Jeg heier på Martine Halvs.

Veldig ofte når Martine Halvorsen, eller Martine Halvs som bloggen heter tenker høyt blir det topp-plassering på bloggtopplista.  Vel fortjent, for dette er ei dame det er verdt å lytte til.  I går skjelte hun ut de flestesom ikke forstår hvordan de skal oppføre seg i disse corona-tider.
Jeg er helt nede på en 49. plass.  En real utskjelling trekker flere lesere enn brukte vattpinner, oransje suppe og et negativt syn på trening.  Nå har jeg lærtdet er utskjelling som skal til. Få se om jeg klarer å få til en skikkelig utskjelling i løpet av dagen.

Martine langer ut mot hyttefolk som melder flytting til hytta for å få lov å dra dit i påsken. Sorry folkens, men selv om for eksempel Sør-Aurdal der vi har hytte skulle få 30.000 nye innbyggere denne uka, så er ikke helsevesenet i kommunen bygget opp til å takle det innen påske.  Det er ikke slik det fungerer. Og det er fordi man ikke ønsker at helsevesenet i en liten distriktskommune skal knele at man ikke ønsker folk på hyttene.  Er dette så vanskelig å få inn i pappskallen?

Martine fortsetter med ungdom som drar på fest, og deler det på sosiale medier.
Festing i disse dager er like dumt enten du deler det på sosiale medier eller ikke.  Det at du velger å dokumentere at du er idiot, gjør ikke saken noe bedre. Dokumentet idioti som finnes på nettet til evig tid. “Se her, barnebarn. Under den store covi-krisa i 2020 da alle fikk beskjed om å holde seg hjemme var bestemor dritings på fest.”  Dokumentet idioti kan og være litt dumt hvis du senere søker en jobb som krever at du kan ta ansvar.  Jeg er ofte med på å rekruttere folk til lederstillinger, og ja. Jeg sjekker sosiale medier. Men er man dokumentert idiot er sikkert lederjobber uaktuelt i alle tilfeller.

Og så har vi dolle-dukkene da, som hysterisk ringer salonger for å få fjernet etterveksten, barten eller hårene på legga.  Som vil betale svart, dobbel pris hva som helst for å få den behandlingen de mener er livsviktig for dem.  Har hårblekingsmiddelet etset vekk hele hjernen?  Er det helt tomt der oppe som vi andre har normal tankevirksomhet?

Det er selvsagt også en menneskerett å få lov til å sitte på uteserveringene tett i tett og kose seg med en øl eller tre i sola.  “Når ølet renner inn renner vettet ut ” sier et gammelt ordtak. Men her tror jeg vettet har rent ut lenge før de tok plass i solveggen og fikk i seg den første slurken med øl.

Folk mister jobbene sine. De mister inntektene sine og  går usikre tider i møte. Kommer de til å klare å beholde huset? Bilen? Hytta de arvet etter bestemor?

På sykehusene utsetter vi alle planlagte operasjoner som kan utsettes. Det er ikke alltid vi helsearbeidere og pasientene er enige om hvilke operasjoner det er.  For har du gått med den hofta som er så vond og som gjør at du knapt klarer å gå fra garasjen til huset, er det for deg en helt nødvendig operasjon. For oss er det noe som må vente.

Studenter, elever og lærlinger føler usikkerhet over veien videre.  Får jeg tatt den eksamen , kommet meg inn på det studiet i utlandet? Blitt ferdig med lærlingtida gått opp til svenneprøve. osv.

Vi i helsevesenet har gått med på å arbeide både 12 og 16 timers vakter.  Vi har gått med på å arbeide mye overtid , utrolig mye overtid.  Så mye at det kommer til å gå på helsa løs for enkelte ansatte.  De fleste av oss begynner å innse at sommerferien i år kommer til å bli avlyst for oss alle.  Alt dette gjør vi ikke fordi  jobben er et kall, men fordi vi må!  Noen må ta seg av alle de som blir syke, og vi klarer det bare hvis alle står på alt vi kan.
Noen av oss kommer garantert til å bli smittet av pasienter. Forhåpentligvis er det ikke så mange av oss som kommer til å dø etter å ha blitt smittet på jobb.

Vi kan ikke klemme hverandre, klappe hverandre på skuldra eller ta hverandre i hånda. Ikke en gang i begravelser.  Vi får ikke en gang være mer enn 50 personer til stede når vi skal ta farvel med en kjær slektning, nabo eller venn.

De eldre er mer ensomme enn noensinne. Bor de på sykehjem eller i en  omsorgsleilighet får de ikke besøk. Institusjonene er hermetisk lukket for besøk utenfra. Hva det gjør med de gamle som heller ikke får med seg covi, corona og at verden er annerledes er lett å forstå.

Barn som lever med voldelige foreldre er prisgitt dem 24/7. Ingen pause i form av skole eller barnehage. Ingen lærer som får øye på blåmerker og sår. Ingen. Ingen ingen i hele verden.

Alt dette skjer i samfunnet vårt nå. Men likevel er det noen som mener at det er synd på dem, nærmest umenneskelig grusomt fordi de ikke får reist på hytta!  Som mener at flisete negler er viktigere å få fiksa på enn at vi unngår at enda flere blir syke og dør. Som mener at det er tiden for en fest til tross for hva myndighetene og resten av samfunnet måtte mene. Likevel er det noen som gir blanke f**n og mener de har soleklar rett til det.

Koble inn de siste hjernecellene du har og begynn og tenk. Tror du jeg og kollegaene mine ofrer ferien min og fritida vår for morro skyld? Tror du det er ok å ikke vite om vi har nok respiratorer til alle som måtte trenge det? Hvordan tror du det er å måtte følge en kjær bestemor til sitt siste hvilested via facetime på mobilen fordi det ikke var plass til deg i kapellet?

Hvorfor tror du vi tar alle disse forholdsregler?  Det er lov å tenke litt lengre enn sin egen nesetipp.

 

 

 

1 kommentar
  1. Og jeg er hjertens enig med dere begge! Skjønner heller ikke argumentet til helseministeren i kveld om at man ikke kan stenge kjøpesentrene fordi noen av dem også har apoteker og dagligvarebutikker – det må da gå an å stenge alle de andre butikkene på senteret utenom akkurat dem? Skjer jo hele tiden på sentre der dagligvarebutikkene gjerne holder litt lenger åpent enn resten.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg