegården og førte til settingskader så sognet søkte og fikk etter hvert lov til å bygge ny kirke der den står i dag.  Kirken er oppført av tømmer og er beslektet med andre av de tømmerkirker som arkitekt Chr. H. Grosch ga utkast til på den tid. Blant de kirkene er og Hønefoss gamle kirke (den brant i 2010) og Nes kirke her på Ringerike.  Han var Norges fremste og mest produktive arkitekt i første del av 1800-årene, og han tegnet flesteparten av de offentlige bygningene i den nye hovedstaden Christiania.

Snekkerarbeidet i interiøret er stort sett gjort av snekkermester Olsen fra Drammen, og ble malt an maler Halvorsen fra Modum. Altså i 1858. I 1949 ble kirken malt innvendig i nye farger etter forslag av arkitekt Arnstein Arneberg. Antakelig ble han spurt. om råd, altså en slags konsulentbistand. Jeg kan ikke se at han har noen tilknytning til Flå, og tviler på at han bare har svippet innom og kritisert fargevalget.

4 glassmalerier er innfelt i korets to vinduer og forestiller evangelistene.  Glassmaleriene er utført av Borgar Hauglid i 1953,  og er gitt til kirken til minne om Bernt Paulsen.
Hvorfor vi skal minnes Bernt Paulsen vet jeg dessverre ikke. Hvis noen vet vil jeg gjerne at dere legger igjen en kommentar. Altså hvem denne Bernt Paulsen var.

Opprinnelig hadde kirken et harmonium bygget av brødrene Hals, men det ble erstattet av et orgel bygget av Olsen og Jørgensen i 1922. Orgelet var en gave fra direktør Knut Knutsen Heje og fru Bertha Heje. Ekteparet Heje var bosatt i Christiania, men Heje var født og oppvokst på Flå.

I våpenhuset henger et maleri av en annen Heie. Mulig slektning med direktøren som forærte orgelet.
Det er et maleri av Kari Heie, eller “Vis-Kari”, som hun også ble kalt.

Vise-Kari var lekpredikant og klarsynt fra Flå. Hun ble født i 1828.
Kari fikk ofte anfall, noen mener disse skyldtes epilepsi, og i disse anfallene hadde hun syner, og så både himmel og helvete.
Hun reiste etter hvert ut og mante til bot og omvendelse på grunn av disse synene. Ettersom hun hadde ordet i sin makt, fikk hun snart presten i sognet over på sin side.
Spesielt hardt gikk forkynnelsen hennes ut over de lokale spellemennene, som hun skremte fra sans og samling. Mange av dem la ned fela for godt, brente dem eller grov dem ned. Til en spellemann, Kittil Geiterygg fra Nes, skal hun ha sagt at hun så et “svart hol i sjele di”.

Kari satte i gang en vekkelse som spredte seg over mye av midtre Buskerud, fra Flå og oppover Hallingdal, Krødsherad, Sigdal og Numedal. Hun er den første kvinnen som har fått tale fra prekestolen i en norsk kirke. Og det var sikkert her på Flå. Sånt synes jeg er litt stilig. Jeg mener hun kunne jo fort og ha blitt stemplet som sprøyte gal.
Kari må ha vært litt av en kvinne.

 

 

2 kommentarer
    1. Hei, da har jeg informasjon til deg vedr min oldefar, Bernt Paulsen, og har lagt ved link til Bærum Budstikke anno 1953.
      Dette var faktisk ukjent for meg frem til jeg tilfeldigvis ramlet over dette på din blogg 😁

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg