Hvor dum kan en bli…

Man kan si mye bra om meg. Jeg har områder jeg er virkelig god på. Matlaging og baking er ikke en av de.  Det var flere grunner til at jeg valgte meg en kokk.

I år har det blitt dårlig med hjemmebakst til jul, same preside as last year..
Men det har jo hengt over meg i hele desember at jeg burde bake til jul.  Alle flinke husmødre gjør jo det!
Ja, ganske mange av de mindre flinke eller helt elendige hudmødrene, de som er på mitt nivå, gjør også det.

Så her om dagen fikk jeg den ideen at jeg skulle bake Sara Bernhard, ikke mindre!
Jeg mener. Jeg er en utrolig dårlig baker, så gå for noe skikkelig vanskelig. Det må jo gå til… et varmt sted uten julegudstjeneste.

Oppskrifta så grei nok ut.  Sara Bernhard ville imponere Svigermor.  Hva kunne gå feil?  Ingrediensene ble skrevet på handlelista.  Dette skulle gå som fot i hose.
Feil 1:  I oppskrifta sto det at man skulle bruke ferdig kjøpt kransekakemasse til bunnene.  “Hvis du kjøper en kransekakemasse som er formet som en pølse , kan du dele den i skiver på ca 1 cm.”.
Kransekakemassen jeg hadde kjøpt på Kiwi var firkanta.
Jeg kunne sikkert ha arbeidet litt med den, og fått trillet den til ei tykk god rund pølse i stedet for den firkanta bjelken jeg nå hadde. Det hadde helt sikkert gått greit.  Kransekakemasse er relativt lett å arbeide med, og forme.  Men jeg gjorde ikke det.  Jeg tenkte at formen har vel ikke så mye å si ? det skal gå fort, fort, fort…
I etterkant innser jeg at kakene nok hadde blitt penere å se på om bunnene var runde og ikke rektangulære….
Feil 2: Stek skivene i 7 minutter” sto det i oppskriften. Vi har sånn tidsur som kan settes på 7 minutter og som piper når kakene skal ut av ovnen.. Og selvsagt brukte jeg det.  Jeg vet jo hvor fort sånne minutter går.  Og tidsuret pep det.  Jeg skrudde av pipinga – og glemte kakene.
Jeg skulle bare…  Du skjønner jeg drev og lagde Sarah Bernhard, fyll og bunner, samtidig som jeg tok ut av oppvaskmaskinen og forberedte søndagsmiddagen, asiatisk ribbe.  Da er det litt fort gjort å glemme hva en egentlig skulle….
De 7 minuttene ble i hvertfall til 10, kanskje 12 eller mer.   De rektangulære bunnene ble litt brent i hjørnene, og kanskje litt harde?
Feil 3: “Smelt kokesjokolade over et vannbad eller i mikrobølgeovnen.” Som jeg har nevnt i et tidligere blogginnlegg gikk jeg for mikrobølgeovnen.
Resultatet var et røykfylt kjøkken, og en plate kokesjokolade rett i matavfallsdunken.  Godt man har bakeskuffen full av kokesjokolade…

Da jeg var kommet så langt var ikke bakingen så moro lenge, og jeg bestemte meg for å fortsette prosjektet “neste dag”.  Vel det ble utsatt de neste dagene, men i dag fortsatte jeg.

Feil 4. Ha sjokoladekremen over i en sprøytepose med rundt hull og sprøyt topper av sjokoladekrem på bunnene”  På  ny en oppgave som burde være overkommelig.  Gamle Gubben Grå hadde til og med kjøpt ny fin sprøytepose med tupp som lå strategisk til på kjøkkenbenken rett ved siden av oppskriften. Trengte ikke leite meg gjennom samtlige kjøkkenskuffer og -skap for å finne det jeg trengte.
Så jeg stappa sjokoladekremen opp i posen og klemte og klemte, men det kom ikke, eller svært lite ut av hullet i tuppen.  Jeg kjente frustrasjonen øke, og når jeg blir frustrert er veien kort til å bli sint, og når jeg er sint blir jeg sterk og tok enda litt hardere i når jeg klemte på posen.  Ut spratt hele tuppen!  Jeg tok den i nærmere øyensyn.  Det lå en tupp med et syltynthull inne i den tuppen jeg trodde jeg hadde brukt.  Ikke rart det ikke kom stort ut av den tykke sjokoladekremen.

Resten av prosjektet gikk relativt greit .
Jeg har prøvesmakt en Sarah Bernhard.  Bunnen var beinhard, så den  gikk rett i komposten. Håper de mykner litt når de får stått en stund med sjokoladekrem og sjokoladeovertrekk på seg så ingen blir skadet i forsøk på å spise dem.

 

15 kaker står i en boks nede i den kalde matkjelleren, og så står det to stykker på ei skål i kjøleskapet så Gamle Gubben Grå og Yngste Sønn kan få en smaksprøve når de kommer fra jo

10 kommentarer
    1. he he synes du er flink jeg, flinkere enn meg i alle fall. Det nærmeste jeg har kommet julekaker i år er ferdigkjøpte bertilpepperkaker fra Rema1000.

    2. Huffa meg. Jeg føler med deg. Kjenner følelsen. Og jeg lo. For det var skikkelig morsomt skrevet. Avstanden mellom tragedie og komedie er visst nok relativt kort :))).

    3. Jeg syntes at disse kakene virket veldig innviklet å lage jeg, så jeg beundrer deg for forsøket. Jeg er definitivt ingen baker, så jeg prøvde meg på brune pinner jeg… Selv det holdt på å gå galt. Du skriver litt humoristisk, så jeg kunne ikke annet enn å dra på smilebåndet. Hva syntes mannen og sønnen?

      1. Mannen, som jo er kokk og ekspert så at kremen, og sjokoladetrekket var perfekt. Men at bunnene var harde og sikkert kunne vært stekt litt kortere. Og at de jo hadde blitt penere om bunnene var runde. Tenker vi gjør et nytt forsøk med senere skuldre i romjula.

    4. Helt fantastisk🤣Ler høyt med meg selv. Det er som jeg skulle gjort det selv. Jeg skal prøve meg igjen på disse kakene- smaker sykt godt. Både de firkanta og de runde☺️😂

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg