Kjønnsforvirra høne

Ny uke og – ny ukemeny. (sukk) Sitte her med tekopp og tastatur og reflektere over Coq au vin med høne. Coq au vin har jeg skrevet om på blogg før. Sist for litt over tre uker siden. Det er ikke så lett å komme på så veldig mange flere gode historier eller betraktninger over temaet hane kokt i vin. Eller høne da. Mat fra bunnen gjør jo et poeng av at det er ei høne og ikke en hane hun har puttet i vin-gryta.

Litt usikker på hvordan hen klarer å kjønnsbestemme et frossent lik av hønsefugl. Det virker på meg som om hun har funnet de i frysedisken på matbutikken og ikke har avlet de opp selv. Jeg er nemlig i tvil om hen noen gang har sett en levende høne (eller hane for den saks skyld). Hør bare hva hen skriver:

Etter ett døgn skjærer du ut frambeina. Skjær så av bakbeina.

Jeg har aldri sett ei høne med frambein og bakbein. Altså ei høne med minst fire bein.

Gjør meg i grunn litt usikker på hva hun egentlig putta i den gryta foruten vinen. Kan det ha vært kanin, hare, rotte, katt….. Mulighetene er mange.

Det er greit å smake på råvarene når man lager mat, men man bør kanskje være litt forsiktig med å smake for mye på vinen til man er sikker på at man har fått de rette ingrediensene i gryta?

Men tilbake til den kjønnsforvirra høna – eller hanen. Jeg tror kjønnsskifte hos dyr innen matproduksjonen er relativt stor. For jeg tror at i likhet med at en del kuer blir okser etter sin død, blir en del haner høner.
Hvis de da ikke blir barn igjen og gjenoppstår i kjøledisken som kylling.

Litt rart det der med kjønnsroller innen kokekunsten. Står du der med en død hane så finner du frem vinflaska når du skal koke den, mens hvis hønseliket er av hunnkjønn, altså høne, ja da koker du suppe eller frikasse.
På samme måte er, eller i det minste var, oksestek noe du serverte på fine søndagsmiddager. Vi spiser oksekarbonader og oksehalesuppe men ku-kjøtt? Da rynker forbrukerne på nesa og ser for seg noe seige, tråe greier som ikke er til å tygge.
Likevel er jeg sikker på at når du sitter der og spiser storfekjøtt, enten det er i steik, karbonade, biff eller grytekjøtt så klarer du ikke å kjønnsbestemme kjøttet du spiser ut fra smak og konsistens.

Nå er jeg ikke så veldig opptatt av kjønn verken i gryta eller i samfunnet ellers. Høna kan gjerne erstatte hanen og kua oksen. Jeg tror få merker forskjellen. Sånn er det og hvis vi beveger oss utenfor kjøkkenet og suppegryta.

 

 

 

 

6 kommentarer
    1. Ja du skriver noe… fire ben… tja…frambein og bakbein… måtte se det for meg…. bein, vinger…. jepp… Lag deg en fin mandag 🙂

    2. Ha-ha, en høne med fire bein.. Ja da MÅ det jo være høne i alle fall 😀 Jeg stiller meg også et spørsmål om det noen gang blir brukt haner? Jeg har aldri sett hane solgt i butikk i alle fall…? Må man til bonden da?

      1. Jeg søkte litt på nett om det med haner og slakt. Jeg fant nok av videoer og forklaringer på hvordan jeg kunne slakte min egen hane. (Jeg klikket ikke på dem, er ikke så glad i å se på slakting.) Men jeg fant ikke noe om sånn slakting av haner i stor skala.
        I Frankrike får du kjøpt hane på markedet men jeg er usikker på hvordan jeg skulle gå til verks hvis jeg ønsket å kjøpe en hane for å lage Coq Au vin her i Norge, Tror jeg måtte kjenne en hønsebonde.

        1. Dere får ikke kjøpt hane, av den enkle grunn at hanndyr ikke er ønsket. De legger jo ingen egg, så de går rett i kverna. Levende.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg