Kjerringa svarer på kokkespørsmål

Kokkejævel er fremdeles på 1. plass. Jeg på 46. plass.
I dag svarer han på spørsmål om mat som han har fått på bloggen sin.
Ingen skriver spørsmål om mat i kommentarfeltet mitt.  Dere kjenner meg og vet at jeg ikke lar meg stoppe av slike detaljer.  Jeg stjeler bare kokkejævel sine spørsmål og svarer på dem.
Da får leserne også svar – ikke “Vent og se” slik som Kokkejævel svarer på mange av spørsmålene.

Hei og takk for oppskrifter. Hva ville du erstattet koriander med? Synes det smaker parfyme.
Dropp koriander hvis du ikke liker smaken. Da sparer du de pengene.

Hvordan lager du korianderdressing?

Jeg tar og finklipper koriander og persille, kutter opp et par fedd hvitløk og puttet det i en blender sammen med olivenolje og trykker på knappen . Swosjh så har jeg en flott koriander-olje. Denne korianderoljen bruker jeg til så mangt. Skal jeg lage korinderdressing ville jeg ta i litt hvitvinseddik.

Dere trodde sikkert jeg skulle svare “Jeg lager ikke korisnderdressing”. Men det gjør jeg. Har til og med bildebevis. Stor flaske koriander-olje. Jeg planter nemlig ut småpottene med krydder som jeg kjøper på Kiwi utover våren og sommeren. Mye av det vokser villig og holder meg med krydder til høsten og frosten kommer. Korianderen er en av de som virkelig trives. Det det er mye av prøver jeg å få høste inn før kulda ødelegger det. Her om dagen lagde jeg derfor koriander-olje. Stilig ikke sant? Her er det også mye persille. Vet ikke om den hadde blitt så grønn bare med koriander.

Tusen takk for fine oppskrifter. Du burde gi ut kokebok !!
Skal snart ha rypefest. Hvordan tilbereder du rypemiddag, og hva vil du anbefale som tilbehør?

Veldig hyggelig at du liker oppskriftene mine. En kjerring-kokebok tviler jeg på at ville bli noen salgssuksess….
Hvis jeg skulle ha rypefest ville jeg tatt meg av borddekkingen og overlatt kokkeleringen til Gamle Gubben Grå.  Han er jo kokk, og ville ha tryllet frem det deiligste måltid.  Jeg ville og overlatt tilbehøret til han, men jeg ville foreslått at vi benyttet noe av skogssoppen og tyttebæra vi har i fryseren.

I sommer fikk jeg diagnosen IBS og legen min ba meg gå over på lavfodmap diett,det har jeg gjort nå siden juni,jeg liker å lage mat og jeg liker å lage den fra bunnen av,men jeg savner alikavel oppskifter for oss med min diagnose,om du kan eller vil hadde det vært hyggelig om du kunne gi noen gode og smakfulle tips :=)

Ta utgangspunkt i de tingene du kan spise, Bakte rotgrønnsaker md masse krydderurter er godt.
Tomatsuppe, laget fra bunnen av, med rikelig med tomater.  Husk basilikum!!
Kos deg med kjøtt og fisk.
Jo renere jo bedre.

For oss som ikke har en rein i hagen vi kan skave av, men må i frysedisken på Rema. Noe merke du anbefaler? Har prøvd flere og det er mye som smaker tørr bark, er seigt og ungene liker ikke gummi så da….tar jeg gjerne et tips.

Har ingen rein i hagen.  Kjøper reinskav på Kiwi.  Tiner det før jeg steiker det, bruker rikelig med fett og passer på og ikke steike det for lenge. Kjøttbitene er kjempetynne og blir fort gjennomstekt og overstekt.  Da blir det tørt.
Bruk mye rømme og lag en god saus.  tror tilberedningen er viktigere enn merke…

De nye læreplanene i mat og helse legger mer vekt på samisk mat og matkultur enn de eksisterende, i tillegg til at bærekraft er et gjennomgående emne. Har du noen gode tips til retter en kan lage for et beløp som ikke koster skjorta og en arm, og som samtidig en som er uerfaren på kjøkkenet blir ferdig med å lage på en times tid?

Bidos burde gå greit på en time.
Blodpannekaker og.  Det hadde vært kult å lage med en skoleklasse,  Kanskje rundt Haloween?
Eller hva med Gumppus?

IKKE ta del lette løsningen som en av lærerne gjorde da mine barn gikk på skolen.  Ba ungene varme en boks Joika-kaker.  Det er IKKE samisk mat, selv om det er tegning av en same på boksen.

Hei, hvordan lager og serverer du ribba til jul?

Ribbe lages av at man tar en grisunge og forer den til den blir stor nok til å lage juleribbe av..  Tar vanligvis en 6-8 måneders tid.
Hvis spørsmålet er hvordan jeg tilbereder juleribba overlater jeg det til Eldste Sønn og Gamle Gubben Grå. og bruker tiden til å pakke inn de siste julegavene og dekke bordet.  Kan til nød brukes til å skrelle poteter.
Tilbehøret her i huset er medisterkaker, medisterpølse, surkål, rødkål, kokte grønnsaker (innført av Datter for et par år siden) poteter, helst pimpernell, blir sånn godt kokt og faller litt fra hverandre. Rørte tyttebær, ribbefett og brun saus … tror jeg har husket alt nå. sennep ketchup og sylteagurk hørte med i  barndomsheimen men har vel ikke fått plass på bordet her..

Hei. Så bra at du svarer på kulinariske spørsmål😄 Har et til deg; skal lage 3 retters til 10 pers. hvor hovedretten er røkt reinkjøtt med tilbehør, det store spørsmålet er hva skal jeg finne på til forrett? Tenker å lage forretten i god tid på forhånd, omså dagen før.

Jeg ville fått Gamle Gubben Grå til å lage ørretmousse.  Han laget det til Barnedåpen til Datteren og imponerte hele slekta mi.  Den kan fin lages dagen i forveien og smaker helt himmelsk.
Finnes flust av oppskrifter på nett. Lykke til.

Det var mine svar på spørsmålene.  Regner med at dere har blitt litt klokere, hvis ikke er det ikke min feil. Jeg har ikke peiling på mat.

6 kommentarer
    1. Hehe…😁

      Koriander er forøvrig slik at for en del mennesker smaker den såpe/parfyme, for andre smaker den godt. Vi har visst noen ulikheter i smaksorganenene der. Som ikke kan gjøres noe med. Jeg liker den, en datter kan ikke utstå koriander pga såpesmak ( som jeg ikke kjenner).

    2. Syns det var noen fantastiske svar, må visst også finne meg en kokk, slik at jeg kan følge dine råd 😀

      1. Gamle Gubben Grå er kjekk å ha. Nå dro han akkurat ut for å handle inn til middag. Blir visst hamburger på meg i dag.. (Han steker de selv, ikke noe ferdigkjøpt fra Mix her i gården)

        1. Tryggest å steke selv. Hver gang Mattilsynet har vært på kontroll rundt om i landet på en del burgersjapper og andre spisesteder og bilder kommer i media, vet jeg at jeg er lur som spiser hjemme…for fy flate så mange grisete steder det er.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg