Julegudstjeneste, o skrekk og gru

Like skadelig som julenisser som gnåler om snille barn, og barne-TV program som snakker om hvit jul til barn i vestlandsvillaer med grønne plener er selvsagt de grusomme julegudstjenestene.
Ja, det finnes tydeligvis fremdeles skoler som opprettholder den antikvariske skikken og arrangere skole-julegudstjeneste  før høytiden setter inn. (Er det forresten fremdeles innafor å snakke om julehøytid, eller høytid i det hele tatt? )
Alle skoler som arrangerer denne urgamle skikken med gudstjeneste er pålagt å ha et alternativt opplegg for de barna som har foreldre med kryss-intoleranse for gamle murbygninger og  salmesang..
Det er for så vidt også helt greit.

Men selv når alle hensyn er tatt. Når juletrefesten er byttet ut med lysfest, samtlige julesanger som inneholder støtende ord som Jesus, engler, Betlehem og Gud er bannlyst i en omkrets av 300meter fra skolebygningen og det alternative opplegget er på plass.  Så er det noen foreldre som fremdeles føler seg krenket bare over å ha fått en påminnelse på sin mobil som inneholder ordet gudstjeneste.
Jeg registrerer debatten på fb, og den stakkars læreren som forsøker å forklare og forsvare seg, og tenker at det er jammen meg ikke rart det ikke er “fred på jord, fryd på jord”.

Egentlig sitter jeg og er litt provosert av hele debatten.
For helt ærlig; hvilken skade vil det gjøre på et barnesinn om det måtte lide seg gjennom en snau times gudstjeneste sammen med skolekameratene en gang i året?  Er dere redde for at barna skal komme tilbake fra skolegudstjenesten å være frelst?  At de skal bli kristne funndamelister av en time med tresmak i baken og litt salmesang?
Og hva hvis det verst tenkelige skulle skje, hvis barnet ditt fikk en tro du ikke deler, og begynte å kalle seg kristen, ville det være verdens undergang?

 

 

2 kommentarer
  1. Man blir ikke frelst av skolegudstjenestene. Jeg vokste opp i en tid da det var sånne et par-tre ganger i året , i tillegg måtte vi nipugge alle budene med Pontoppidans forklaringer, trosbekjennelsen, fadervår og et lass med salmevers fra Landstads reviderte.
   Skoledagen startet med en liten bønn, og jaggu måtte man be for maten også.
   Jeg er fremdeles ikke kristen. Skolegudstjenestene var et avbrekk, litt hyggelig fri fra skolen siden det tok litt tid å traske frem og tilbake mellom skolen og kirken også.
   De må slutte å ødelegge tradisjoner. Det er nå slik at nye landsmenn har med sine egne tradisjoner, og en del av dem tar til seg noen av våre fordi de bor i Norge. Julen er jo egentlig ingen kristen skikk, og det har flere muslimer fått med seg. De feirer den også i tillegg til sin egen Eid. Hyggelig, det. Det skal ikke være slik at vi som var her fra før pådyttes en masse endringer pga nye innbyggere. Det er ikke de nye som forlanger det, det er en del altfor venstrevridde nordmenn som foretar seg mye rart innimellom, synes jeg. Forbud mot nisseluer, vekk med skolegudstjenester, og her ble det slutt på utdeling av Det nye testamente til 4.klassinger på skolen fra Menighetsrådet eller hva det kalles. Jeg hadde flere barn, og dermed flere av disse bøkene. Tro meg: Ingen har åpnet dem og lest. Sånn sett kunne Kirken spart seg utgiftene, men det er kanskje en slags god gjerning eller misjonering for dem. Hva vet vel jeg?
   Jeg synes vi er ganske ok mennesker likevel, selv om gudstroen mangler. Ikke bedriver vi kriminalitet, ikke drikker vi, ikke ditten og ikke datten. Omtanke for andre, hjelper og støtter der vi kan.
   Jeg husker forøvrig fra unge dager at jeg syntes det var veldig rart at så mange ga penger til misjonen o.l. samtidig som de aldeles ikke tålte en farget person i sin nærhet, for da var det jo begynt å komme nye landsmenn pga arbeid her. 🙂

   1. Du er inne på noe. Du er kanskje eldre enn meg, fordi vi slapp Pontoppidan.
    Du har helt rett i at det ikke er de med annen kultur som ønsker å fjerne gamle tradisjoner, men folk som desverre er vridd litt feil. Mange av de er på venstresida i norsk politikk, desverre.
    Jeg er rød, aktiv politiker i Rødt. Har min Gudstro selv om jeg ikke renner dørene ned i kirken. Og jeg klarer ikke å fatte at noen kan ta skade av en julegudstjeneste

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg