Har du husket å snu primstaven?

Den gang man hadde primstav som kalender skulle den snus fra vinterside til sommerside i dag 14. april.
Dette er altså etter gammel skikk den første dagen i sommerhalvåret.

Lenge var dette en fridag, eller og en flyttedag. Hvis tjenere og arbeidsfolk skulle bytte gård å arbeide på måttwe det gjøres i dag, eller 14. oktober som er flyttedagen på høsten.

I mange bygder på Østlandet var det vanlig å spise “Sommergrøt”, som gjerne var rømmegrøt på denne dagen. Kanskje litt sent å få middagstips nå, men dog. Du kan jo ha en litt forsinket markering av sommerdagen i morgen.

Knapt nok noen av årets 365 dager har så mange gamle værtegnknyttet til seg som dagens dato, den 14. april.

Slik været er denne dagen, blir det hele sommeren. Sol og stille vær betyr en fin sommer, regn og vind betyr en uværssommer.
Hvis de spådommene slår til kan vi forvente oss en sur og kald sommer her på mine kanter. Jeg tror ikke jeg skal rydde vekk ullgenserne riktig ennå.

Som været var sommermålsdag, skulle det bli til jonsok (24. juni), ble det sagt av gamle folk i Nordfjord.
Sommermålsdag er ett av mange navn på datoen den 14. april.
Jeg vet ikke hvordan været har vært i Nordfjord i dag, men jeg håper for folk der sin skyld at det har vært litt bedre enn her. Ellers vil det bli en kald og ufyselig vår. Dere har i så fall min største medfølelse.

Slik været er sommermål, blir det i sju uker, het det i Gauldal i Sør-Trøndelag.
Sju uker vil si til starten av juni. Så da vet dere trøndere hva dere har i vente de neste ukene.

I Romsdal sa de at frost denne dagen betyr uår.

Her hos meg har det heldigvis ikke kommet snø i dag. Hadde det gjort det vil det, fortsatt i følge gamle værtegn, snø hele ni ganger til denne våren. Jeg tror jeg hadde blitt spinnvill av et slikt varsel.

Hvis det blir frost til natta, altså natt til 15. april, vil det komme tre frostnetter til sommeren. Den første på jonsok, den andre på olsok og den siste på barsok. Altså 24. juni, 29 juli og 24. august.  Dette varselet gjelder Salten.

Så mye snø som det ligger på hustakene den 14. april, så mye skal det ligge på jordene den 17. mai. Dette værtegnet kommer fra Elverum.
Gamle Gubben Grå og jeg har valgt å ikke gå ut og sjekke taket på nordsiden av huset. Vi vil heller leve i spenning om hvor vidt det fremdeles vil ligge snø på plenen på 17. mai.

Lå det snø i fjellkanten sommermål, fikk de en kald og regnfull sommer. Da ville det snø i liene hver måned like til høsten sa man i Hardanger.
Godt det ikke var i Valdres. For så mye snø som det var i fjellet da jeg dro derfra på søndag så kan det umulig ha blitt bart til nå.  Jeg har tenkt å tilbringe mye tid på hytta i sommer, og jeg akter ikke å bli overrasket av snø når jeg strener mot utedoen langt nede i lia.

Vel, det var litt om værtegn på denne dagen Jeg forbereder meg på en kald sommer og håper jeg blir gledelig overrasket. Altså at det ikke slår til men at jeg i stedet får en god og varm sommer.

 

 

8 kommentarer
    1. Så tett som snøen faller sommerdagen, vil fluer og klegg fly i sommervarmen.
      Sies det her på Senja i Troms.
      Vi har hadd utrolig fint vær i dag, heldigvis..

    2. Åh ja, sommerdagen 14.april. Det vet jeg egentlig, men glemte det. Lærte om denne dagen av mor og far. Da de var unge var denne dagen viktig. Det var flyttedagen, som du sier. Og det med værtegnene er også interessant.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg